Lezárt ügyeket listázó vádiratnak tartja a Sargentini-jelentést az igazságügyi miniszteri posztra jelölt és a tárcát eddig is vezető Trócsányi László, aki a kinevezés előtti meghallgatásán kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt is mondta: nagy vitákra számít ebben az ügyben idén ősszel. A politikus kinevezését támogatták a bizottság kormánypárti képviselői.

Trócsányi László a jobbikos Bana Tibor kérdésére válaszolva kijelentette:

a Sargentini-jelentés olyan vádirat, amely "rengeteg politikai sejtetésre épül", illetve "lezárt ügyek listázása".

Példaként hozta Jóri András, korábbi adatvédelmi biztos 2014-ben lezárt ügyét, vagy az Alkotmánybíróság hatáskörével kapcsolatos ügyet, amely szintén szerepel a Sargentini-jelentésben.

Úgy vélte: a jelentésben jól tetten érhető az a kettős standard, amely a fiatal demokráciák és a régi demokráciák közötti különbségtételt jelenti, vagyis hogy a régi demokráciákban minden jó, a fiatal demokráciákat viszont meg kell tanítani demokratának lenni.

Magyarország ezt nyilvánvalóan nem tudja elfogadni – fűzte hozzá Trócsányi László, aki jelezte: nagy vitákra számít a jelentéssel kapcsolatban ősszel és azt követően is.

Hozzátette: a vitát a politikusok fogják megvívni, ehhez az Igazságügyi Minisztérium megadja a jogi segítséget. Az a feladat, hogy kőkemény válaszokat adjuk a jelentésre – mondta.

Trócsányi: nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez

Az európai ügyészséggel kapcsolatban Trócsányi László szintén kérdésre válaszolva azt mondta:

Lengyelország és Magyarország elvi álláspontja szerint ez egy szuverenitási kérdés, vagyis, hogy föderációs irányba mozdul el az Európai Unió vagy a nemzetállamok Európája felé.

Bár a 27 lehetséges uniós tagállam közül már 23 csatlakozni akar az uniós pénzek hatékonyabb nyomon követését célzó Európai Ügyészséghez, Trócsányi László a mai parlamenti meghallgatásán átgondolatlan koncepciónak nevezte az új intézményt és szuverenitási okokkal is magyarázta, hogy Magyarország miért nem fog ahhoz csatlakozni – írj a portfolio.hu.

A HVG mai beszámolója szerint az Európai Ügyészségről Trócsányi László egyértelműen kijelentette:

nem támogatja ahhoz Magyarország csatlakozását.

A miniszter két okkal magyarázta ezt:

Egyrészt emlékeztetett arra, hogy a lengyel és a magyar kormány is egyfajta szuverenitási kérdésnek tekinti az ügyet, szerintük az Európai Ügyészség szembemegy a nemzetállamokkal. Másrészt végiggondolatlan és elhibázott az ügyészség koncepciója. 

- írja a hvg.hu

Trócsányi felesleges bürokráciának és duplázásnak látja a létrehozást, hiszen szerinte ma az OLAF és az uniós igazságügyi együttműködést bonyolító Eurojust már biztosítja ezt a funkciót.

- teszi hozzá a hvg.hu

Fideszes és DK-s kérdésre válaszolva

a miniszter nehéz ügynek nevezte az Ausztriában dolgozó külföldiek családi pótlékának csökkentésével kapcsolatos osztrák döntést, amelyben szerinte professzionális ügyvédi logikával kell végiggondolni a jogi lehetőségeket.

Mint mondta, az ügyben panasszal élhetnek az Európai Bizottságnál, másrészt egy magyar állampolgár által indított pernél lehet előzetes döntéshozatalt kérni, amibe be lehet avatkozni.

Trócsányi László a minisztérium európai ügyekkel kapcsolatos fontos feladatai között említette az európai polgári kezdeményezések támogatását, kiemelve a Minority SafePacket. Mint mondta, az Igazságügyi Minisztériumnak fel kell tárnia a jogi lehetőségeket arra az esetre, ha az Európai Bizottság félreteszi az ügyet.

A miniszter beszámolt arról, hogy Magyarország európai szinten a középmezőnyben van az uniós pilot és kötelezettségszegési eljárásokat illetően. Jelenleg 29 ügy van folyamatban, amiből vannak átpolitizált eljárások, így a CEU, a civiltörvény és a kvóta ügye – tette hozzá.

Trócsányi László a tárca tevékenységéből kiemelte még az áldozatvédelem kérdését, amelyben a minisztérium egy európai projektet vezet jelenleg.

Kérdésre válaszolva a miniszter ismét kiállt a közigazgatási felsőbíróság létrehozása mellett és újra visszautasította, illetve személyes és szakmai becsületének megsértéseként aposztrofálta azokat a véleményeket, amelyek szerint ezzel a jogállamiságot számolnák fel.

Az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal vitájával kapcsolatban megismételte, hogy a minisztérium nem kíván állást foglalni.

Trócsányi László kinevezését hat igen (Fidesz-KDNP), és három nem (LMP, DK, Jobbik) szavazat mellett támogatta az európai ügyek bizottsága.

Forrás: MTI, HVG, 444.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
naná hogy NEM CSATLAKOZTOK!!! Mert akkor az Európai Ügyészség csúnyán megszivatna benneteket , fostok mi???gecik!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Madácsi Pali
@Csizmás Kond: ha letudnál szakadni az orbáni progandáról rájönnél, hogy a jogállam, a demokrácia szabájai mindenkire vonatkoznak az unióban. Az USA-ba tömörült tagállamok nem véletlenül olyan erősek a világban. Orbánia viszont Ukrajna, Belorussia, Törokország, Azerbajdzsán társaságába kerül. Ez az alternatíva csak az önjelölt uralkodóknak vonzó!
Csizmás Kond
@Madácsi Pali: Mielőtt beleélnéd magad próbáld elképzelni, hogy amerika milyen úton jutott ide...mert azon hosszan kell járni, és nem biztos hogy megéri...különben ez nem mai elképzelés de megvalósítás soha nem lesz belőle, mert a szarkavarókat mindig felül múlja a józan ész.
Macskaszem
@Csizmás Kond: ezért kell struktúrálni az optimalizálási koncepciót, és integrálni a jogharmonizációt, majd megalakítani a specifikus munkacsoportokat, hogy a nemzetidegen bázis amit ma ellophat, kutyából nem lesz szalonna.
Csizmás Kond
@Macskaszem: ...dumaözön...annyira túlmagyarázod, hogy elveszti az értelmét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél