A Semmelweis Egyetem (SE) legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot, a szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért veheti át a világ egyik legismertebb klinikai kutató kardiológus professzora, Petr Widimsky – közölte az egyetem az MTI-vel. Magyarországon az elmúlt 15 évben becslések szerint százezer ember életét mentette meg a szívkatéteres infarktusellátás – tették hozzá.

Ha nincs ilyen ellátás, ma százezerrel kevesebb magyar élne

A közlemény szerint Petr Widimsky a prágai Károly Egyetem és az egyetemi kórház professzora, a szívcentrum vezetője és az egyetem orvoskari dékánja. Tudományos munkájának legfontosabb társadalmi jelentősége, hogy az általa vezetett klinikai vizsgálatok eredményei alapjaiban változtatták meg a szívinfarktus ellátását. Az úgynevezett Prague-vizsgálatok során sok ezer tagú betegcsoporton bizonyította, hogy a katéteres szívkoszorúér-tágítás hatékonyabb terápia a heveny szívizominfarktussal kezelt betegek ellátásában, mint a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó infúziós kezelés. A Prague-vizsgálatok eredményei alapján az alkalmazott módszerek széleskörű elterjedésével mintegy felére csökkent az infarktuson átesett betegek kórházi halálozása, a szívkatéteres koszorúér-megnyitás több millió emberen segített.

Csak Magyarországon a 2003-óta fokozatosan bevezetett szívkatéteres infarktusellátás becslések szerint százezer ember életét mentette meg

- hangsúlyozták.

A tájékoztatás szerint a katéteres koszorúér-tágítás során a heveny szívinfarktus miatt kórházba szállított beteg koszorúereit egy vékony csővel (szívkatéter) közvetlenül tudják vizsgálni és szükség esetén terápiás beavatkozásra is sor kerülhet. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a panaszt okozó szűkületet, illetve elzáródást újra megnyissák és kitágítsák, azaz a véráramlást ismét biztosítsák. Az esetek döntő többségében fém koszorúérimplantátumot, úgynevezett stentet is helyeznek az érbe, amely hosszú távon nyitva tartja a kezelt érszakaszt.

Petr Widimsky rendszeres látogatója a magyar szakmai konferenciáknak, a Semmelweis Egyetem vezető kardiológusai pedig számos nemzetközi tanulmány elkészítésében dolgozhattak együtt és több kiemelkedő nemzetközi folyóiratban publikáltak a professzorral – írták.

(MTI)

Fotó: pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Kivéve azokat akik nem jutottak el a kardiológusig, mert jelenleg várólista van, akinek sürgős annak kórházon kívüli időpont egyeztetéssel, tarifával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Eriksson: Ugyan még vannak fura érzéseim a nagy idegesség miatt, ott is kellett adni béta blokkolót szájon át, majd még vénásan is közben, de magát a kontrasztanyagot meg sem éreztem szinte. Ezért kár volt idegbajt kapnom. Remélem az eredmény után sem kell idegelni majd magam.
Eriksson
@division: Még mondtam is, hogy ne idegeskedj! :)))
Eriksson
@division: Bízz benne, hogy nincs gond.
division
@Eriksson: Majd látjuk. A tüdőt is megnézték, két legyet egy csapásra.
Eriksson
@division: Meglásd nem lesz nagy gond.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél