Egy friss jogszabály szerint október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Így reagált a kormány lépésére a Lakás-takarékpénztárak EgyesületeFotó: Pixabay

A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete tudomásul veszi, hogy a kormány a lakástámogatási rendszer átalakításán dolgozik, és azt kéri, a további lépéseket a lakás-takarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg, amihez minden szakértelmüket, tapasztalatukat rendelkezésre bocsájtják

- reagált a szervezet arra a törvénymódosításra, amelynek értelmében október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Az egyesület az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a lakás-takarékpénztárak az elmúlt 2 évtizedben közel 2 millió lakáscél megvalósulását segítették elő, a szektor csaknem 2000 milliárd forint kifizetést teljesített a magyar családoknak. A lakástakarékok jelenleg 1,5 millió ember lakásszámláját vezetik.

A bővítés és felújítás – a hazai lakásállomány korát és minőségét tekintve – a családok sokaságának jelenti a sokszor a gyermekvállaláshoz is kapcsolódó fejlesztések egyik valóban reális lehetőségét.

A társasházakban élő családok százezrei számára szintén a lakás-takarékpénztár megtakarítások jelentik a felújítási alapok képzésének legjobb, és lényegében egyedüli lehetőségét

- hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a lakás-takarékpénztárak mostanra jelentős szereplői lettek a hitelintézeti szektornak, hiszen 800 milliárd forintos betétállományukkal a háztartások lekötött betéteinek negyedét kezelik, a hazai lakáshitel-állományt tekintve pedig 12 százalékos piaci részesedésük van.

A piac négy szereplője közül kettő tud nyereségesen működni. A két legrégebbi és legnagyobb pénztár utóbbi években megfigyelhető prosperálása kitartó munka eredménye – tették hozzá –, és nem extraprofitot jelent, hanem hosszú évek befektetéseinek közelgő megtérülését.

A vállalkozások felhalmozott tőkéje, anyagi ereje, biztonsága és szakértelme pedig továbbra is biztosítja a lakáscélú kifizetéseket a teljes szerződött időszakra

- hangsúlyozták.

A rendszer egyenlege a költségvetésre nézve is pozitív, azaz az ügyfeleknek kifizetett állami támogatásnál jelentősen több folyik be a költségvetésbe adók, járulékok és a generált foglalkoztatás által, a kötelező számlás elszámolásból, azaz a piactisztításból származó, addicionális áfabevételeket nem is említve. 2018-ra az állami kiadások már közel kétszeres mértékben térültek meg, ezzel pedig a lakás-takarékpénztárak tevékenysége a GDP 0,2 százalékával javította a költségvetés nettó pozícióját.

