Egységes ellenzéki összefogást, civil szerveződést, azonnali közös cselekvést sürgettek a kormány leváltása érdekében a demokráciáért tartott fővárosi tüntetés szónokai szombaton.

"Lehet, hogy nem kell négy évet várni, hogy leváltsuk a kormányt" – véget ért a második nagy ellenzéki tüntetésA múlt szombati tüntetés folytatásaként "2.0 Mi vagyunk a többség – újabb tüntetés a demokráciáért!" címmel meghirdetett demonstráció végállomásán, a Szabad Sajtó útján a felszólalók arról beszéltek, hogy a kormányt csak a félelem tartja a helyén, ezért a gyűlöletkampány és a hazugságáradat megszüntetésére, szolidaritásra, valamint a megosztottság helyett az egységes Magyarország visszaállítására van szükség.

A szervezők közlése szerint a demonstrálók tömege az Erzsébet híd pesti hídfőjétől egészen az Astoriáig állt.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere azt mondta:

a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőt.

A nép a választáson leváltotta az ellenzéket, és igaza volt, mert a saját érdekükből sem voltak képesek az összefogásra – tette hozzá.

Kijelentette: az új ellenzéket tüntetés résztvevői és szimpatizánsaik jelentik.

Egyetlen pártnak sincs annyi tagja, mint ahányan támogatják a demonstrációt – tette hozzá a politikus.

Márki-Zay Péter szerint békésen megfér egymás mellett minden ellenzéki erő, amelyet összeköt a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője szerint

a hatalom tönkre akarja tenni a civileket törvényekkel, lejáratással, megfélemlítéssel. Civil részvételre és közösségek építésére buzdított mindenkit az ország minden részén.

Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója azt mondta, hogy a kormány annak köszönheti a létét, hogy minden lehetséges úton megosztotta az embereket, ezért a kormánynak kiszolgáltatott embereket türelemmel meg kell hallgatni, a mesterséges ellentéteket el kell tüntetni.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője azt mondta: hinni kell, hogy elég ez a tömeg a változáshoz, amely az utcán kezdődik, de nem ott ér véget.

Az összegyűlt közösség sok kérdésben nem ért egyet, de fejlődő, demokratikus, korrupciótól mentes állam polgárai szeretnének lenni

- hangsúlyozta.

Homonnay Gergely író, újságíró, tanár úgy fogalmazott: "a Fidesz sáskaként rabolja le az országot, és elveszi a jövő generáció esélyét".

Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője bejelentette, hogy

május 8-án a parlament alakuló ülésekor ott lesznek a Kossuth téren.

A demonstrálók a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásától indultak, és a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és az Astoriát érintve az Erzsébet híd lábához vonultak.

A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek.

Megszólalt a Magyar Nemzet bántalmazott újságírója

Unyatyinszky György újságíró, akit a Békemeneten bántalmaztak, és aki megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója azt mondta, a kormány által teremtett sajtóviszonyokban a hirdetők és olvasók megfélemlítése sikeres volt, a lap közel 180 munkatársa nem tudja elmondani, hogy ki lopott, ki vásárolt szavazatokat, ki akar megfélemlíteni.

„Évente fejenként 16 ezer forint adótokat költi a kormány propagandára. Fontoljátok meg, hogy mennyit tudnátok fordítani a tisztességes médiára”

– mondta.

A tüntetéstől távolmaradóknak azt üzente:

„Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, nem lehet az emberek kétharmadát elüldözni az országból, csak mert nem egyezik a véleménye a kormányéval. Nem kell félnetek, keressétek egymást!”

Szerinte nem a pártokra kell várni, a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel meglehet keseríteni a „kamukétharmadnak” a következő éveit.

Azt kérem tőletek: öleljetek meg egy fideszest!” – mondta, célozva arra, hogy a fanatizmus ellen más eszközökkel kell küzdeni.

"Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban"

Gyetvai Viktor szervező szerint tanulni kell Orbán hibájából: nem lehet kettéosztani az országot. Egyesíteni kell azt.

„Ti írjátok a történelmet – mondta –, és ez a mostani tüntetés is benne lesz a könyvekben.

Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban. Higgyünk benne, hogy elegen vagyunk a változáshoz. Gyetvai szerint a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget.

"Márki-Zay: Nekünk is Magyarország az első!"

Hódmezővásárhely polgármestere szerint a nép leválasztotta az ellenzéket: „Nincs azoknak esélye, akik nem fogtak össze saját érdekük szerint sem”. Új ellenzéket követel, mert bár minden pártban vannak tisztességesek, de mindenütt ott vannak a korrupt hatalom ügynökei. „Nekünk is Magyarország az első” – mondja Márki-Zay. Ha nem így lenne, akkor most buszok járnának a hídon.

Márki-Zay úgy látja, 

lehet, nem kell négy évet várni, hogy ezt a kormányt megbuktassák. „Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki”

– teszi hozzá. Az erőszakot hagyjuk meg csak a Fidesznek, a mi utunk a béke – mondta.

A demonstráció végén a tömeg elénekelte a Himnuszt és az Örömódát, majd egy részük az Oktogonra indult after partyzni.

(MTI, HVG)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Az Echo tv-n már nyomják, hogy Soros György és Gyurcsány pénzelte a múlt heti és a mostani tüntetést is. És ezt rezzenéstelen arccal hazudj a néző arcába Mészáros Lőrinc tévéje.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@csipetke: Ezért kapja a fizetését, hogy minket baszogasson!!!
Sámannus
Ha megtanuljuk, hogyan kell sokan lenni, majdcsak ki nyílik a nagykapu is a parlamentben, és az lesz az új konzultáció.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.