Folytatható az első fél évben tapasztalt bérnövekedés, ugyanakkor az inflációt és a gazdasági növekedést meghaladó emelkedésnek van határa – mondta Regős Gábor, a Századvég elemzője szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A közgazdász kifejtette, a bérnövekedés lehetőségét mutatja, hogy Magyarország régiójában a bérhányad, vagyis az a rész, amit a megtermelt jövedelemből a bérek kitesznek, mintegy 10 százalékponttal marad el a nyugati értékektől. Ugyanakkor a magyar tulajdonú vállalatoknál a bérhányad magasabb, így ezeknél a cégeknél nehezebb kigazdálkodni további emelést, ahhoz a termelékenységet növelő beruházásokra, fejlesztésekre van szükség – fejtette ki.

A Századvég szakértője szerint van lehetőség a további béremelésekre

Fotópixabay.com CCO

Regős Gábor emlékeztetett, júniusban 11,2 százalék volt az éves béremelkedés üteme, amit a piaci tényezők közül elsősorban a munkaerőhiány segített, míg kormányzati oldalról a hatéves bérmegállapodás munkáltatók terheit csökkentő lépései.

A Századvég elemzője beszélt arról is, hogy a magasabb bért fizető ágazatokban az átlagnál kisebb mértékben nőtt, míg az alacsonyabb bérű területeken jobban emelkedtek a bérek. A bérolló csökkenése ugyanakkor félrevezető adat is lehet, mivel a leggazdagabbak jellemzően nem bérből és fizetésből élnek, a legszegényebbek pedig nem rendelkeznek teljes munkaidős állással, így ezen két csoport helyzetéről nem ad információt a bérstatisztika – mondta.

Regős Gábor hangsúlyozta még, hogy a béremelkedésnek köszönhető a kiskereskedelmi forgalom első fél évben mért 6,8 százalékos növekedése is.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ehhez nem kell nagy jostehettsegnek lenni. Az elszabadulo inflacio ki fogja kovetelni a beremelest.
Persze az nem lem lesz olyan aranyu mint a miniszterek emelese, akik 60-70%-os emelest kaptak.
Es foleg nem lesz olyan merteku mint orbanviktor orszagrablasa. Az orban csalad 4 milliard forint ertekben vett at ingatlanokat a penztarostol. Elkezdodott a vagyon atjatszasa a stromanoktol a maffiavezerhez.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Igazad van, Regős Gábor! Ti sem szakértők, sem hozzáértők nem vagytok. A Nemzeti Együttröhögési Rendszer dübörgését jelzi, hogy miután áprilisban letagadták, hogy napirenden volna a képviselők béremelése, majd júliusban rezzenéstelen pofával megszavazták, végre valahára a miniszterek is sorra kerültek. Helyreállt az igazságosság, a méltányosság, vagy mi a francnak nevezik ezt. A magyarázat: az elmúlt években az átlagbér 65 százalékkal emelkedett, a tárcavezetők viszont ebből egy forintot sem láttak, (az ő fizetésüket 2010-ben a kormány befagyasztotta), ezért a legszebb ideje volt a korrekciónak. A legjobban Bártfai-Máger Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter járt, akiknek fizetése korábban egyaránt 1.101.900 forint volt, mostantól 5.000.000 forintot keresnek majd havonta. Indoklás: ők ketten nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el, ezért az ő illetményüket az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazítják. Ennél szarabbul járt Semjén, aki az eddigi 1.101.900 helyett 1.633.300 forintot keres majd, a többiek – Nagy Szürkemarha Istvántól Rogán Bűnöző Antalig – egységesen 1.782.100 forintnak örülhetnek havonta. Szerintem királyság, ennek a duplája is teljesen indokolt lenne, csak azt szeretném tudni, hogy mindeközben a főplebejus miniszterek elnökével mi van (azon kívül, hogy tegnap délután a horvátországi Abbáziában tárgyalt a horvát miniszterelnökkel ezek szerint idén is csak Horvátországra futotta a nyaralásra félrekuporgatott pénzből), az ő jól megérdemelt fizetése nem szorul emelésre? Ugye nem fogják előadni a ragacsos meséjüket arról, hogy ez a szent ember nem tartott igényt arra, amire mindenki más igen? Mert neki a haza az első, vagy mi a szent frászkarika. Nem baj, közben zárójelben tegyük ide: nyilvánosságra hozták a teljes Magyar Ifjúság Kutatást (amit 2000 óta négyévente folytatnak le), amiből kiderül, a 15-29 évesek a...
Eladott Ország
ma, 16:17; folytatás... jobb megélhetés reményében tartanak külföldre, többségük pedig az anyagi nehézségeket tartja a fiatalok legégetőbb problémájának.
papa.49
A SZAGÉRTŐ talán pályát tévesztett ezt honnan tudja ilyen biztosan ???
Yoda69
Ehhez nem kell nagy jostehettsegnek lenni. Az elszabadulo inflacio ki fogja kovetelni a beremelest.
Persze az nem lem lesz olyan aranyu mint a miniszterek emelese, akik 60-70%-os emelest kaptak.
Es foleg nem lesz olyan merteku mint orbanviktor orszagrablasa. Az orban csalad 4 milliard forint ertekben vett at ingatlanokat a penztarostol. Elkezdodott a vagyon atjatszasa a stromanoktol a maffiavezerhez.
Desischado
A saját pénzüket villámgyorsan megemelték, de az ápolásin például kérődznek! Szemét banda!
Lepényleső
...ahogy a demokráciára is,de valahogy arra sincs igény-a hatalom urai szerint?
Levendula
A közszférában dolgozók biztos kapnak béremelést.
Akik viszont a termelésben dolgoznak, "hoznak valamit a konyhára", ők kimaradnak mindenből, a béremelésből is. Meg a fizetett szabadságból, meg a táppénzes állományból, meg a szép kártyából, a csúnya kártyából, mindenből !
advocat
És a nyuggerek? Nekünk kuss! Örüljünk, hogy - még - élünk.
Yoda69
@advocat: Majd ev vegen jon egy 10 ezres bozsi utalvany, ami a fekete piacon csak a felet eri.
X-ray
@durbincs: Mihez képest 1000 kilométerre?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.