Egységes ellenzéki összefogást, civil szerveződést, azonnali közös cselekvést sürgettek a kormány leváltása érdekében a demokráciáért tartott fővárosi tüntetés szónokai szombaton.

"Lehet, hogy nem kell négy évet várni, hogy leváltsuk a kormányt" – véget ért a második nagy ellenzéki tüntetésA múlt szombati tüntetés folytatásaként "2.0 Mi vagyunk a többség – újabb tüntetés a demokráciáért!" címmel meghirdetett demonstráció végállomásán, a Szabad Sajtó útján a felszólalók arról beszéltek, hogy a kormányt csak a félelem tartja a helyén, ezért a gyűlöletkampány és a hazugságáradat megszüntetésére, szolidaritásra, valamint a megosztottság helyett az egységes Magyarország visszaállítására van szükség.

A szervezők közlése szerint a demonstrálók tömege az Erzsébet híd pesti hídfőjétől egészen az Astoriáig állt.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere azt mondta:

a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőt.

A nép a választáson leváltotta az ellenzéket, és igaza volt, mert a saját érdekükből sem voltak képesek az összefogásra – tette hozzá.

Kijelentette: az új ellenzéket tüntetés résztvevői és szimpatizánsaik jelentik.

Egyetlen pártnak sincs annyi tagja, mint ahányan támogatják a demonstrációt – tette hozzá a politikus.

Márki-Zay Péter szerint békésen megfér egymás mellett minden ellenzéki erő, amelyet összeköt a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője szerint

a hatalom tönkre akarja tenni a civileket törvényekkel, lejáratással, megfélemlítéssel. Civil részvételre és közösségek építésére buzdított mindenkit az ország minden részén.

Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója azt mondta, hogy a kormány annak köszönheti a létét, hogy minden lehetséges úton megosztotta az embereket, ezért a kormánynak kiszolgáltatott embereket türelemmel meg kell hallgatni, a mesterséges ellentéteket el kell tüntetni.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője azt mondta: hinni kell, hogy elég ez a tömeg a változáshoz, amely az utcán kezdődik, de nem ott ér véget.

Az összegyűlt közösség sok kérdésben nem ért egyet, de fejlődő, demokratikus, korrupciótól mentes állam polgárai szeretnének lenni

- hangsúlyozta.

Homonnay Gergely író, újságíró, tanár úgy fogalmazott: "a Fidesz sáskaként rabolja le az országot, és elveszi a jövő generáció esélyét".

Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője bejelentette, hogy

május 8-án a parlament alakuló ülésekor ott lesznek a Kossuth téren.

A demonstrálók a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásától indultak, és a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és az Astoriát érintve az Erzsébet híd lábához vonultak.

A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek.

Megszólalt a Magyar Nemzet bántalmazott újságírója

Unyatyinszky György újságíró, akit a Békemeneten bántalmaztak, és aki megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója azt mondta, a kormány által teremtett sajtóviszonyokban a hirdetők és olvasók megfélemlítése sikeres volt, a lap közel 180 munkatársa nem tudja elmondani, hogy ki lopott, ki vásárolt szavazatokat, ki akar megfélemlíteni.

„Évente fejenként 16 ezer forint adótokat költi a kormány propagandára. Fontoljátok meg, hogy mennyit tudnátok fordítani a tisztességes médiára”

– mondta.

A tüntetéstől távolmaradóknak azt üzente:

„Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, nem lehet az emberek kétharmadát elüldözni az országból, csak mert nem egyezik a véleménye a kormányéval. Nem kell félnetek, keressétek egymást!”

Szerinte nem a pártokra kell várni, a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel meglehet keseríteni a „kamukétharmadnak” a következő éveit.

Azt kérem tőletek: öleljetek meg egy fideszest!” – mondta, célozva arra, hogy a fanatizmus ellen más eszközökkel kell küzdeni.

"Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban"

Gyetvai Viktor szervező szerint tanulni kell Orbán hibájából: nem lehet kettéosztani az országot. Egyesíteni kell azt.

„Ti írjátok a történelmet – mondta –, és ez a mostani tüntetés is benne lesz a könyvekben.

Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban. Higgyünk benne, hogy elegen vagyunk a változáshoz. Gyetvai szerint a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget.

