Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) adatai szerint mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött – olvasható a pénteki Népszavában.

Nagyon rosszak a magyar gyerekek fogai

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az ő adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőttkorra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig Magyarországon későn jutnak el fogorvoshoz, és akkor gyakran már csak a húzás marad – írja a lap. A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
youtu.be/t9pQIQutoOw
"Azért rossz a fogam, mert nincs pénzem." Dr. Szala Nóra szerint gyakran erre hivatkoznak a páciensek, amikor rossz fogaikról kérdezi őket a fogorvos. A doktornő szerint ez részben igaz, részben viszont nem, hiszen az ingyenes fogászati szűréseken sem vesznek részt a betegek, akik a rendszeres ellenőrzéssel elkerülhetnék fogaik romlását.
tudode
Állj meg vándor, lassíts le lépteid!
.
Mégpedig amiatt, hogy
.
--ugyan az OEP a gyermekek TEJFOGAINAK megtartását finanszírozza 100%--ban, D E
.
-- ki vigye el a gyermeket a fogászatra, ha többet töltenek az iskolában, mint a felnőttek munkában, és
.
-- ez a KLIKK-nek, v mi a bánatnak FŐ FELADATA O1G váltakozó nemzetieskedő szája íze szerinti nevelés, és
.
-- nem a IV. ipari forradalomra való felkészítése, a kor szellemének megfelelően,
.
-- arról nem is szólva, hogy KI TUDJA AZ ÁLLAM mit etet az egyre növekvő LÓVÉBÓL az éhező gyermekek arányában az iskolai étkezdéiben, végül
.
-- az is felmerülhet, hogy ezekben e KLIK-es iskolákban van-e iskola nővér, ill. eü. szolgáltatás, akik az EGÉSZ NAP GÜRCÖLŐ szülők helyett elvinnék csoportosan a gyerekeket FOGÁSZATI SZŰRÉSRE, feláldozva HAVONTA 1-2 órát a tornaóra terhére az iskola lépcsőjén ugráló, az utcán futkározó gyerekekkel csoporta meglátogatva a fogászati rendelést, előre egyeztetett szűrésre!.
.
Ebből a gondolatmenetből is kitűnik, hogy a szinte minden szinten az ÁLLAM, ha valamivel tisztességesebb lenne, akkor SEM LENNE JÓ GAZDA!
.
Még annyit ehhez a FOGÜGYHÖZ!
.
A FELNŐTTEK fogatlansága, a mérhetetlen szegénység miatt az OEP-nek, ill. az adófizetőknek TÖBBE KERÜL, mintha legalább a TISZTES SZEGÉNYSÉG szintjét biztosították volna az éppen REGNÁLÓ KORMÁNYOK .. a FOGTÚRíZMUS napirenden lévő dugi FINANSZÍROZÁSA helyett!!!
.
Egy szónak is SZÁZ, MILLIÁRDOK a vége, nyakig sz@rban van a TÁRSADALOM szinte minden szinten!
Peller Anikó
Gyerekeknek fogmosás tanítása úgyszólván csecsemőkortól, ez a kulcs nem pedig a fogászatra járás. A fogászat már csak tűzoltás.

1. Fogkrém kiválasztása. Ma már vannak jó fogkrémek.
2. Ne legyen keménysörtés a fogkefe és nem kell sokáig mosni. Nem kell sterilnek lenni.
3. Ne reszeld a fogat (a kefével)
4. Csak egyszer moss fogat naponta ! Este, lefekvés előtt. A fogak éjjel romlanak, a szájban élő bacik anaerobok és útálják az oxigént. Nappal levegőzik a szánk és a nyáltermelés is hozzájárul a védekezéshez.
5. A fogközöket piszkáld ki fogmosás előtt (fogpiszkáló, gyufa esetleg fogselyem)
6. Fogmosás után tilos enni vagy inni bármit, kivéve vizet.
7. Soha ne igyál tűzforró teát vagy forró levest, ne rágj forró ételt. Ne edd a hűtőből elővett uborkát a forró krumplihoz, várj vele picit. Ne rágd a fagylaltot.
8. Savas gyümölcsök fogyasztása után (alma, cseresznye, citrom stb) egy kis enyhe lúgosítás elkel (nagyon pici szódabikarbóna esetleg. Márkuspor a patikából olcsó, egy csipetnyivel át lehet kenni a fogsort, az ujjaddal pl. Kréta ízű). De a vizes öblítés is jobb a semminél.

Ötlet?
KisGenyo2
2 megoldás is eszembe jutott:
1.: Műfogsor. Drága, de esztétikus, beépített és kivehető kivitel is létezik.
2.: Turmixgép. Olcsó, praktikus, de nyilvános helyen lehet, hogy megmosolyogják...
Na lehet válogatni! ;-)
Amúgy a gyerekek talpa is nagyon rossz. 3-4 óra gyaloglástól simán vízhólyagos lesz. A XX-ik század első felében ez nem volt így!
Equus1
egy ország, ahol nem kínos a foghíjas mosoly... :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.