Gyurcsány Ferenc helyénvalónak tartja pártja vasárnap bemutatott, Kolozsváron forgatott kampányvideóját, amelyben kitakart arcú és eltorzított hangú határon túli magyarok beszélnek arról, hogy a Fideszre fognak szavazni.

A pártelnököt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján kérdezték a témáról, ő pedig azt felelte, hogy hallja a reakciókat, ezért megfontolják, hogy a videóval átléptek-e valamilyen határt. Hozzátette, a témát többször is végigbeszélték és jelenleg azt gondolják, hogy a felvétel helyénvaló. Leszögezte, hogy a filmmel nem a határon túl élők magyarságát kérdőjelezik meg és nem is gyűlöletet akarnak kelteni.

Gyurcsány szerint helyénvaló a Kolozsváron készített kampányvideó

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél pártja kampányrendezvényén egy budapesti szállodában 2018. március 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Azt mondta, a filmben azért takarják ki a résztvevők arcát és torzítják el a hangjukat, mert nem konkrét emberekkel akarnak vitatkozni, hanem egy jelenségre szeretnék felhívni a figyelmet.

Az ellenzéki pártvezető beszélt arról, hogy közel négyszázezer határon túli magyar állampolgár regisztrált a választásra. A DK az egyetlen olyan magyar párt, amelyik elvi alapon elutasítja, hogy azok szavazhassanak, akik ennek nem viselik az összes következményét – mondta, és kijelentette, úgy kell átalakítani a magyar választójogi rendszert, hogy csak azok voksolhassanak, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek vagy itt éltek, és csak ideiglenes hagyták el az országot.

Gyurcsány Ferenc egy másik témára áttérve elmondta, tudni akarják, hogy a már elhunyt szaúd-arábiai üzletembernek, Ghaith Pharaonnak, illetve az Orbán-családnak és a Fidesznek van vagy volt-e köze ahhoz az állítólagos korrupciós ügyhöz, amiről a hétfői Magyar Nemzet számol be.

A lap azt írta, hogy egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban, mert az amerikai hatóságok úgy vélik, ő is "egy szem volt abban a láncban", amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd eurónak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatokból a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék – fogalmaz az újság.

Az ügyben hivatalos kérdést küldenek a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és a legfőbb ügyésznek – mondta Gyurcsány Ferenc.

A politikust kérdezték a volt szocialista Zuschlag Jánosnak, illetve védett tanúknak a Czeglédy-ügyben tett állításairól is. Ezek szerint a Czeglédy Csaba által felépített hálózat éveken keresztül finanszírozta a baloldalt és segítette a baloldali kampányokat. "Zuschlag János néven csak egy politikai szédelgőt ismerek" – felelte a pártelnök, hozzátéve, hogy az ilyen és hasonló emberek nyilatkozataira nem kíván reagálni.

Kiemelte, hogy soha nem volt a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) tagja, ezért nem tudja, hogy a BIT és a szombathelyi ügyvéd egy korábbi iskolaszövetkezete között volt-e kapcsolat. Abban viszont egészen biztos – mondta –, hogy nincs komolyabb átfedés a DK aktivistái és bármely, akár Czeglédy Csabához, akár máshoz köthető szervezet között.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem tud arról, hogy Czeglédy Csaba finanszírozott-e bármilyen politikai pártot, de a DK biztosan nem kapott ilyen támogatást. Hozzátette, arról sem tud, hogy Czeglédy Csaba hálózata segítette volna a független Kész Zoltán képviselői kampányát.

Egy újabb kérdésre közölte, már csak a csepeli választókörzetben látja értelmét az ellenzéki tárgyalásoknak, ahol egymás ellen indul Szabó Szabolcs az Együttből és Bangóné Borbély Ildikó az MSZP-ből, ugyanis a két jelöltnek nagyjából hasonló a támogatottsága.

