Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, "mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott:

Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen.

Orbán: "megbecsüljük a kapcsolatunkat Oroszországgal"

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Indoklásul azt mondta: amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor a magyarok mindig rosszul jártak, amikor viszont együttműködés volt, akkor "mindig jól jártunk".

Szerinte az elmúlt években Magyarország és Oroszország kiszámítható partnere lett egymásnak.

Az energetikai együttműködésről a kormányfő azt mondta, "sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is".

Magyarország emellett pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon keresztül haladjon, mert az a magyar gazdaságnak nagy lehetőséget adna – közölte Orbán Viktor, jelezve: arra kérte Vlagyimir Putyint, komolyan fontolja meg a gázvezeték Magyarországra "beléptetését".

A paksi atomerőmű-beruházás jól halad, "a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük"

- jelentette ki.

A paksi projektről újságírói kérdést is kapott a miniszterelnök, aki kifejtette: Magyarország a villamos energia 35-40 százalékát Pakson állítják elő, a hosszú távú terv pedig az, hogy a napenergia mellett a nukleáris energia legyen meghatározó az ország jövőjében.

Az érdeklődést azonban az váltja ki – folytatta –, hogy EU- és NATO-tagként "ezt az oroszokkal csináljuk". Szerinte a beruházás így nemcsak energetikai szempontból bátor, hanem a Kelet-Nyugat együttműködésének távlata szempontjából is.

Nehézségek, technikai kérdések azonban felvetődnek – jegyezte meg, megemlítve az EU-nak Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlatát. Igyekeznek tartani a határidőket – mondta –, de ő ezt másodlagosnak tartja ahhoz képest, hogy ezt a nagy ügyet sikerre vigyék, amiben meglátása szerint mind a magyar, mind az orosz fél elkötelezett.

Meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz, és nemcsak az orosz-magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is

- fejtette ki.

Értékelése szerint tehát messze túlmutat az ügy fontossága Magyarország keretein, "ezért is az érdeklődés, ezért is a sok ellenfél és ezért is a sok támogató".

A gazdasági-pénzügyi kapcsolatokat a kormányfő úgy összegezte, hogy mind a mezőgazdaságban, mind az energetikában, mind a gyógyszeriparban jól haladnak.

Az OTP ötezer embernek ad munkát Oroszországban – hívta fel a figyelmet, kérve egyúttal az orosz elnököt a pénzügyi együttműködés bővítésére. Ezzel kapcsolatban közölte: Magyarország készen áll arra, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank harmadik legnagyobb részvényeseként a pénzintézet központja Budapestre költözzön.

Szorgalmazta továbbá a Budapest-Kazany közötti közvetlen légi járat elindítását, ahogyan a diplomák kölcsönös elismerését és a diákösztöndíjak számának emelését is.

A miniszterelnök hozzáfűzte, onkológiai együttműködés kialakítására, egy oktató-kutató intézet létrehozására is törekednek Oroszországgal.

Arra is kitért, hogy Magyarország és Oroszország közösen is tesz lépéseket a világban üldözött keresztények megsegítése érdekében.

"Mindketten úgy gondoljuk, hogy a keresztény kultúra megőrzése és megerősítése a modern világban fontos" – jelentette ki Orbán Viktor.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Megint csak a süketelés, az ostoba lózungok. Már Brezsnyev is ezeket mondogatta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Horizont: @SystemError: Allitolag most nem putyinka rendelte ot rapportra, hanem ez orban kerese volt.
Allatira kivancsi lennek, hogy mit voltak kepesek egymas fulebe sugni szerelmesen, mert orban helyeben en azonnal elsullyedtem volna Strassbourgban, amikor a beszede kozben valaki bekiabalta hangosan, hogy "liar" - ami hazugot, hazugsagot jelent...
Ha ram ezt mondana valaki, akkor en inkabb elbujdosnek azonnal a la'pvidekre, vagy a Himalayara, hogy ne kelljen szegyellnem magam masok elott.
De a puhosrol ez is lepergett - mondhatnak erre getzit, hazugot, korruptot, csalot - egyszeruen a szeme sem rebben meg!
Marpedig ez sulyos onertekelesi es mentalis hiba, de leginkabb sulyos elmebetegseg jele, amikor mar sajatmagunk szemelyevel sem vagyunk tisztaban. ... Marpedig o nincs. Szedeleg az ideologiak, a vallasok kozott, mert az egyetlen biztos pont mar csak a lopas es a "mindent-megszerzes-vagya" az eleteben.
szaboria1
Putyin még most sem igazán tiszteli mert csak meg kell nézni a fotót az előttük lévő állványon Putyinnak ott az orosz címer míg Orbán előtt csak az üres kocka.
nevemnick
Ha neki putyin kell, tegye magáévá, az országot meg hagyja ki a kisstílű játékaiból.
szép új világ
Egyet tudomásul kell venni: Putyin nem hülye. Tisztában van azzal, hogy a csuti genyó minden egyes nyelvcsapása a saját hatalmának megtartását szolgálja. Ha az érdeke egyszer úgy kívánja - szemrebbenés nélkül ismét fordul 180 fokot.
Na meg erre is nagyon jól emlékeznek:
https://i1.wp.com/kidsnews.hu/wp-content/uplo...
karma1
@szaboria1: Most oszinten, Kedves, mit rakott volna oda? A rantotthus alaku terkep-Magyarorszagot? Mert Magyarorszagnak mar semmi nemzeti jelkepe nem maradt, mint a trikolor, oszt jonapot.
Nincs egy szep cimer, az MDF altal preferalt koronas magyar cimer valami miatt nem jo, a buzakalaszost talan megse, de valamit azert ki lehetett volna mar talalni, nem?
Mar a feneken logo szarcsimbok is fel van diszitve a "nemzeti" jelzovel, - en peldaul mar rettenetesen megutaltam ezt a szot, mert lealacsonyitottak a jelenteset azzal, hogy mar mindenre ezt aggatjak.
Szegyen ez az egesz kutyakomedia, amit meg mindig zavartalanul jatszhat, mert senki nem meri valagbarugni, - amit mar nagyon regen es nagyon megerdemelt..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.