Kiemelték továbbá, hogy a lakás-takarékpénztárak a stabilitás szigeteként működtek a 2008-tól nagyjából 2013-ig tartó válságévek alatt. A lakástakarékok által folyósított hitelek mentesek a kamatkockázattól, hiszen előre rögzített kamatozású termékek. A lakás-takarékpénztár üzleti modellje nemcsak a lakosság számára nyújt biztonságot, hanem anticiklikus hatású az egész gazdaság szempontjából, hiszen a megkezdett átlagosan 7-8 éves megtakarítási ciklus lejártával az ügyfelek a kiutalásokat kötelezően lakáscélra fordítják, és ezzel foglalkoztatást, vállalkozói és állami bevételeket generálnak évről évre, tehát a visszaeső időszakokban is – írta közleményében az egyesület.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Akinek milliói vannak annak az évi 72 ezer forint semmi, de aki a fizetéséből építkezett, vagy újította fel a lakását bizony sokat, RENGETEGET jelentett !!!
A mocskos fütyisz most ezt akarja lenyúlni !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Mi a fene történt, netán a sok lopkovicstól ég az ÁLLAMHÁZTARTÁS!
.
Mondja ki a TUTIT a hájfej bej, hogy bejött az or-bitális felcsúti által gerjesztett .. V Á L S Á G!
.
pestibulvar.hu/2018/06/05/kiszivargott-orban-elorejelezte-bukasat-brutalis-valsagrol-beszelt-zart-ajtok-mogott/
.
Köszike! Olyan infláció van, amelyre nem volt példa, hogy EZER FT-on felül legyenek napi árucikkek!
.
A lakás megtakarítások után NEHOGY RÁVETEMEDJENEK a magán megtakrítá-SOKK-ra!
human
Szakértelem? Tapasztalat? Az valami liberális humbuk lehet.
human
@Mirabilis: Pont 72 ezerrel több volt, mint most a semmi.
Sámannus
Hogyan mehetne a pohos Moszkvába olyan hírrel, hogy itt valami még működik?
Úgy lebaxszná putyin, mint a pengős malacot.
Sámannus
@Mirabilis: Szerencsétlen ökör aki nem gondolkodik azon mennyi embernek jelenti ez a megélhetést. Elsősorban azoknak akik az építőiparnak dolgoztak.
Tudjuk semmi sem jó amit más talált ki a CSALÁDOK támogatására.
Te csak egy szaros ruszki csinovnyik vagy aki érzéketlen az ország minden nyomorára azért köpsz 72 ezerre, hogy azt is kilopjátok a zsebünkből.
papa.49
Akinek milliói vannak annak az évi 72 ezer forint semmi, de aki a fizetéséből építkezett, vagy újította fel a lakását bizony sokat, RENGETEGET jelentett !!!
A mocskos fütyisz most ezt akarja lenyúlni !!!
verőce21
Egy tető újracserepezéséhez jól fel lehetett használni ezt a megtakarítást. Másra nemigen volt elegendő. Új lakás teremtéséhez nevetséges volt, csak a bankokon segített. A sok hülye, mintha tartozott volna a bankoknak havonta 20 ezerrel. A bankok meg röhögtek és eltették az egyének (még a kutya, macska, nagyszülők, gyerekek) és az állam pénzét is.
Jól tették, hogy megszüntették a bankok ilyenfajta finanszírozását.
Sámannus
@verőce21: Szarházik akik sikeres családtámogatási rendszert vernek szét. Mocskos hazudozó aljas banda.
verőce21
@Sámannus: (16:15) Valamit összekeversz! Ez nem "családtámogatási rendszer" volt, hanem egy hibás lakástakarékossági rendszer, amelyet inkább egy banktámogatási rendszernek lehetett nevezni.
Sámannus
@verőce21: Nagyokos akkor ezért rohanták meg, mert a lakosság a bankokat támogatja. Tiszteljétek a magyar emberek akaratát.
De ezt hazugságot te is tudod. Te sem a polgárokkal foglalkozol, hanem a bikfa agyúakat tolod.
Szarul teljesít a mészaros gazdaság és le kell nullázni a lakossági pénzforrásokat. Tudod amikor a pézügygazdasági stadion ügyi miniszter a négy százalékot háromszázalékosra "alábecsülte" azt akarta neked kinyögni, hogy fingja sincs arról amit dünnyög. Ezért szedik szét a családtámogatást is jelentő de mások alkotta rendszert, mert lassan a falat kaparják, hogy csurran-cseppenjen valami a zsiványoknak, aki még nem láttak termelő gazdaságot..
Ideje lesz elkergetni ezt a hazug csőcseléket.
verőce21
@Sámannus: (20:43) Fingod sincs arról, amiről írogatsz!
Már a bevezető definíciód is hibás volt, /"családtámogatási rendszer"/ - azóta csak még slendriánabbul nyomod a süketelést.
anima
A "zorbán kormány" arról híres, hogy egyeztet, és meghallgatja a szakembereket.
Ennyi év pénzéhes rombolása után még képes hinni valaki abban, hogy figyelembe veszik a véleményüket?
Én kérek elnézést!
Sámannus
@verőce21: Egy WC-s néni is ért annyit a gazdasághoz mint az összes fidesz észkombájn. Ti a lopáson kívül máshoz nem értetek. Addig akartok talpon maradni amíg van pénz az embereknél.
Ha nem lesz kit meglopni felkopik az állatok.
Már a fizetős oktatást és a fizetős egészségügyet hozzátok teljesen vissza, amivel hülyítettétek az országot, hogy az nem kell. A szar dől a nyakatokba, amivel tíz éve még hőbörögtetek. Most azt a szar szürcsölitek amivel az országot hülyítettétek.
Ki hajszolta az országot abba a helyzetbe, hogy itt csak a fidesz hozza a kánaánt. Hát igen, már a pókot sepritek ki a sarokból, annyira nincs ötlet, hogy mit kéne a gazdasággal kezdeni.
Ha az országnak jót akartok elhúztok a jó fenébe. Minden hazugság volt amivel megszereztétek a szavazók bizalmát. A kétharmad önkénye kisajátítja az országot és elszegényít mindenkit. Szégyen gyalázat, hogy ennyi bunkó irányít egy országot.
Hazudozó kommandók keverik a szart, hogy elhazudják az igazságot.
verőce21
@Sámannus: Az LTP-ről, a cikkhez persze egy szavad sincs! Mondom én, hogy fingod sincs arról, amiről írogatsz!
Csak ömlik a személyeskedő fos a szádból, Vérkommunista.
Sámannus
Én csak humanista vagyok a rendszer pedig fasisztoid fosztogató.Egyébre képtelen.@verőce21:
eszegfu
@verőce21: Valóban egy uj épitésü házhoz nem elegendő ez a pénz, de egy régi ház hitel nélküli vásárlása után bizony segitség lehet a felujitásban, igy ez is lehet "otthonteremtési támogatás". Itt nem arról van szó, hogy "tartozott" volna valaki is havi 20 eFt-tal a banknak, hanem az embereket takarékosságra ösztönözte ezzel a havi 20 eFt-os megtakaritással -- vagyis nem "ácsingóztak" pl. önerő nélkül a CSOK-ra -- tettek valamit és nem várták meg, hogy a sültgalamb a szájukba repüljön "állambácsi" formájában.
verőce21
@Sámannus: Nyomi vagy nagyon!
Te vagy az a pártállami nyugdíjas, aki évtizeden át telesírta az internetet, hogy a legjobb tíz között volt a nyugdíja az országban! Most pedig K. Lajos áldásos tevékenységének köszönhetően, már nagyon sokaknak magasabb a nyugdíja, a valorizációs-, és degressziós szorzók megállapításának köszönhetően.
verőce21
@eszegfu: (11:33) Látom, olvastad az eredeti beírásomat is, édes. De elkerülte mégis a figyelmedet, hogy azzal indítottam, hogy az LTP csak azoknak nyújtott segítséget, akiknek már volt háza/lakása! (pl. a tető átcserepezéséhez)