"Márki-Zay: Nekünk is Magyarország az első!"

Hódmezővásárhely polgármestere szerint a nép leválasztotta az ellenzéket: „Nincs azoknak esélye, akik nem fogtak össze saját érdekük szerint sem”. Új ellenzéket követel, mert bár minden pártban vannak tisztességesek, de mindenütt ott vannak a korrupt hatalom ügynökei. „Nekünk is Magyarország az első” – mondja Márki-Zay. Ha nem így lenne, akkor most buszok járnának a hídon.

Márki-Zay úgy látja, 

lehet, nem kell négy évet várni, hogy ezt a kormányt megbuktassák. „Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki”

– teszi hozzá. Az erőszakot hagyjuk meg csak a Fidesznek, a mi utunk a béke – mondta.

A demonstráció végén a tömeg elénekelte a Himnuszt és az Örömódát, majd egy részük az Oktogonra indult after partyzni.

(MTI, HVG)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Az Echo tv-n már nyomják, hogy Soros György és Gyurcsány pénzelte a múlt heti és a mostani tüntetést is. És ezt rezzenéstelen arccal hazudj a néző arcába Mészáros Lőrinc tévéje.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Foxley
Soha az életben egyszer seem kellett volna megvàlasztani Orbàn Viktort.
human
Az Echo tv-n már nyomják, hogy Soros György és Gyurcsány pénzelte a múlt heti és a mostani tüntetést is. És ezt rezzenéstelen arccal hazudj a néző arcába Mészáros Lőrinc tévéje.
Foxley
@Pegero: Felettébb. Annak fényében mit lehet tudni màr.
cikicakk55
@Pegero: Persze! A Fidesz által létre hozott választási törvénnyel, a média megvásárlásával közpénzbôl, és zsarolva a kömunkásokat. A határon túli Magyarok megvásárlását már nem is említem. Egy pénzfüggő ellenzék segítségével. Ezt nem a Fidesz nyerte meg,hanem a közpénzből megvették. Ez szégyen,nem választás megnyerése volt. Na de a Fidesznek most nem csak a hatalom elvesztése volt a tét,hanem a szabadságuk elvesztése is. Ezek a fiatalok képesek lesznek kitartani és ezt a hülyeséget,hogy Soros támogatta őket senki nem veszi be. Saját erőből,saját szerveződésen belül,minden segítség nélkül már a második szombaton tudtak 100.000 embert megmozgatni. A békamenet közpénzen buszoztatott tök analfabéta cirka 30.000 fő a fasorban sem volt ezekkel a fiatalokkal szembe. Szar beismerni ugye,hogy ingyen,csupán meggyőződésből ennyi ember fogja elzavarni a diktátor csuti csüngőhasút és holdudvarát. Egész a börtönig! Ja! És megy velük az ál érdek ellenzék is
szep napot
Az ellenzek most veszti el a 2022-es valasztasokat is. Ameg az ellenzek nem fogja fel, hogy az emberek nem kernek beloluk ilyen formaban addig 5-10%nal nem lesz tobb. Orbanra is a tobbseg csak azert szavazott mert nem akartak, hogy valamelyik impotens ellenzeki part keruljon hatalomra.
Az ellenzek a valasztasok elott 3 nappal!!! meg azon vitatkozott, hogy ki kinek a javara mondjon le.
Pálinkás Pál
Én figyeltem csak rosszul...vagy elmaradt a bombasztikus bejelentés???Most orbán biztos reszket egy sarokban!!!
Jövő hétvégi felvonulással mi van??? Ja hogy egyre kevesebben lennének...szervezők,ti ugyanolyan impotens banda vagytok mint az ellenzék!!!
Csizmás Kond
Na és hogy akarják leváltani ,...orosz segítséggel vagy nato segítséggel ???...mert szavazásal nem ment.
Grafix69
@human: Most is 4 semmirekellő beszélget arról , hogy akik kint voltak a tüntetésen mind meglettek vezetve , elképesztő , és hogy merik a Viktort ócsárolni . :)))
papa.49
Szép csendesen elülnek a hullámok SAJNOS !!!
tudode
Az ország .. T Ö R T É N E L M I .. e s é l y t ... halasztott el azzal, hogy "ezt" a POLITIKAI SZÉLTOLÓT egyáltalán az Ország Háza közelébe engedte!
.
Azt játszik az ország "ezzel", hogy ADJ SZÁLLÁST A FELCSÚTINAK, kiver a hazádból, amúgy ..F I F TI, F I F T I .. tehetségtelen focistaként, mert ANNYI SPORTSZERŰSÉG nem szorult bele SPORTPÁLYAFUTÁSA alatt, mint egy hangyába!
.
Már 2014-ben is .. r o m o k b a n... volt miatta az ország!
.
Keresőbe beír: Az Orbán kormány rosszul teljesít:
.
------ Nagyjából 40 700 találat (0,39 másodperc)
www.google.hu/search?q=Az+Orb%C3%A1n-korm%C3%A1ny+rosszul+teljes%C3%ADt&oq=Az+Orb%C3%A1n-korm%C3%A1ny+rosszul+teljes%C3%ADt&aqs=chrome..69i57j69i61.1858j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Hogy .. M I ... A ... S Z Á N D É K A ...az ALKOTMÁNYOS PUCCSAL megszerzett királyságával az OLYAN ÁLLAMTITOK, amely valójában semmis vele együtt!!!