Arról is faggatták, hogy egy, a Népszava által közölt lista olyan körzetekben hoz ki legesélyesebb ellenzékinek független jelölteket, ahol minden más felmérés a DK fölényét mutatja. Gyurcsány Ferenc azt mondta, lassan annyi a különböző ajánlási lista, mint "égen a csillag". Hangsúlyozta, nem tartja megalapozottnak azokat a felméréseket, amelyek szerint – Csepel kivételével – nem a DK vagy az MSZP politikusa a legesélyesebb demokratikus ellenzéki induló.

Azt is megjegyezte, biztos abban, hogy az MSZP "valamilyen szintű támogatása, részvétele nélkül egy ilyen lista nem tud összeállni", hozzátéve: nem tudja, hogy ki szervezte meg a lap által publikált anyag elkészítését. Elmondta, hogy az ügyben már pénteken beszélt szocialista politikusokkal, de a "válaszuk nem engedett közelebb jutni a dolog lényegének megértéséhez".

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cikicakk55
Egész biztos én vagyok a nagyon hülye,de nem látom okát annak,hogy miért bűn az,ha egy Magyar vállalkozó,aki a saját vállalkozása pénzéből,támogat egy pártot? Azt tudom,hogy minden párt (persze bizonyos létszám felett) kap támogatást az államtól,illetve az adófizetők pénzéből,de az éppen kormányon lévő párt is abból csípi le a saját kampányának az összegét! Most a Fidesz-KDNP a kormányzó párt és nekik nem behatárolt a havi költségvetésük. Nincs senki aki leellenőrizné,hogy mennyit is nyúltak le az adófizetők pénzéből és mennyit az EU támogatásokból csak kampányra,óriás plakátokra,levelezésekre a lakossággal,telefonos zaklatásokra,amivel csak engem eddig 5 Fideszes hívott fel. Érdekes,hogy ellenzéki párt egy sem hívott.Itt Hódmezővásárhelyen a Jobbiknak van egy ingyenes újságja amit minden héten bedobnak a postaládákba. Nem tudom ezt milyen pénzből oldják meg,de nem is érdekel. Akkor érdekelne,ha a Fidesz pontosan forintra elszámolna azzal az összeggel amit kampányra költ.Egész biztos vagyok benne,hogy jóval fölötte járnak a jogosult pártpénznek.Az a vállalkozó meg,aki rendesen adózik,befizet mindent amit az állam elvár,az hadd döntse már el,hogy a nyereségét mire fordítja. Miért fáj az a Fidesznek,hogy egy ellenzéki pártot támogat? Amennyiben Őket támogatná,egész biztos semmi bajuk nem lenne vele.
RonaGyuri
ki nem állhatom a pasast, de most ebben nagyon igaza van!
Csizmás Kond
" elutasítja, hogy azok szavazhassanak, akik ennek nem viselik az összes következményét"
...hogy miért ez hazug kampányblöff ???...mert ma a zunióban olyan emberek, olyan emberek delegáltjai, eszmék és olyan eszmék követői szavaznak meg határozatokat akik nem élték át a következményeit és soha nem is fogják átélni.
...és következmények...hát az ismét egy nagyon széleskörű meghatározás. Azok az emberek akik bizonyos következmények által elvesztették... sokmindenüket...és most látszati szinten visszakaptak belőle egy apró de fontos tényezőt, azok tudják milyen következményei lesznek egy liberális elveket harsogó szélhámos akarnok választási győzelmének.
kereső
@RonaGyuri: miért lenne igaza,ha egyszer őt Gyurcsány Ferencnek hivják?
RonaGyuri
@kereső: ismered a mondást vak tyúk is talál szemet! Esetünkben szemetet! =))
kereső
@RonaGyuri: ez a szemét már akkora,hogy a tyúkok hozzá se fognak kapirgálni benne.
Valami olyasmit mondott orbán 2010-ben,hogy az ország egy disznóól,de majd ő kiganajozza.Sikerült.Ezért fut fényreklám London City-ben Orbánról-és a milliárdokról.
Béla333
Akkor talán nézzük meg hogyan látja Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró a HVG 2018 március 1.-i nyomtatott változatában megjelent cikkében Gyurcsányék ámokfutását:

