Tavalyi teljesítménye alapján változatlanul a Tesco a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc Magyarországon, csaknem 809 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal – közölte a Trade magazin hétfőn az MTI-vel.

Hol vásárol a magyar? Továbbra is a Tesco a sláger, a Llidl megelőzte a Reált
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A kiskereskedelmi toplistát közreadó szaklap tájékoztatása szerint

a második és a harmadik helyezett sem változott; a Coop 604 milliárd, a Spar 562,5 milliárd forintos bruttó forgalmat ért el 2017-ben.

A gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) piacán a rangsorban ismét a CBA a negyedik, 508 milliárd forintos bruttó forgalommal.

Változás is történt a listán,

a Lidl 450 milliárd forintos bruttó bevétellel az ötödik lett tavaly a 2016-os hatodik pozíció után. A diszkontlánc a Reált előzte meg,

amely bruttó 398 milliárd forintos forgalmával a hatodik helyen végzett.

Az Auchan 363,5 milliárd forintos bevétellel maradt a hetedik, a Penny Market 260 milliárd forinttal a nyolcadik és az Aldi 208 milliárddal a kilencedik.

A dm 93,9 milliárd forintos forgalmával megőrizte tizedik helyét, a Rossmann pedig 78,4 milliárddal ismét a tizenegyedik lett.

A toplistán összességében minden lánc növelni tudta bevételét az előző évihez képest.

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin főszerkesztője a közleményben kiemelte: az FMCG-szektor egésze jól teljesített, köszönhetően a fogyasztás emelkedésének, a bizalmi index kimagasló értékének, a növekvő béreknek és a munkanélküliség csökkenésének.

Értékelése szerint ugyanakkor

a munkaerőhiány egyre súlyosabb, amelyre a technológiai fejlesztések nem mindenhol és nem minden cég számára nyújtanak jövőbeli megoldást.

A törvényi előírások mellett a munkaerőhiány is nagymértékű béremelést kívánt meg a cégektől tavaly, és ez az elvárás nehéz helyzetet teremtett a kisebb cégeknél, a kevés alkalmazottal dolgozó kisboltok esetében. Hozzátette azonban azt is, hogy bár a kisboltok száma tovább csökkent, az egy boltra vetített forgalmuk viszont nőtt.

A közlemény szerint a fogyasztók oldaláról jellemző volt tavaly a prémium márkák iránti kereslet növekedése és az egészséges életmódra való még fokozottabb figyelem, amely az innovációk egyik fő motorja.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Rockxy: ahogy mondod, a tecsó például kiszivattyúzott 809 milliárd forintot a zsebünkből.

Ezért dolgozott egy egész évig, kéthetente akciózik és a legolcsóbban lehet nála vásárolni.

Ezzel szemben a kedvenc minimisztered egy tollvonással kiszivattyúzott a zsebünkből 3000 milliárdot, egy másik tollvonással a teljes aranytartalékot. Az egészségügy lerohasztásával már meg kell dolgoznia valóban, viszont az Eu támogatások ellopása egészen kevés munkával jár.
F_Viktor
@Rockxy: Írod:
"...a külföldi multik pénzszivattyúként működnek."

1) Mi a gondod a "pénzszivattyúval"?
Magyarországon ezek a cégek infrastruktúrát fejlesztenek, pl. a Tesco a legnagyobb adózó, a nyereséget pedig befektetik más országokban, fizetnek a részvényeseknek.

A parókakészítő NER lovaggá ütött vajnával miért nincs problémád?
Baszik adózni, orbán monopóliumot adott a kezébe, két gyufaszálat nem tesz érte keresztbe, s két év alatt több, mint 11,2 milliárd forintot szivattyúzott ki luxemburgi offshore cégébe!

2) Nyugdíjas házaspár hétvégére biztosan Zoli bácsi vegyeskereskedésében vásárolna, ha:
- tudna az üzlet előtt parkolni, s nem 3 utcányit kellene cipekedniük az autóhoz,
- mindent meg tudna venni Zoli bácsinál, s nem kellene még elautókázniuk a Németh kereskedésbe, és a Zsuzsi boltba,
- a pénztárszalagon lévő összeg kevesebb lenne, mint a Tescoba!
advocat
A pénzszivattyúk, azért magyar munkaerőt foglalkoztatnak (és be is fizetik az adót!). Minden számlán van. Magyar vizet használnak, magyar áramot fogyasztanak, és "grillsütőjük is "magyar gázt fogyaszt. A munkabérek egy kicsit magasabbak mint a magyarokén. Igaz. Ezek a mocskot valamennyi hasznot kivesznek. Szemét egy banda. Pedig befizethetnék tao-ra meg ilyesmikre. Is.
Pálinkás Pál
@Rockxy: Jaja...mert a nemzet hörcsöge sok pénzt visszaforgat ,igaz??? nagy összegbe fogadom hogy a fideszre szavaztál...eszed megvan hozzá!!!
simmering73
A Coop csak azért van dobogón, mert vidéken (nem nagyvárosban) gyakorlatilag csak ők vannak jelen. Amúgy a Reállal együtt a legdrágábbak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. May 25., 10:13
Durva baleset a 8-as főúton
Szórakozás - 2019. May 25., 09:16
Demcsák Zsuzsa titokban férjhez ment
Itthon - 2019. May 25., 08:14
Esős, napsütéses szombat lesz