Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az Echo TV Napi aktuális című műsorában.

A pénzügyminiszter kifejtette:

olyan nyugdíj-előtakarékossági kötvényt szeretnének majd kibocsátani, amelyet kicsit kedvezőbb hozamokkal tudnak a takarékoskodók nyugdíjas korukban visszaváltani, a járulékukat élvezni.

A mostani nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), önkéntes nyugdíjpénztár és egyéb formák mellett lehetőségnek kellene lennie arra is, hogy az államadósság-kezelés részévé váljon az ilyen típusú előtakarékosság, ilyen rendszerek máshol is működnek – tette hozzá.

A harmadik negyedévi 5 százalékos GDP-növekedést kommentálva megjegyezte, hogy ilyen magas ütemű bővülésre az elmúlt két évtizedben csak kevésszer volt példa. Hozzátette, van még tér a további növekedésre.

Gyanúsan sok lakástakarékot kötöttek az utolsó két napon

Annak kapcsán, hogy a lakástakarékok az utolsó 48 órában 140 ezer új szerződést kötöttek, kifejtette: a kormánynak nincs jogköre arra, hogy vizsgálja ezeket a szerződéseket, a felügyeletnek van rá lehetősége. A miniszter szerint azonban

mindenképpen szokatlan, hogy a szerződések száma két nap alatt az 1,4 milliós állomány 10 százalékával bővült. Hozzátette, ez jövőre plusz 8 milliárd forint többletkiadást jelent az államnak.

Úgy vélekedett, ez mutatja, hogy sok szerződéskötőnél nem feltétlenül a lakásfelújítás, -építés volt a legfontosabb cél, hanem a 30 százalékos állami támogatás volt a vonzó. Hozzátette, Németországban 4 százalék, Ausztriában pedig 1,5 százalék a támogatás mértéke, és ott is van a támogatásnak felső határa.

Ehhez képest a magyar lakáskassza állami támogatási rendszere nagyon bőkezű volt, amin változtatni kellett, mert más célra használták fel – mondta.

Megszűnik a kulturális tao-rendszer

Beszélt arról is, hogy a kormány mérlegelte a társaságiadó-kedvezmények (tao) eddigi tapasztalatait. Úgy döntött, hogy a kulturális tao rendszere a visszaélések nagy száma miatt a jelenlegi formában megszűnik, helyette olyan pályázati rendszer indul, amelyben a szakminisztérium a korábbi kulturális tao nagyságrendjének megfelelő – 2017-ben 35-37 milliárd forint – támogatást biztosít.

A sportcélú tao esetében pontosításokat hajtottak végre. Eddig szinte korlátlan mértékben lehetett igénybe venni sportcélú belépők vásárlására az ilyen típusú kedvezményeket, ezeknél most felső határt állapítottak meg.

Szeretnék meghatározni a sportcélú tao igénybevételének maximális határát is.

Lehetővé vált továbbá, hogy az ilyen típusú támogatásokat a sportlétesítmények üzemeltetésére, fenntartására is igénybe lehessen venni – ismertette a miniszter.

104 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
És természetesen Mészáros bankja lesz a legalkalmasabb az új nyugdíjrendszer milliárdjainak kezelésére. Egészségügy? Ott Tiborcz magánklinikái várják majd tárt karokkal az életben maradni vágyó, de ezt megfizetni képes pénzzsákokat. A turizmus természetesen Ráhelé. Az oktatás pedig ... milyen oktatás?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Shikari: Lehet, hogy a halál jár a nyomodban???
kulabombaafityiszre
@Shikari: tegnap, 07:54
Talán fussál neki mégegyszer annak amit leírtam,háha megérted.
Shikari
@kulabombaafityiszre: Valami gondod van? Fordulj pszichiáterhez!
kulabombaafityiszre
@Shikari: tegnap, 19:03
Nekem nem kell.Neked van üldözési mániád,román fideszes fasszopó.
Tudom csomagoljak,mert jönnek értem,aztán elvisznek a táborba.
Itt is csak azt tudom írni:táboroztasd a román kurvaanyádat te kis fidszes faszt szopó
román geci.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. May 26., 15:55
Előzetesbe kerültek az autókereskedő gyilkosai
Nagyvilág - 2019. May 26., 15:51
A part közelben ölt a cápa
Itthon - 2019. May 26., 15:47
Hétfőn visszakapjuk a Keleti pályaudvart