"Fidesz-DK koalíció Erdélyben
"Tavaly nyáron úgy tűnt, nagy hajrá lesz a 2018-as választási kampány Erdélyben. Tusnádfürdőn a magyar kormány rendkívüli mértékű, 90 milliárd forintos támogatásról tett bejelentést, az erdélyi magyar pártok, egyházak hálásan siettek is együttműködésükről biztosítani a példátlanul nagylelkű mecénást, az Orbán-kormányt. Az Erdélyi Magyar Néppárt már a regisztációra ösztönző plakátjait is bemutatta ugyanekkor, és azt ígérte, hogy ezzel tapétázzák ki az erdélyi falvakat, városokat. Mindezek ellenére tavaly még érződött némi aggodalom: a választás lebonyolításáról szóló szakmai beszélgetéseken elhangzott, hogy a tapasztalatok rosszak, az erdélyi magyarok nem mozgósíthatók, különösen a városlakók tűnnek el a radarról.
A félelmek megalapozottnak tűntek, a szavazási kedv ciklusról ciklusra csökkent, már a romániai önkormányzati és parlamenti választásokon sem lehetett rávenni az embereket, hogy saját képviselőikre szavazzanak, miért lennének a magyarországi választásokon aktívabbak?
A tusnádi seregszemle lezárult - a beígért kampány azonban elmaradt. Itt-ott felbukkant néhány plakát, néhány magánkézben lévő rádióadón hallható egy-két politikai hirdetés. Ott, ahol a helyi politikusoknak közismerten erős fideszes kapcsolataik vannak - Szatmárnémetiben, Kovászna megyében - tapasztalható némi mozgósítás.
Az RMDSZ elnöke is jól kiválasztotta a megfelelő pillanatot, hogy a Szövetség elkötelezettségét jelezze (Karácsony Gergely erdélyi látogatását érezte a legalkalmasabbnak arra, hogy az ellenzékkel szemben a Fidesz mellett tegye le a garast). De az egész Erdélyt elérő, mobilizáló kampánynak hónapokig nem volt nyoma. Erdélyben a magyarországi választás nem volt téma - hiszen a legutóbbi hetekig úgy tűnt: nincs tétje, ez a meccs lefutott."
Béla333
Folytatás:

"A Fidesz az utóbbi időszakban kistafírozta az erdélyi oligarchákat, a 90 milliárdos támogatás sok pénz, de nem egész Erdélynek szól. A támogatás mögött nincs Erdély-terv, a nagylelkűen osztogatott pénz mögött nincs átlátható pályázati rendszer, nincsenek előre meghatározott felhasználási feltételek, átlátható számonkérés. Ehhez a pénzhez az fér hozzá, aki politikailag kiszolgáltatottá teszi magát, aki a NER-ben megbízhatónak bizonyul és aki elfogadja, hogy olyan játszma részesévé válik, amelynek szabályait nem ismerheti. Ezekben a hónapokban zajlik az erdélyi magyar közösség masszív, tervszerű korrumpálása magyar kormányzati forrásból - és ez a korrupcióellenes harc hazájában nem szül jó vért. Az Orbán-kormány oligarchákat ültet az erdélyi magyarok fejére: akármilyen szép kerek szám is az a 90 milliárd, ettől azért nagyon sok erdélyi magyar tart.
Ebben a jó hangulatúnak, örömtelinek és bizalminak nem nevezhető helyzetben a Fidesz elérte az elérhető szavazók maximumát, azokat, akiket a leharcolt, rosszul működő erdélyi magyar pártok, a politikai kampányokra alkalmatlan és azokban tapasztalatlan egyházak révén el lehet érni.
Sajátos piramisrendszert épített fel: a támogatottak köre függ egymástól, kölcsönösen zsarolhatók. Egymást tartják sakkban az erdélyi magyar egyházak és pártok, ezek a belső konfliktusok, acsarkodások is nehezítik a mozgósítást.
Ám ekkor váratlan helyről érkezett segítség, hogy azok is, akiket riaszt az oligarcharendszer kiépítése, az erdélyi magyar pártok acsarkodása, akik nem tartoznak a túltámogatott kevesek klientúrájához, úgy érezzék, van dolguk a magyarországi választásokkal kapcsolatban. A kettős állampolgársággal rendelkezők szavazati joga ellen folytatott kampány, amelyet a Demokratikus Koalíció indított el és támogat, különös fordulatot vett. Az utóbbi években világszerte elterjedt hamis hírekre, gyűlöletkeltésre alapozott eszközöket használó propagandaanyagok jelennek meg egyre-másra. Ugyanúgy, ahogy a menekültellenes kampány...
Béla333
És a cikk vége:

