Ha egy albérletet bútorozva és elektromos háztartási gépekkel felszerelve vesszünk ki, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy kinek kell megjavíttatni vagy esetleg pótolni azokat az eszközöket, amelyek elromlanak. A Blikk igyekezett összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

Kinek a felelőssége, ha valami elromlik egy albérletben?

Fotó: glotechrepairs.co.uk

Dr. Sári Judit, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője a következő összeállításban elárulja, hogy milyen hibákért felel a bérlő, és melyekért a bérbeadó.

A bérbeadó felelőssége

Az épület karbantartásáért, a központi berendezések (ilyen például a központos fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezés vagy a kaputelefon) állandó üzemképes állapotáért, valamint a közös használatra szolgáló helyiségek – ha esetleg van ilyen – állagának megőrzéséért, az itt található berendezésekben keletkezett hibák kijavításáért a bérbeadó felel. Amennyiben a bérlő az előbb említett költségek megfizetését átvállalja a bérbeadó féltől, akkor a bérleti díj arányos csökkentésére tarthat igényt –mondta a szakértő.

Állapodjunk meg

Emellett dr. Sári Judit azt is elárulta, hogy az ingatlan fenntartásával járó kisebb költségeket viszont a bérlő köteles fizetni. Tehát amennyiben bútorozva vesszük ki a lakást, akkor a bérleti szerződésben mindenképpen rögzítsük, hogy ki állja a költségeket, ha valami elromlik. – A lakás burkolatainak, nyílászáróinak, berendezéseinek felújításával, karbantartásával, illetve azok pótlásával, cseréjével kapcsolatban mindig állapodjunk meg, hogy ki fizeti a kiadásokat. Ennek hiányában a karbantartással és a felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótláshoz, valamint a cseréhez kötődő kiadások pedig a bérbeadót terhelik.

Javítás vagy csere?

Ha eltérően nem állapodtak meg a felek, akkor például a hűtő, a mosógép vagy a mikrohullámú sütő meghibásodása esetén a karbantartás költségei a bérlőt terhelik. Amennyiben viszont elromlanak az előbb említett eszközök, akkor a bérbeadó köteles ezeket kicserélni – mondta dr. Sári Judit.

Emellett érdemes tudni, hogy az épület felújítása, valamint a vezetékrendszer meghibásodása miatt, a lakáson belül szükséges munkák elvégzése szintén a bérbeadó feladata.

Ezt jelenti a kellékszavatosság

A bérbeadó köteles a lakást a komfortfokozatának megfelelő berendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérlőnek átadni. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a hibás teljesítésért felelősséggel, úgynevezett kellékszavatossággal tartozik. A bérlő ez esetben követelheti a rendeltetésszerű használatot korlátozó hiba kijavítását. Ha erre a bérbeadó írásbeli felszólításban megjelölt, megfelelő határidőn belül nem hajlandó, a bérlő – a bérbeadó költségén – saját maga is elvégezheti a szükséges munkálatokat. Azonban attól, hogy nem lett kijavítva a hiba, még nem követelhet lakáscserét a bérlő, ám élhet az azonnali hatályú felmondás jogával.

(Blikk.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Fradigege
A lúzerek vesznek ki albérletet. Egy albérlet árából tudnál hitelt is törleszteni. Hopp!
Ne gyertek az indulótőkével. Addig szabad ugrálni, amíg a takaród ér. Vagy maradnak a szülők és ott kell egymás hegyén-hátán feküdni. Ez van.
kripton
@Fradigege: A like melléklikk volt.
Nem jó! Az albérlet felmondható, a hitel nem. És ugrik a lakás, ha nem fizetik a törlesztést.
terlasz
@Fradigege: A hitelfelvételnek komoly feltételei vannak. Aki nem felel meg a követelményeknek, az inkább maradjon az utcán? Aztán meg sok esetben csak ideiglenes lakhatásra van szükség. Ezért aztán nem érdemes leszólni a tőlünk eltérő megoldásokat kereső embereket!
Fradigege
@kripton: Ezért kell alaposan meggondolni mindent. Vette fel mindenki a hitelt őrült módjára, aztán a két szék közé estek. Az albérlet pedig mindkét fél részéről felmondható. Aki szereti a változatos életet, az albérletezzen. Én, ha beledöglök, de akkor sem megyek más lakásába élni és a tartalékaimat pedig felélni. Albérlet és hitel mellett nem is nagyon tudsz félretenni. A hitel törlesztés után pedig mégis marad valami a neveden.
Fradigege
@terlasz: Én félreteszek a fizetésemből. Minden hónapban. Ha albérleteznék, az ezt elvinné. Albérletezzen, aki egyik napról a másikra él.Szerintem pénz kidobás.
kripton
@Fradigege: Ez is lehet egyféle álláspont. De vannak másfélék is. Egy meghatározott idejű munkára szerződő, vagy egy egyetemista minek vegyen lakást?
Egyébként is más lakásába mész lakni, ha csak nem vadiúj építésűt veszel. De arra meg nincs pénzed. Ha lenne, nem itt beszélgetnél, hanem Vegasban rakosgatnád a zsetonokat. :-)
NaponTamas
@Fradigege: nekem van sajàt lakàsom (īrhatnàm a te stìlusodban ,hogy arra hitelt csak a lúzerek vesznek fel de nem teszem) de olyan a munkahelyem hogy ingàzok. Ja és a munkahelyem fizet minden hónapban egy nettó 100-ast tàmogatàsnak. Volt olyan is hogy maradt a 100-ból. De nagy lúzer vagyok
Fradigege
@NaponTamas: Na:
"(īrhatnàm a te stìlusodban ,hogy arra hitelt csak a lúzerek vesznek fel de nem teszem)"
Az albérletesekre írtam, hogy lúzerség albérletbe menni. Biztos, hogy jól és figyelmesen elolvastad? Nem a hitelfelvételre írtam, hogy lúzerség. Egy albérlet ára havonta, egy komplett hiteltörlesztés. 100-120 ezer rezsi nélkül, Bp.-n, egy másfél szobás albérlet. És panelről beszéltem.
NaponTamas
@Fradigege: én meg arra, hogy én a lakàsomra sem vettem fel hitelt...de senkit nem lùzerezek...
Fradigege
@NaponTamas: Az albérlet valamilyen szinten pazarlás. Kidobott pénz. Aki ezt csinálja, az mi? Ügyes? Valami nagy bajnak kellene történnie, hogy albérletbe menjek. Leég a lakás és megsemmisül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.