Valójában azzal .. h ü l y í t e t t e ... az információhiányos TÁRSADALMAT, hogy mi lesz, ha NEM Ő TEKERGETI A KORMÁNYT!
advocat
Április 8 elmúlt. Ez meg a demokráciának nevezett - magyaros - csúfság. 48 %=kétharmad?
Yoda69
@Csizmás Kond: Joreggelt! A szavazast elcsaltak. Ne csak a fideSS-teve hireibol taplalkozz.
Nezz fuggetlen mediat is vagy kulfoldit.
Yoda69
@advocat: Pont ezert megy a tuntetes, hogy a 48% ne legyen 2/3
Csizmás Kond
@Yoda69: ...el...a havazás elmarad mert megjött a nyár.
Yoda69
@Csizmás Kond: Nem lattal meg nyaron havat?
csipetke
Nézzétek meg a hang.hu oldalt,itt aláírhattok egy kattintással,a Szabadítsuk fel a közmédiát,szüntessék meg az MTVA-t kampány mellett.
Olvashattok a tüntetésről is itt,és aki tudja,ossza meg a címet.Tehát:- hang.hu
csipetke
@advocat: 12:11 Persze,fidesz matekkal.A csalás nélkül most ők lennének az ellenzék,és készülődhetnének az ilyen-olyan vizsgálatokra,aztán meg a sittre.
csipetke
@Shikari: 15:23 Hát neked mi bajod?Elvették a csattogós lepkédet?
Commenter
@csipetke: csattogós lepke... :DDDD azt is, meg a csattogós félbevágott narancsát is...
namihami
Nagyon komoly összefogás és szinte teljes támogatás kellene ehhez. Amíg ""csak"" egy ekkora tömeg megy ki tüntetni, addig esélye sincs a változásnak. Ha máshogy nem, akkor jön a jóltartott TEK és ""rendet teremt"". Én azt hiszem, hogy a rosszul fizetett Rendőrség javarésze inkább a tömeghez csatlakozna, de a TEK felszereltsége (amire nem véletlenül költ -és csak arra- ennyit a Vezér) komoly ellenerőt képviselhetne a néppel szemben.
Csak egy szinte teljes körű és általános lépés hozhatna eredményt. Az pedig már Causescu-hatást hozna.
csipetke
@Commenter: Rég rohad már az a narancs...Nézd meg Te is légyszí a hang.hu oldalt.
png
Igaz, nem négy évet, hanem Orbán haláláig kell várnunk.
Kurva sok évig, amíg minden ismerősünk meg nem hal, csak addig kell várni.
Kubában 70, év után nem Castronak hívják az új államfőt.
Neked már csak egy dolgod van: Éld túl az elnyomó rendszert.
png
Ahogy túléled a diktatúrát.
Telnek az évek, mindenki elhagy, de nem azért mert utálnak, hanem mert kint jobb.
Élhetőbb, szabadabb, dől a lé, meg a Lola.
Te meg várod a halálod, a nyugdíjas éveidet, amikortól azt hiszed, tiéd a világ.
De közben lepukkansz, és tényleg csak pár év választ el a hallétól.
Öreg vagy, beteg vagy, és csak tényleg pár év választ el a haláltól.
Azt hiszed, hogy élsz, de közben csak a halálodat várod.
Egész életedben csak a halálodat várod...