"Ugyanúgy, ahogy a menekültellenes kampány is zajlott, zajlik Magyarországon. Csak most nem keresztényeket megerőszakoló migránsokkal, hanem a magyar nyugdíjalapot megcsapoló alkoholista ukránokkal, a magyarországi gyerekek családján átgázoló erdélyiekkel riogat a propaganda. Mindezt hozzájuk közeli honlapokon önkényesen felhasznált, civilektől lopott képekkel, nevekkel.
A határon túli magyarok paraziták, ingyenélők, aljas diktátortámogatók, megvásárolható csalók - záporoznak a pontosan kiszámított taktikával gerjesztett kommentek, megszégyenítések. Mi következik ebből? Növekvő választási részvétel, protestszavazat, a Demokratikus Koalíció - és a teljes magyar ellenzék - ellen, a kormány mellett Erdélyben. Továbbá az, hogy oda a racionális vita esélye. Akiket lepatkányoznak, leparazitáznak, azok nem vitatkoznak, nem érvelnek, azok odacsapnak, ha tehetik. A Fidesz így kap Erdélyben sok, néhány hónapja még elérhetetlennek tűnő szavazót. A DK is jól járhat: a határon túl úgysem volt esélye szavazatot nyerni, Magyarországon pedig az erdélyiek elleni gyűlöletkampány híveinek szavazatait esetleg jól mozgósíthatja. Végre nem csak a Fidesznek van saját ellensége."

