Komoly versenyelőnyt jelent a V4-nek az együttműködés Ausztráliával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó: komoly versenyelőnyt jelent az együttműködés Ausztráliával
Fotó: Illyés Tibor/MTI

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Ausztrália külgazdasági miniszteri találkozójáról tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte: a V4 mára Európa növekedési motorjává vált, az európai gazdaság tengelye is egyre inkább Közép-Európa irányába tolódott el, a V4 erejét mutatja az is, hogy Ausztrália figyelme most Közép-Európára terelődik.

Hangsúlyozta: a visegrádi csoport támogatja az Ausztrália és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését, támogatja a bolgár soros EU-elnökséget, hogy már február végén döntés szülessen, és még tavasszal meginduljanak a tárgyalások. A tárgyalásokon a V4 számára különösen fontos lesz az autóipar és a mezőgazdaság kérdésköre – tette hozzá.

A tárcavezető kifejtette: a V4 mindig "a józan ész politikáját" képviselte a biztonságpolitikában és a gazdaságpolitikában, ezért ma már azt látni, hogy nem csak európai országok és európai gazdasági szereplők érdeklődnek irántuk, hanem globális érdeklődés tapasztalható Közép-Európa iránt. A V4 mindig képes volt erős kapcsolatot felépíteni az Európán kívüli országokkal – fűzte hozzá.

Mint mondta, nagy jelentősége van a mostani találkozónak, hiszen Ausztrália komoly gazdasági szereplő, amely az elmúlt 25 évben folyamatos növekedést tudott felmutatni. Az EU és a világ gazdaságai nagy változás előtt állnak, így Közép-Európa is, mert a termelésről a digitalizáció felé tolódik a hangsúly, egyre fontosabbá válik a munkahelyek hozzáadott értéke – magyarázta.

Szijjártó Péter úgy látja, a V4 országai "sosem szaladtak el a verseny elől". Komoly versenyelőnyt jelent számukra az együttműködés Ausztráliával, ahol rendkívül fontos az innováció és a kutatás-fejlesztés. Az innováció, az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén szorosabbra fűzik az együttműködést Ausztráliával – közölte.

Megjegyezte: lengyel és cseh kollégája első külföldi útja volt ez a találkozó, és ez volt az első alkalom, hogy a V4 miniszteri szinten tanácskozott Ausztráliával. Nem az utolsó alkalom a mai: februárban külügyminiszteri szinten tárgyalnak a visegrádi országok Ausztráliával – tette hozzá.

Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelmi, turisztikai és befektetési minisztere a kereskedelem és a befektetések bővítését, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta Európával és azon belül a visegrádi országokkal.

Hangsúlyozta, hogy Ausztráliában jelentős lélekszámú közép-európai diaszpóra él és a régió államaihoz hasonlóan alacsony a munkanélküliség. A miniszter a kapcsolatok erősítését az EU és Ausztrália közötti megkötendő szabadkereskedelmi megoldástól várja. Hozzátette: Ausztrália a világ egyik leggyorsabban és 25 éve folyamatosan fejlődő térségeként a kutatás és az innováció területén is szeretne együttműködni a visegrádi országokkal.

Jadwiga Emilewicz lengyel vállalkozásokért és technológiáért felelős miniszter kijelentette: a visegrádi együttműködés reneszánszát éli, tagállamai gazdaságilag fordulathoz érkeztek. Lengyelország számára Ausztrália gazdasági jelentősége jóval a méretén felüli, a kapcsolatok további erősítéséhez a kereskedelem akadályait kell lebontani – tette hozzá.

Az erősödő kutatási és fejlesztési kapcsolatokról szólva a lengyel tárcavezető az együttműködések folytatását szorgalmazta, emellett sürgette a kulturális összeköttetések erősítését.

A miniszteri találkozó témái közül kitért a bevándorláspolitikára is: ezen a téren – mint fogalmazott – Ausztrália jelentős tapasztalatokkal rendelkezik és fel tudja mérni, hogy munkaerőpiaca kiket képes befogadni. A visegrádi országok álláspontja ebben a kérdésben egységes, és ezt Brüsszelben is hangsúlyosan kívánják képviselni – közölte.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter szerint a mostani találkozó olyan párbeszédet indított el, amelynek biztosan lesz folytatása, már csak a szabadkereskedelmi megállapodás miatt is, amelynek megkötését a V4 elkötelezetten támogatja. A szlovák tárcavezető sikeres tárgyalásokra számít az egyezményt illetően, de felhívta a figyelmet, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem lehet gyors eredményekre számítani.

Úgy vélte, a mai találkozó is megerősítette, hogy a V4-nek van jövője, és nagymértékben hozzájárul az EU fejlődéséhez.

Tomás Hüner cseh ipari és kereskedelmi miniszter arról beszélt, hogy a tanácskozás bizonyítja a visegrádi országok elkötelezettségét a szoros együttműködés mellett. Mint mondta, országa példaként tekint az ausztrál gazdaságra, amellyel mindenképpen érdemes jó kapcsolatokat kiépíteni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ne mesélj, Hosszú Lóf@sz!
Mit hoztak az arab világba tett kirándulásaid, a bűnöző, körözött arabokon kívül?
Lesz hungaricum kenguru?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
@division: Az ausztrál-magyar határt legalább nem kell őrizni...
Cicamama55
A szomszédokkal szabadság harcot vívunk, a világ végén lévő államokat meg sorban lepaktálunk...
papa.49
Az ausztrál miniszter alig tudja türtőztetni a kirobbanó röhejt erre a kijelentésre ))))))))))))))))
Oszt. szopottfejű mit fogunk oda exportálni, vagy onnan importálni ???
Nem láttál még egy,két filmet Ausztráliáról, az ottani gazdaságról ???
Mi nem vagyunk nekik igazi felvevő piac !!!
Equus
@papa.49: majd kenguru farkat és ami az alól kijön importálunk, cserébe küldünk harach pétereket, pótmétereket, méhszaros lölőket és tömjénzsótikat...
papa.49
@Equus: Azokat INGYEN ADNÁNK NEKIK, MÉG A SZÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGET IS VÁLLALNÁNK !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.