Eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II projektben – mondta a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján az M1 kérdésére válaszolva.

Kirill Komarov szerint, tekintetbe véve, hogy a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős.

Paks II.: eddig mintegy 900 millió eurónyi megrendelést kaptak a magyar vállalatok

Fotó: atomeromu.hu

Hozzátette: mindez hozzájárul a tervezett 40 százalékos magyar részvétel eléréséhez.

Felidézte, hogy a magyar kormánnyal 2014-ben állapodtak meg az új blokkok építéséről. Az Európai Unió vizsgálata után tavaly tavasszal a projekt megvalósítása folytatódott, és azóta nagyon jelentős munkát végeztek – közölte.

Kirill Komarov hangsúlyozta, a magyar féllel közösen dolgoznak az engedélyek megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítésén, a tervek szerint még az idén be is tudják nyújtani a dokumentációt hatósági engedélyeztetésre.

A Roszatom vezérigazgatójának első helyettese hangsúlyozta, a legjobb, illetve a legjobb referenciákkal rendelkező megoldásokat alkalmazzák.

Elmondta, a reaktorok megrendelése után túl vannak már a turbinagépház berendezéseinek beszerzését szolgáló tenderen. A Paks II számára Arabelle típusú turbinák készülnek, a tendert a General Electric magyarországi leányvállalata nyerte, a munka egy részét Magyarországon végzik, más munkálatokat pedig Oroszországban – emlékeztetett a szakember.

Kirill Komarov elmondta, jelenleg a felvonulási területen folytatandó munkálatok előkészítése folyik, és ezek elvégzése után kezdődhet meg a blokkok kivitelezése.

A Paks II projektben két új, egyenként 1200 megawatt elektromos teljesítményű blokk épül, a tervek szerint 2026-ban, illetve 2027-ben kezdhetik meg a termelést. Kormányközi megállapodás alapján Oroszország 30 évre 10 milliárd eurós (a jelenlegi árfolyamon mintegy 3150 milliárd forint) hitelkeretet biztosított Magyarországnak, ami a Paks II projekt megvalósításának 80 százalékát fedezi.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Az orosz illetékes félnek "is" feltűnik, hogy a beruházás elején van, KECSKÉRE KÁPOSZTÁT bíztak!
.
Qqberci
Orbán 2030-ig tervez. Nagyjából addigra fog kiderülni, hogy Paks-II felélte a jövőnket, értelmetlen, fenntarthatatlan és bukta van, de akkorra a potrohos törpe már valahol Svájcban lesz. Remélem, kiadják...
tudode
Mi van?
.
.2017. augusztus 1. kedd
----- Pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét
https://atlatszo.hu/2017/08/01/pontosan-a-tor...
.
Ehelyett inkább a MENEKÜLÉSI ÚTVONALAT kellett volna .. m e g t e r v e z ni, v kiosztani majdan ki tudja hány km-es körzetben .. a .minden hótnak járó. l e p e d ő t!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.