Köszönjük DK, köszönjük Gyurcsány. Már megint a Fidesz szekerét tolod!
kereső
@Béla333: Béla,ne ártsd bele magad.ha nem értesz hozzáEmlékezzél 2014-re!!!
Béla333
@kereső: 19.56
Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró írta a cikket, nem én! Ő azért csak jobban látja az erdélyi helyzetet.
Az enyhén fenyegető szavaidat meg nem értem. Lehet hogy valamelyest ismerem a helyzetet, remélem mind többen meg fogják ismerni.
Mire kellene emlékeznem 2014-re? Arra, hogy a mai napig az LMP-t hibáztatjátok az akkori csúfos ellenzéki szereplésért?
Nessy
Alapjában véve ha a nép- nemzethy tudatot akarják erősíteni, legyenek kettős állampolgárok! Ha annyira támogatjuk a határon túliakat, legyen a nagyobb népességnek független képviselője a parlamentbe. Szigorú, ellenőrzött választással. De ne pénzen vett voksokkal támogassanak egy pártot, adjanak nekik esetleg megint két harmadot, és utána ölbetett kézzel, messziről nézzék az általuk támogatott ámokfutást, amit volt szerencsénk élvezni 2014-ben, miközben ők csak pénzt nyertek a bolton!
Béla333
Csak hogy a cikk lényege az, hogy egy erdélyi magyar újságíró úgy látja a helyi történések alapján, hogy a DK és a Fidesz egy közös koalíció, közös érdekek szerint politizálnak Erdélyben!
Nessy
@Béla333: Minden tiszteletem a cikk írójáé! Ő élvezte a 2014-utáni ámokfutást, amit a fidesz rendezett a törvényekkel kapcsolatban? Mit szólna, ha az ő adójából milliárdok jutnának a határain túlra, kivéve a saját hazája egészségügyére, oktatására szociális juttatásaira? Erdélyben is a fotelben ülve, ellenőrizetlenül, levélben szavazhat a választásokon?
Félreértések elkerülése végett sok erdélyi ismerősöm van, mindig tiszteltük egymást, de most bizony ledöbbenek azon, hogy mennyire nincs fogalmuk arról, hogy mi van Magyarországon, és mit okoz a felelőtlen voksuk. Hiszen nem vállalják az ódiumát a döntésüknek!
Béla333
@Nessy: 20.14
Két különböző dologról beszélünk.
Az egyik, hogy jó-e hogy a határon túli magyarok szavazhassanak a jelenlegi választási törvény alapján.
A másik meg (amiről a cikk is szól), hogy mekkora baklövés az ellenzék szempontjából az, amit Gyurcsányék csináltak!
Az első kérdésre a válaszom az, hogy nem jó, nem szerencsés, de semmi értelme nem volt a választási kampányba ezt bedobni, csak felszítva az indulatokat?!
A másodikra meg az, hogy akarva vagy akaratlanul, de Gyurcsány ha a Fidesz bajban van valahol, rögtön olyat húz, amivel a Fidesz jól jár és az ellenzék rosszul.
Mint most és itt is, ha elolvastad a beidézett cikket!
Csizmás Kond
@Béla333: Mennyire ismered ezt a Borókát...vagy mennyire olvasod az írásait ?
kereső
@Béla333: Tudod ,én nagyon kedvelem Parászka Boróka irásait. Most viszont /ill.amikor a cikket irta,nagyon mellé lőtt.És nem,és nem értelek.Te minden alkalmat megragadsz,hogy bármi módon csak és kizárólag Gyurcsányhoz köthetően idézz,irj negativumokat.Tudod mit a következő két hétben azzal kampányoljatok,hogy le kell váltani Gyurcsányt! Nem orbánt,nem a fideszt-Orbánt.
És akkor még meg vagy sértődve,ha a fóbiásnak,és gyűlölködőnek mondanak,miközben orbánról egy rossz szavad sincs.Ilyen az egész lmp?-mint te?,vagy van ott nálad egy-két okosabb ember is? Téged olvasva,úgy gondolom,hogy az lmp-sek jobban gyűlölik Fletót,mint orbánt.Már régen kérdezni akartam,te nem egy volt szdsz-es vagy?
Béla333
@Csizmás Kond: 20.28
Őszintén szólva nem igazán. Belebotlottam a HVG-ben megjelent cikkébe, amivel egyetértettem, ennyi!
Eriksson
"Zuschlag János néven csak egy politikai szédelgőt ismerek" – felelte a pártelnök, hozzátéve, hogy az ilyen és hasonló emberek nyilatkozataira nem kíván reagálni.
Nana, elnök úr! Az ilyen politikai szédelgők mint Zuschlag, igencsak keresztbe tudnának tenni Önnek. Ha jól emlékszem egyszer már elvitte a balhét Ön helyett, csak úgy mint most Czeglédi Csaba. S ha az Ön megnyugvására ez az ügy is elcsitul, Czeglédiről is ez lesz a véleménye?
Béla333
@kereső: 20.32
Bár semmi közöd hozzá, (én sem faggatlak a magánéletedről, a múltadról), de hogy jól aludj: nem voltam soha, és ma sem vagyok (valószínűleg nem is leszek) egy pártnak sem a tagja!
Gyurcsány és a DK ellenességről:
alig néhány napja történt a DK belső körének a büdös kurvázós, hazaárulós, genetikai selejtes irománya, rengeteg like-kal.
Most őszintén, azt gondolod, hogy ezt egy nap alatt el lehet felejteni? Ráadásul nap mint nap megy az újabb és újabb aljas blog idézetek, a mocskolások, teljes a megértés hiánya, állandó az LMP bűnbaknak való beállítása, stb
Nem hagyjátok, hogy csillapodjanak az állapotok!
Béla333
@Csizmás Kond: 20.39
Én megértettem a HVG-ben megjelent cikkét, egyet is értettem vele! A többi nem érdekel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.