A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők közül 448-an szavaztak igennel, így meglett az abszolút többség.

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést szerdán az Európai Parlament (EP).

A plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot.

Sargentini-jelentés – Megszavazta az EP a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést – videóJudith Sargentini holland zöldpárti képviselő a nevét viselő Sargentini-jelentés megszavazását követően az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A jelentés elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volt szükség. A tartózkodás nem számított leadott szavazatnak.

Szükség volt a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatására is, és sajtóhírek szerint a belga, a finn, a görög, a holland, a lengyel, a luxemburgi, az osztrák, a portugál és a svéd tagpártok képviselői is igennel szavazhattak.

A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított és az EP illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott dokumentum szerint

Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Sargentini-jelentés – Megszavazta az EP a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést – videó

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar jogállamiság ügye a szavazás nyomán az uniós tagországok kormányainak tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsoroltak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval kapcsolatban, ahogy a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságával, a kisebbségek és a menedékkérők jogaival, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

A Sargentini-jelentés elfogadása még csak az első lépés egy hosszú eljárásban, és egyáltalán nem azt jelenti, hogy bármilyen szankciókra kellene számítani

- írja a Zoom.hu.

Ezzel az Európai Parlament képviselői csak javaslatot tettek az Európai Tanácsnak, hogy foglalkozzon a magyarországi helyzettel.

Az Európai Parlament szerepe most befejeződött az eljárásban. Innentől a nemzeti kormányok uniós törvényhozó testülete, a Tanács felelős az ügyért

- írja az Index.

A Tanácson belül valószínűleg a tagállamok Európa-ügyi miniszterei elé kerül a kérdés, akik dönteni fognak róla, hogy milyen formában foglalkoznak vele.

Forrás: MTI, Zoom.hu, Index

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Tehát ezzel együtt azt is szentesítette a tanács, hogy bármikor az Európai Unió területén belül bárki kémkedhet, adatokat gyűjthet nem hivatalosan, aminek a valóságtartalma megérdőjelezhető!
Ilyen még a Szovjet-Unióban sem volt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Shikari: (15:21) Egyetértek! Brüsszel/Strasbourg ma igazi kommunista (jakobinus) viselkedéssel és erőszakkal, többszörös csalással akarja rákényszeríteni az akaratát Magyarországra. Ideje közölni az európai bürokratákkal, a sok kis zseb-Sztálinnal, fiók-Robespierre-rel, nem fog sikerülni! Nem fog hasra esni kis kócos Sargentinik és eszement ábrázatú Verhofstadtok rögeszméitől. Ott ágált tegnapelőtt az EU parlamentjében az összes lelkes kis úttörő, akik akkor is átkísérik a nénit az úttesten, ha nem akar átmenni.
verőce21
Egyelőre a cikk címe is az, "Meglett az abszolút többség"
- Nem az, hogy meglett a kétharmados támogatás!
verőce21
@Shikari: Igen, ráadásul a lipsi matematika ott is működik! Az is a liberálisok szavazati arányát növeli, aki nem szavazott rájuk/mellettük.
silber13
@Shikari: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))
almalibre
@kereső: Igazad van, de az értékelés függ magán a feltett kérdésen és a szabájokon.
A kérdés: Egyet ért a jelentés tartalmával?
Szabály: A szavazók kétharmadának igennel kell szavazni, ahhoz hogy az ügy tovább lépjen egy szintet.
2/3=66,6%, igen:64,6%, Eredmény: 2% hiányzik az elmarasztaláshoz.
Ez nem sok, nem is jelenti azt, hogy a FIDESZ mindent jól csinál, csak azt, hogy a jelentésnek nem lehet további következménye…
kereső
@almalibre: erről van szó-:
és MINDENKI!,akit érdekel. nos a rejtély tökéletesen megoldódott.A fidesz!-és a kormány most se hazudott,csak nem bontotta ki az igazság minden részletét. Tehát a 7.cikkely szerint-39 év óta e szerint szavaz az eu parlamentje- a parlamenti képviselők össz.létszámának minősitett többsége 50%+1 fő, és a jelenlévő képviselők kétharmada.A szavazatok számlásánál a tartozkodók szavazatát nem kell figyelembe venni. KIVÉVE!!!: ha kivételes eljárásról van szó.
Antonio Tajáni az EP elnöke ezért fordult a jogi irodához ,hogy ennek a bizottsági jelentésnek a szavazása során érvényesiteni kell-e a "7.cikkely szerinti KIVÉTELES" eljárást.
A jogi iroda nemet mondott- tehát ,az EP a normál ügymenetben a házszabály és a 7.cikkely szerint szavazott. Amit a fidesz még az EP ülés szerint el szeretett volna érni,hogy a bizottsági jeklentésről a KIVÉTELES szabályok szerint szavazzanak.

E szerint viszont, a jelentésnek lesznek további következményei.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.