Bár némileg csökkent, továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között. Vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 28 tagú közösségben, Bulgária lemaradása pedig a középmezőnyhöz képest is rendkívül nagy – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden kiadott, előzetes jelentésből.

Magyarország mindkét kategóriában a lista utolsó negyedébe került. Az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest 1 százalékponttal nőtt az előző évhez képest, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás azonban nem változott.

Az uniós átlag a 100 százalék, ehhez képest az euróövezetben az egy főre jutó hazai össztermék 105 százalék, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 106 százalék volt tavaly.

A leggazdagabb országban, Luxemburgban az egy főre jutó GDP 253 százaléka volt az uniós átlagnak. Jócskán lemaradva, a második helyen áll Írország, az átlag 184 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában ez az arány mindössze 49 százalékot tesz ki. Luxemburg esetében az előző évihez képest 5 százalékpontos csökkenést mértek, a bolgár adat nem változott.

Összesen 11 tagállamban – Luxemburg és Írország mellett Hollandia (128 százalék), Ausztria (128 százalék), Dánia (125 százalék), Svédország (122 százalék), Németország (123 százalék), Belgium (117 százalék), Finnország (109 százalék), Nagy-Britannia (105 százalék) és Franciaország (104 százalék) – haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP.

(Luxemburg és Írország esetében részben a statisztikai számítás sajátosságai miatt van az, hogy kiugróan magas az egy főre jutó GDP.)

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriába ugyancsak 11 ország került be. Megközelítette az átlagot Olaszország (96 százalék) és Málta (96 százalék), majd sorrendben Spanyolország (92 százalék), Csehország (89 százalék), Szlovénia (85 százalék), Ciprus (84 százalék), Portugália (77 százalék), Szlovákia (77 százalék), Litvánia (78 százalék), Észtország (74 százalék) és Lengyelország (70 százalék) következik.

A maradék hat ország közül Magyarországon az egy főre jutó GDP 68 százaléka volt az uniós átlagnak, majd Görögország és Lettország jön egyaránt 67 százalékkal. Romániában 63, Horvátországban 61, Bulgáriában pedig 49 százalékra rúg ez az arány.

Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére. Ez utóbbi célra jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás.

Az AIC-mutatót nézve is Luxemburg az első, az EU-s átlag 130 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 55 százalékával. Egy évvel korábban 132, illetve 53 százalékon állt a két adat.

Az átlag fölött tíz ország teljesített tavaly: Luxemburg mögött Németország (122 százalék), Ausztria (118 százalék), Nagy-Britannia (114 százalék), Finnország (113 százalék), Belgium (112 százalék), Dánia (112 százalék), Hollandia (110 százalék), Franciaország (109 százalék) és Svédország (109 százalék).

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriában 14 ország szerepel: Olaszország (98 százalék), Írország (94 százalék), Ciprus (92 százalék), Spanyolország (90 százalék), Litvánia (88 százalék), Portugália (83 százalék), Csehország (80 százalék), Málta (78 százalék), Görögország (77 százalék), Szlovénia (77 százalék), Lengyelország (76 százalék), Szlovákia (76 százalék), Észtország (72 százalék) és Lettország (70 százalék).

A maradék négy ország csoportját Románia vezeti 68 százalékkal, majd Magyarország következik 63 százalékkal, a sort Horvátország és Bulgária zárja, 61, illetve 55 százalékkal.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
A rohadt életbe. Nyissunk már mi is egy csomó kis, világ elitjének szóló pénzmosó bankot. Mindjárt mi is úgy gazdagszunk mint Luxemburg.
(De, a haszonból le is kell ám osztani a polgároknak. Nem ellopni az amúgy is piszkos pénzt.)
36
A rohadt életbe. Nyissunk már mi is egy csomó kis, világ elitjének szóló pénzmosó bankot. Mindjárt mi is úgy gazdagszunk mint Luxemburg.
(De, a haszonból le is kell ám osztani a polgároknak. Nem ellopni az amúgy is piszkos pénzt.)
RonaGyuri
ráadásul a javulás mértékénél Lolo vagyona jobban nőtt! =))
Equus1
A NER hozza az eredményt. Ezért is kell kilpni az Unióból. Folyton hasonlítgatnak egy jól működő gazdaságot. Nem hozzájuk kell hasonlítgatni! Ott van pl. Haiti vagy Csád.
Yoda69
Viszont nekunk van egy meszaroslorincunk, bebee
aki mar majdnem a vilag leggazdagabb embere, bebee
de jovore mar o lesz a leggazdagabb, bebee
Mert o kezelheti a birkak penzet, bebee
cikicakk55
A cikk legfontosabb része a következő mondat: " Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére"
Ez ugyan is az átlag. Matolcsinak,Mészárosnak,Habonynak,Rogánnak, Semjénnek, az átlagát és csak itt az utcánkban 5 család átlagát összeadjuk,akkor az jön ki,hogy mi 10-en havonta kb 800.000 ft amegélhetésre fordítható összegünk. Ez még nem jelenti azt,hogy a szomszéd 4 tagú családja és a többi 2-3 tagú család havi össz bevétele,ami 120-190.000 ft között van(attól függ hány gyerek,hány dolgozó és hány nyugdíjas van az 5 családban) ilyen jól élnének. Könnyű úgy tatisztikát csinálni,hogy az országban él 500 olyan ember,akik milliárdokat keresnek havonta és él 6 millió,akik félre tenni maximum 2000 ft-ot tudnak tenni. Jó lenne már egy olyan kimutatás ami megírná pontosan hány család él az országban és ebből mennyi az aki csak vegetál,mennyi az aki éppen csak él hónapról hónapra,mennyi az amelyiknek még marad is pár ezer és mennyi az amelyik még nyaralni is el tud menni( nem rokonhoz ingyen)
tudode
Rendes körülmények között a GYŐZŐ a székfoglalójakor ELMONDJA, de "ez" nem mondja a PROGRAMJÁT, előző turnuskor egy laza FOLYTATJUK-kal, mostanság Soros, és migráncsozással zsákba kandúr bandiként GYŐZTE LE még önmagát is, mivel az ÉRDEMEI ELISMERÉSEKÉNT bujkálnak a SAJTÓ, és a NÉP ELŐL, mivel világos pillanatában::
.
https://coub.com/view/148s0t...
.
Ez van az ő orgánumán???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. February 17., 21:01
Kasza Tibi és Csuti videóra vette, ahogy anyatejet kóstolnak
Itthon - 2019. February 17., 21:40
Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
Sport - 2019. February 17., 20:47
Megvédte címét a Nyíregyháza