Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ismételten arra szólította fel Szél Bernadettet, a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltjét, hogy fejezze be a rágalmazást.

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ellenzéki politikus hétvégi sajtótájékoztatóin újfent alaptalanul becsmérelte a számvevőszék munkáját. Felszólították, hogy ne használja kampánycéljaira a független ÁSZ-t.

ÁSZ: Szél Bernadett fejezze be a rágalmazást!

Hozzátették: Szél Bernadett sorozatos kijelentései azért is érthetetlenek, mert az LMP kormányfőjelöltje a január 11-én nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentés következményeként határidőn belül megküldte az ÁSZ-nak a párt intézkedési tervét. Abban feladatokat határozott meg a feltárt szabálytalanságok kijavítása, jövőbeli elkerülése érdekében, továbbá konkrét intézkedési feladatot tűzött ki azért, hogy az LMP a jövőben ne fogadjon el tiltott támogatást.

Az ÁSZ hangsúlyozta, hogy független a politikától, nem vesz részt a politikai kampányküzdelmekben, nem mérlegel politikai szempontokat. A számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint vizsgálnia kell. Az ÁSZ minden párt ellenőrzését elvégzi – közölték.

Azt írták, hogy az LMP január elején lezárt, 2015-2016-ra vonatkozó ütemezett ellenőrzése során is a törvények maradéktalan betartásával jártak el. Azt állapították meg, hogy a párt nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki gazdálkodásának szabályozási környezetét, nem teremtette meg az átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait a közpénzekkel. Könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi rendelkezéseket és a belső előírásokat sem tartotta be, továbbá nem az előírásoknak megfelelően készítette el a 2015-2016. évi pénzügyi kimutatásait – sorolták.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy az LMP 2015-2016-ban törvényi kötelezettsége ellenére nem végezte el a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulások megfelelő értékelését.

A párt 2015-2016-ban 4 millió 420 ezer forint értékben tiltott nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlanbérlet formájában – idézték fel.

Azt írták, hogy az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de a számvevőszékkel szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, a szervezet jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam fundamentumát veszélyeztetik.

Szél Bernadett szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy ők az ÁSZ-t nem egy "bosszúálló kézként" akarják használni.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Független!!!? A jó édes @nyátok az! Hogy van bőr a pofájukon ilyet mondani! Akkor csak kérdem, miért nem baszarintották meg a fityeszt is legalább annyira, mint a jobbikot, mert ok az lenne rá!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
ÁSZ és függetlenség? Antagonisztikus ellentét van a kettő között jelenleg. Miután felnőtt emberek, oda mennek, ahova pártunk és kormányunk küldi őket, azt vegzálják, akit kijelölnek nekik!
quadrocopter
@Shikari: Kis butus, miért kellene választásig várni, ha sértve érzi magát ez a csicska szolgatársulat?
Nem mer belevágni, mert bukna!
creativehun
Az ÁSZ mint független szervezet??? No ne röhögtessük már egymást!
Desischado
Ha az ász független, akkor én vagyok a római Pápa! Ni már az ájtatos manók, hogy besértődtek! Széll Bernadettnek igaza van!

@durbincs: Dugulj már el, te kotonszökevény? Arra sem vagy méltó, hogy Papa.49 nevét a szádra vedd!
kokopelli
@Desischado: ...legalább humoros lenne! :-((
@creativehun:...nem független,de az ÁSZ mindent üt,hát még ha adu! ;-)
Eladott Ország
A tejhatalmú állampárt ellenőrző szerve kikéri magának. A történet legfontosabb eleme, ami talán a számvevőszéki megállapítások jogosságánál/jogtalanságánál is fontosabb, hogy bár a jogorvoslathoz való jog alapvető, alaptörvényben garantált jog, az eljárás alá vont pártok számára nincs biztosítva a jogorvoslati lehetőség: az ÁSZ által hozott döntésekre nincs jogorvoslat. A kicsinálás, földbe döngölés garanciája ez. Hogy az érintettnek ne legyen lehetősége a sérelmezett döntést felülvizsgál(tat)ni, és a sérelem megállapítása esetén a döntésre visszaható módon a sérelmet orvosolni. Bőven itt lenne az ideje, mert már évekkel ezelőtt is késő volt: mindazok, akik a legelvakultabban szokták a szemüket forgatni azon, hogy egyesek a szájukra merik venni a diktatúra szót, hagyják a fenébe a glaszé kesztyűs csipkerózsikásdit. Nem csalás és nem ámítás, hogy Orbán Viktor demokratikus úton már aligha eltávolítható. Olyannyira nem, hogy ebben a lángoktól drótkerítéstől, Soros-ügynököktől és szügyig nyomorúságtól ölelt földi paradicsomban semmi nem marad, ami ne egy diktátor jóindulatától függne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.