Pedig ennek nem így kéne lennie !!!
png
Egy geci vagyok.
Nem voltam mindig az, de az lettem.
Az élet hozta.

(Hidd el, jó vagyok. A legrosszabbak közül a legjobb vagyok - de tényleg)
csipetke
@Shikari: Akkor azt magyarázd el,ha ez ennyire untat,miért jársz ide?
cikicakk55
@Pálinkás Pál: Ezekca fiatalok nem az a megélhetési ellenzék ami most van. Ha figyeltél volna tudnád,hogy május 8- án jönnek össze levközelebb, a Fidesz kormányalapítási gyűlésére. Könnyű őket leszólni . Nekik nincs pártpénzük,hogy abból utazgassanak Pestre. Dolgoznak,tanulnak. Ők lesznek az új ellenzék. A mostani mind megy a lecsóba.
Yoda69
@cikicakk55: Szerintem nem kellene az ellenzeket egy kezlegyintessel leirni. Az ellenzeki partok nagyon sok embert kepviselnek. Az hogy nem tudott kialakulni a szeleskoru osszefogas a teny, nem vitatom, bar nejany part mindent megtett erte. Viszont a nehany masik part nem partner ebben akkor ugy nehez osszehozni az osszefogast. Egy hazassaghoz is ket fel egyuttes akarta kell, itt pedig tobb szaz ezer ember egyuttes akarata kellett volna ervenyesuljon.
Szerintem hagyni kell alakuljanak a dolgok a maga utjan, ez a tuntetes land egy jo kezdet. Viszont elobb utobb politikai partta kell kovacsolodnia, vagy az ellenzeki partoknak kell bevonodnia.
Madácsi Pali
Első lépésként a politikai elit leváltásához az Orbángyűlés megalakulását (majdnem azt írtam országgyűlés) kellene megakadájozni. Fidesz szavazók lehettek bármilyen sokan az eresményt törvénytelenné teszi (legyen a fideSS hatalmi szervezeteinek bár milyen véleménye), hogy; - Nem hiteles választólétszám alapján, -Részben titkosított választói névjegyzékkel (ami lehetetlenné teszi a kettős szavazat ellenőrzését), -Megjelent szavazők számának 100.000 főt meghaladó eltérése, -Szavazat feldolgozás soráni számitógépes anomáliák mellett a hitelességi garanciák mellőzése. Fentiek alapján a válaaztás egyetlen eleme sem volt a törvényeknek megfelelő, hiába bagatelizálja a dolgokat Pálfy és Patyi. HA AZ ORSZÁG ELFOGADJA, HOGY MÁR VÁLASZTÁSKOR SEM VONATKOZNAK A TÖRVÉNYEK ORBÁN KISZOLGÁLÓRA AKKOR MAGYARORSZÁG MEGSZŰNIK EURÓPAI JOGÁLLAMKÉNT, ÉS MEGALAKUL AZ ORBÁNGYŰLÉSEN ORBÁNISZTÁN!
Clavigo
@Shikari: Agyad is csak annyi van,,mint egy villanykörtének,,sutyerák vakhangya.
verőce21
Csak pislogok, amikor azt látom, hogy szivárványos, vörös és EU-s lobogók alatt vonulnak a mindenféle nemű, korú és nemzetiségű emberek a magyar sajtószabadságért tüntetni, büszkén tolva maguk előtt Simicska Lajos elhíresült szlogenjét.
Az, hogy a választás eredménye olyan mértékű kudarcot hozott nekik, ami történelmi vereségnek minősül, jó tükörként kellene, hogy mutassa, mennyire ők vannak többségben. Semennyire.
Erre azért S. György nagykorú is rájöhetett, mert miután megfélemlítve érezte alapítványa munkatársait, először törölte nevüket, elérhetőségeiket, majd bejelentette, hogy adott esetben bizony Berlinbe teszik át a székhelyüket.
csipetke
@Shikari: 9:39 Az nehéz lesz,mert ha valaki itt tépi a száját arrogánsan,mint te,és közben hajtogatod,hogy -idióták,libsi,bolsi,nem tudnak belenyugodni a vereségbe,győztünk hurrá,stb,stb,ettől én még nem leszek megvilágosítva,ahogy te mondtad,bár nálunk azt mondják,hogy felvilágosítva.Mi,akik itt vagyunk,a tényeknek hiszünk,azok pedig makacs dolgok.Más a helyzet,ha te ezért pénzt kapsz,akkor viszont javaslom,hogy csak a témához írj,és ne cseszegess senkit arrogáns módon,és talán kevesebben fognak utálni.