Éppenezért megtévesztő volt már az elnevezése is, hogy "Lakástakarék Pénztár"!
Ez tulajdonképpen egy bankfeltőkésítő program volt, állami támogatással, amihez az emberek csak eszközöknek kellettek. Szó sem volt arról, hogy ebből valaki lakást tudott volna teremteni. (De kötöttek még a háziállatokra is, az "ingyenpénz" miatt.)
kereső
Vissza nem térítendő házvásárlási támogatásról írtak alá ma szerződéseket Szabadkán.
Vissza nem térítendő házvásárlási támogatásról írtak alá ma szerződéseket Szabadkán. A magyar kormány támogatásának köszönhetően mintegy 350 vajdasági családnak lesz saját otthona.
eszegfu
@verőce21: Értettem én eredetileg is, csak nem értek egyet azzal, hogy egy lepukkant ház felujitásához ez a segitség miért nem lehetne "otthont teremtő", hiszen egy "romos" házat nem nevezek én "otthonnak"... persze fel lehet fogni ezt is "szójátéknak", hasonlóan az LTP-hez! Arról nem beszélve, hogy ezt az évi 72 eFt-ot nem a bank kapta, hanem, a "takarékbetétjükhöz" pluszként hozzátette az állam a szerződőknek, tehát nekem még mindig nem világos, hogy ez miképpen szolgálta a "bankok feltőkésitését": Ahhoz meg tul "szegényes" a fantáziám, hogy elképzeljem: miként is tudtak elszámolni számlákkal, ha még "háziállatokra" is kötöttek ilyet? (Ha én 5 év alatt összeraktam 1 milliót, kaptam az államtól az 5 évre 360 eFt-ot, akkor az 1.360 eFt-tal kell elszámolni!)
verőce21
@eszegfu: (12:43) Attól, hogy egy házon cserepet kell cserélni, vagy a kazánt felújítani, még nem "lepukkant", és nem is lakhatatlan. De a lényeg, hogy meglévő ingatlan. Tényleg csak játék a szavakkal amin lamentálsz!

Viszont a 30% évi megtakarítást, a tőkekiegészítést közvetlenül a pénzintézet, ill. bank igényelte az Államkincstártól, és ehhez a paraszt hozzá sem fért a futamidő végéig, egyfolytában a bank gazdálkodott vele, sőt még a szerződő készpénzével is.
A bank az egészet csak egy számítógép memóriájában tartotta nyilván, és kezelgette...Mi ez, ha nem banki feltőkésítés? Egyrészt a szerződő fél, másrészt az állam pénzéből! Évekig biztosan magánál tartani, és javítani vele a hitelmegfelelőségi mutatóját. Kifizetéskor, ha készpénzben kéri a paraszt, a mások befizetéséből fizeti ki..., kész piramisjáték!

