A börtönbüntetésre ítélt szülésznő egykori betegei fejezték ki gyermekeikkel szolidaritásukat Geréb Ágnes mellett Budapesten a Szabadság hídon és a szegedi rakparton.

#hálásvagyok #hálavirágok #halaviragok #gerebagnes

A post shared by Kata Toth (@katatoth22) on

Hozz egy szál virágot! – ezzel a szlogennel szerveztek szimpátia megmozdulást a múlt héten jogerősen két évre elítélt szülésznőért. Geréb Ágnest két baba halálában találta bűnösnek a bíróság. 

Virágba borult a Szabadság híd és a szegedi rakpart a Geréb Ágnessel való szolidaritás miatt

Délelőtt 11 órától borult virágba a Szabadság híd, az átkelő korlátjára gyerekek is rakták a liliomokat, rózsákat, gerberákat, tulipánokat.

Geréb Ágnes nemcsak az otthonszülések miatt vált ismertté, a szemléletváltást is neki tulajdonítják a magyarországi szülészetben: a hetvenes években az ő kezdeményezésére vezették be az apás szülést, és azt, hogy az újszülöttek édesanyjukkal alhatnak a kórházban születés után.

A szegedi rakpartra is virágokat vittek azok, akik szolidárisak Geréb Ágnessel, volt, aki portért is rajzolt a szülésznőről. 

A Szabadság hídra kitűzött virágok képeit a 444.hu riportjában lehet megnézni. 

(hvg.hu)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

surdilloFUJT
@JAJMÁR: sajnos több csecsemő haláláért felelős,az önfejüsége miatt!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Nem szeretnék profán lenni, de vajon a két halott csecsemő szülei is odamentek virággal a kezükben a Duna partra?
Mert nekik az a halott gyerek éppen 100%-ban sikertelen szülést és halott gyereket jelentett. És ezt (részben, mert azért a szülők is hibáztathatók) maguknak is köszönhetik az Ágika mellett.
surdilloFUJT
@JAJMÁR: Sajna a tények ,TÉNYEK!Többször kapott már figyelmeztetéseket,persze,ha nem kamuztak az ujságírók.Nagyon önfejű és makacs!
Horizont
A törvényeket be kéne tartani. Ma már olyan ország lettünk, hogy ez nem megy sok embernek. Tudjuk, hogy a kórházakban is történnek tragédiák. De ez nem menti fel Gerébet. Olyan fanatizmus volt benne ami nekem szinte ijesztő volt. És hiába voltak érdemei a másik résszel el is söpörte azt.
"megszületett a magzat feje, azonban a vállainak a megszületése nem következett be. Ekkor védencem utasítására fél ampulla oxitocin került intravénása beadásra. A beadott szer összehúzta a méhet, így a szakértők szerint a köldökzsinóron keresztül megfulladt a kislány."
" egy 1992-es egészségügyi rendelet kimondta, hogy az ikerterhesség önmagában olyan veszélyeztető tényező, ami kizárja az otthonszülés lehetőségét. Geréb Ágnes a bíróságon elismerte, hogy nem tudott erről a rendeletről."
Ha 100 szülésből csak egynél is szükség van műtőre akkor az az egy miatt igenis a kórházra van szükség. Nem értem a szülő nőket sem. Felelősségérzet? Az én időmben nem volt ultrahang, elég rideg tartásban szültünk de semmi pénzért nem vállaltam volna az otthonszülést. A 3 szülésemnél nem adtam pénzt egyszer sem, vagyis a másodiknál a szülésznőnek mert hálás voltam neki mivel pont műszakváltás volt és ott maradt velem ő is.
Geréb 65 éves. Szerintem ez nem boszorkányüldözés.
JAJMÁR
@Horizont: 18:01 Lehet, hogy én is a kórházban szülést választanám.
Nem tudom, amikor szültem, nem volt választási lehetőségem, így fel se merült a kérdés. Persze, volt fogadott orvos is, de a "fontos" ember a kórházban is a szülésznő. (Aki egyébként nem hálapénzért az :) )

Miért bízunk jobban a kórházakban? Mert ahhoz szoktattak minket? Így nőttünk fel, de tulajdonképpen mi a kórház? Oda nem beteg emberek mennek?
A szülés egy természetes dolog, semmi köze a betegséghez. Tudom, szokni kell a gondolatot, de én bizony most azt gondolom, hogy aki jobban érzi magát otthon, és bízik a szülésznőben, az szülhessen otthon "szabadon", és ettől ő még nem felelőtlen!

Ehhez kell megteremteni a feltételeket.
Persze, akkor sok-sok nőgyógyász hálapénze elúszni látszik. De visszagondolva az én szüléseimre, és hogy mennyire a természet ritmusa szerint zajlott, akkor azt mondom, hogy bizony, volt beavatkozás! (magzatburok elcsípés, vágás... stb.) hogy kellett? Nem tudom, csak megtették :)
Olvastam a Geréb Ágnes írását itt a neten, és lehet, hogy igaza van. Nem, ezekre nincs szükség, ahogy nem volt szükség rájuk amióta ember él a Földön, csak a "kórház" intézménye hozta be. Dógozzon a zorvos, és kapja meg a jutalmát! (De ez is változott az utóbbi 20 évben, talán a GÁ miatt? Már nem vágnak, csak ha nagyon muszáj... )
Még mindig a kórházat választanám, de belém bújt a "kisördög", hiszen se anyámnak, se nagyanyámnak nem volt választása. Ők ezért otthon szültek, a bába segítségével.

De most, a 21. században, ezt a kettőt - a lehetőséget otthon szülésre, és egyben a szakszerű ellátást, gyors kapcsolatot a kórházzal - ötvözni lehetne.
Mert van a valahány százalék, ahol tényleg szükség van beavatkozásra, és ezen belül van az a szerencsére még kisebb százalék, ahol sajnos így se sikerül a babát vagy az édesanyát megmenteni.
A GÁ mégis elindított valamit, amire feltette az életét. Lehet, hogy hibázott. Igen, lehet, hogy megszállott... mégis, kinyitott egy ablakot :)
Horizont
@JAJMÁR: Igen kinyitott és érdemeit nem is csökkenteném. De hibázott is.
Dédanyáink ükanyáink a kapaföld szélén szültek. Nagy utat tettünk meg. Nekem egyszer se volt fogadott orvosom , csak néztem mennyi pénzt adtak már akkor is. Én azt gondoltam hogyha nem adok visszanyomja belém a babám nem engedi kibújni? Én a kórházban bízom egyszerűen nem merném bevállalni itthon. De oké ha valaki utóbbit válassza. Csak ez már nem róla szól csak, hanem a gyerekéről is. Amúgy én azt gondolom, hogy a szüléshez nagyon nagy adag szerencse is kell mint az élet minden területén. Szóval nem könnyű ez a kérdés. Nekem Geréb mindig kicsit félelmetes személyiségnek tűnt.
JAJMÁR
@Horizont: Igen, nekem is. "félelmetes személyiségnek" tűnik, de nem a "normális" átlag mozdítja ki és előre a világ kerekét :)
Valahogy nem tudom magamban "elítélni", mindig ott motoszkál bennem a kétség, ezért nagy szerencse, hogy nem lett belőlem ügyész - ami majdnem -, és így biztosan nem is kell "ráolvasnom" :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. July 17., 06:53
Újra műteni kell Geszti Pétert
Szórakozás - 2019. July 17., 07:12
Mozikba kerül a negyedik Thor-film