A munkaerőpiaci statisztikák szerint az elmúlt három évben a reálbérek 21%-kal emelkedtek Magyarországon. A gazdaság termelékenysége (az egy foglalkoztatottra vagy munkaórára jutó GDP) azonban csak szerény 3-4%-kal növekedett, így az alacsony hatékonysággal együtt járó, s a közgazdasági elmélettel makacsul szembeforduló "nagy bérrobbanás" szinte már a gazdasági csodák kategóriájába tartozik. Nem meglepő ezért, hogy a munkaerőpiaci fejleményeket számos hazai és külföldi közgazdász meghökkenve, s rendkívül érdeklődéssel figyeli. Ha azonban a bérek alakulását nem a munkaerőpiaci statisztikák alapján, hanem a nemzeti számlákban szereplő adatokat használva vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy nincs itt semmiféle közgazdasági csoda: a tények és a közgazdasági elmélet kifejezetten jóban vannak egymással.

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Most már csak egy piaci látogatás kellene,

mely feltárja, hogy igazából a KSH egy álom-világban él, vagy legalább is arról tudósít

A nem éppen kormány-kritikus voltáról elhíresült portfolio.hu –n jelent meg „A nagy magyar bérrobbanás: fele sem igaz?” címmel egy cikk.
A szerző az un. magyar csodát elemzi, hogy „ az elmúlt három évben a reálbérek 21%-kal emelkedtek Magyarországon, miközben a gazdaság termelékenysége azonban csak szerény 3-4%-kal növekedett,”. S persze megállapítja, hogy csupán egy számítási trükkről van szó: „Ha azonban a bérek alakulását nem a munkaerőpiaci statisztikák alapján, hanem a nemzeti számlákban szereplő adatokat használva vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy nincs itt semmiféle közgazdasági csoda”!
Nos a helyzet az, hogy valami hasonlóan éles szemű vizslatás a piacokon sem ártana, mert a másik magyar csoda is hasonlóan csak egy trükk. Miközben a derék KSH a friss zöldség gyümölcs esetében 4-5%-ps áremelkedést regisztrál, a piacokon tapasztalható árak 50-70%-ról tanúskodnak! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Shikari: Amikor multinál dolgoztam, ugyanazt, ugyanúgy csináltuk mint az anyavállalatnál csak némileg rosszabb munkakörülmények között, a bevételünk viszont több volt. Mégis kb. negyede fizetést kaptunk mondván, hogy Magyarországon több adót és járulékot vonnak le a bérből. Szerintem humbuk ez a termelékenység propaganda. Akkor is kevesebbet keresünk, ha nincs baj a termelékenységgel, köszönhetően "nagyszerű" rendszerünknek. Egyébként ez minden rendszerben és minden kormány alatt jellemző. A rossz fizetések tekintetében nincs mit egymás szemére vetni.
emerencia
@Shikari: Zsákmányol itt a magyar és a külföldi munkáltató egyaránt de az sem véletlen, hogy rengeteg kolléga jött a multihoz a magyar vállalkozásoktól. Itt legalább be voltak jelentve minden megkeresett fillér után és az adott napon mindig landolt a számlán az a kevés bér.
RonaGyuri
@Aki Én: Szegény annyira buta, hogy egy kukkot sem értett a cikkből, ha egyáltalán elolvasta! =))
csak úgy....
@Shikari: tibim! te agyilag vagy kizsákmányolva,gondolj csak bele.. ;)
csak úgy....
@ Shikari
Mondjuk, ebben is sok igazság van!
simmering73
Orbanisztánban semmi sem igaz. Miért pont ez lenne az?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.