Pálinkás Pál
@cikicakk55: Változatlanul nem hallottam tőlük hogy orbánnak ugyan mitől kellene rettegnie???!!!ez a két tüntetés annyira ijesztő volt mint egy május 1-i karnevál!!! Tudomásul kéne venni ,diktatúrát vonulgatással nem döntesz meg...legfeljebb ha megunják ,majd jön a vízágyú!!
cikicakk55
@Yoda69: ma 8:58
Sajnos én nem vettem észre egyik ellenzéki pártnál sem,hogy mindegyikkel össze akart volna fogni. Mindegyik ellenzékinek volt legalább egy párt ellen kifogása.. Itt,ilyen választási törvények mellett ezt nem lehetett volna megtenni. Tudom,hogy már unalmas állandóan Hódmezővásárhelyt emlegetni,de hidd el itt sem nyert volna Márki-Zay,ha az itt lévő ellenzéki pártok is indulnak a szavazásra. Az a 12.800 ember,akik egyöntetűen Márki-Zay-ra szavaztak,nem lettek volna ennyire egységesek,ha a jobbik, a Momentum és a DK is indul. Az MSZP-re is csak azért szavaztak olyan kevesen,mert Hernádit ismerik a városban,mint a rossz pénzt és sem mint nőgyógyász,sem mint politikus soha nem volt a toppon. Tehát itt is csak azért nem nyert a Fidesz,pedig a szavazóbázisa változatlanul annyi,mint 4 éve volt,mert egy Fideszes állt egy nem Fideszessel szemben. Amennyiben ezt országosan is megtudták volna csinálni,akkor simán nyerhetett volna az ellenzék,bár fogalmam sincs melyik lenne alkalmas az országot vezetni,olyan mentalitással,amilyen jelenleg van nekik. Nagyon olyan volt ez az egész ellenzéki cirkusz,hogy csak a biztos párt pénzre hajtottak. Az volt a lényeg. Nem mondom,hogy nincs egyikben sem normális ember,de 5 emberért nem érdemes egy egész pártot megválasztani.
Rockxy
"nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőt."
Hanem?
A brüsszeli diktátorok oldalán?
cikicakk55
@Pálinkás Pál: ma 10:59
Ezek a fiatalok nem azok a börtöntöltelékek,akiket a Fidesz bízott meg 2006-ban,hogy őrjöngjenek a tv székháznál. Ezek (még) bíznak a törvényességben,bíznak a kitartásukban. Ők nem azok akik kirakatokat törnek be, autókat,kukákat gyújtogatnak. Ők nem a Fidesz fizetett erőszakosai,hanem tanulók,egyetemisták és fiatal szakmunkások. Természetesen lehetett látni idősebb embereket is,de ez csak jó. Ők legalább nem pénzért teszik amit tesznek,hanem a jövőjükért. Igen,igazad van abban,hogy nem biztos lesz is valami következménye ezeknek a tüntetéseknek. Ám i tudja meddig lesznek ezek a fiatalok ennyire békések,törvény tisztelők? Tudod mindennek van egy feszíthetőségi határa. Szerintem ezeknek a fiataloknak is van egy türelmi határuk,amit most pont az erőszak elkerülése miatt nem lépnek át. Gondolom te sem örülnél,ha a fiad,vagy lányod,esetleg az unokád egy ilyen attakba,még ha csak véletlenül is,de bele kerülne? Megpróbálják most törvényesen elérni,amit tudnak. Egész biztos,hogy el is fogják érni amit akarnak,csak nem tudni milyen módon. Remélem vér és harc nélkül.
papa.49
@csipetke: Ezért kapja a fizetését, hogy minket baszogasson!!!
Sámannus
Ha megtanuljuk, hogyan kell sokan lenni, majdcsak ki nyílik a nagykapu is a parlamentben, és az lesz az új konzultáció.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.