Még jobb, ha hitelt vesz fel a végén a paraszt, mert akkor ismét csak egy számítógép memóriájában teremt fedezetet, mert csak apránként fizet számlákra, azt is átutalással.
Az egyén akkor látta utoljára a pénzét, amikor befizette!
Sámannus
@Mirabilis: Fordítva ülsz a lovon az sokkal több pénzt mozgat meg mint aminek látszik
A hitelfelvevők a kamat támogatásával kapnak segítséget, ha nagyobb tartozást vállal.Ne döntsük el hogy a polgárok milyen előnyei miatt veszik igénybe. Süket vagy, ha nem érted, mit jelen 72000Ft egy végsőkig kifeszített költségvetésű kölcsön esetében.
A fidesznyikek engem utálnak hála annak, hogy a hajléktalanok oldalán állok, az emberi megoldások előtérbe helyezésével amit a kormány elmulaszt. Populista félmegoldást választva.
Szarjál sünt te, ha így gondolkozol. Nem azt mondtam, hogy elég az összeg, hanem azt hogy bűn elvenni ezt is okostojás! Remélem felfogod a különbséget amit valójában képviselek.
eszegfu
@verőce21: tegnap 16:10 Elfogadom a véleményedet, bár nem értek vele egyet.
anima
Így reagált a kormány a Fidesz nevében, aki Orbán nevében hisz: "Kell a pénz kalácsra."

Ha Orbán egyszer kikerül a képből, a Fidesz a darabjaira hullik.
A sok getszi nem fog tudni mit kezdeni egymással, és egymás torkának esnek.
Orbán a dugó a trutymóval teli kádban.
Ha kihúzod a dugót, lefolyik a trutymó a csatornába, ahova való.
verőce21
@eszegfu: (12:14) Az egész történet arról szólt, hogyan próbáltak mások, főleg a bankok, üzletkötők, stb. jól megélni a pénzedből. Az eredetileg elérni kívánt célod, a lakásszerzés, pedig csak távolodott tőled, az árfelhajtás miatt. Ebből lakást szerezni, teremteni nem lehetett.
..."az éves megtakarítási tőkekiegészítést - a 30%-ot -, is a Bank igényelte az Államkincstártól, oda sem engedtek..."

Viszont hozzáfűzném még, hogy ugyanígy működik, szinte piramisjáték elven - mint fentebb leírtam -, az összes hasonló megtakarítással kombinált életbiztosítás, önkéntes nyugdíjbiztosítás, önkéntes kiegészítő nyugdíjbiztosítás..., stb., ezért egyiket sem szabad megkötni, hiába írogatnak hasbaakasztó, becsábító cikkeket pl. ebbe a blogba is róluk.
human
@Mirabilis: " És a 72 ezerrel kit húzott ki a szarból? "
Ilyet vagy az kérdez akinek lövése sincs a pénzügyekhez vagy az aki évi 72 ezer forintért már le sem hajol. Te melyik vagy?
Sámannus
@Mirabilis: Te nem érted nagyokos. Ha ezzel a lehetőséggel mindenki él akkor mi a gond vele.Talán az hogy a zsóka tízezret megéri kinyomtatni? Az kit emel az egekbe nagyokos kit fog a karácsonyi szaros utalványodon jóllakatni? Mondjuk ez hét darab zsóka nem egy. Érted má nagyokos? Akkor mért vették igénybe mindenki aki lakhatással foglalkozok? Egy kuruzsló vagy aki nem ért semmihez, vagy csak a rabláshoz. Nálunk mindenkinek van, így több százezer az összeg évente nagyokos. Most nyúlik a képed igaz-e? Hülyeséget beszélsz, mert egy haramia vagy aki az uzsorások mellé áll. Most akkor Rezsi Szilád hol a túróban van, az ó kalkulátorával.
Az a te bajod, hogy még van aki gondolkodik, és visszapofázik.
Számoljál utána tíz év után havi hatezer minden családtagra aki adózik. testvérek között is több millió forint Ez a nagy hereverő orbányid baja, hogy ezt nem ti nyúljátok le!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.