Az öregségi nyugdíj átlagos havi összege 114,2 ezer forint volt 2017-ben.

Az idén januárban 2,6 millióan részesültek nyugdíjban és egyéb ellátásban, ami azt jelenti, hogy az ellátottak száma egy év alatt 1,6 százalékkal csökkent – közölte a KSH. 

Az elmúlt évben 2,4 százalékos nyugdíjemelés volt, így a nyugdíjas fogyasztói árindex 2,3 százalékos növekedése mellett a nyugdíjak reálértéke 0,1 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest.

Csökkent a nyugdíjasok száma

Az öregségi nyugdíj átlagos havi összege 114,2 ezer forint volt 2017-ben, ami a nettó átlagkereset 58 százalékának felelt meg.

A keresetek nagymértékű, csaknem 13 százalékos növekedése mellett a reálkereset-növekedés meghaladta a 10 százalékot,

a nyugdíjak vásárlóerejének a keresetek vásárlóerejéhez viszonyított mértéke jelentősen, 9,2 százalékkal csökkent 2017-ben.

Az elmúlt évben közel 74 ezer új öregséginyugdíj-megállapításról hoztak határozatot, az átlagos életkor az öregségi nyugdíjba vonuláskor 62 év, az induló ellátás pedig átlagosan 131,7 ezer forint volt.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
A nyugdíjasok száma egyértelmű, hogy csökken a halálozások miatt ! Most már a Ratkó Anna gyermeki vannak soron és ez a legnépesebb korosztály is ! Igaz ennek a korosztálynak született a legtöbb gyermek , átlagban legalább három /3 gyerek/ !!! Ezeknek a gyerekei már nem fognak "csinálni" 2 - 3 gyereket ! Így Magyarország lakóssága 20 - 50 év múlva drasztikusan lecsökken és ez sok mindenben meg fog látszani és sok mindent meg fog határozni ! Akik ontják ész nélkül a gyerekeket , ahol nincs normális családtervezés , ott fognak szaporodni úgy ahogyan most is mint a nyulak és ez probléma lesz !!! --------- Ratkó Anna Korszaka ------------ www.vasarnapihirek.hu/fokusz/hianyozni_fogtok_ratkogyerekek --------- hu.wikipedia.org/wiki/Ratk%C3%B3-korszak
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@1magyar: Na, ezt hogy szamoltad ki, hogy " A Kádár-nyugdíjasok ha kihalnak, akik többet voltak nyugdíjban mind munkában,"??? Csak azert kerdezem, mert egy komplett generaciot majdnem teljesen eltuntetett a II. VH, aki viszont eletben maradt, az vagy azert nem halt meg a haboruban, mert mar arra is idos volt, vagy olyan fiatal volt, hogy a haboru idejen meg kisgyerek volt. (Nezd meg a Valahol Europaban cimu csodalatos filmet).
Ezek az idosek es gyerekek epitettek ujja Magyarorszagot, a nagyon idosek nyugdij nelkul haltak meg, nyugdij nelkul, akiket tonkretett a haboru elotti valsagos ido, majd rakosi rendszere, azok a fiatalok pedig, akik 14-16 evesen tuleltek a haborut, mar a Ratko Anna fele abortusz torveny szerint mindenkeppen kellett, hogy szuljenek. Ok aztan valoban a Kadar korszakban dolgoztak vegig az eletuket, de arrol nem tehetnek, hogy a haboru alatt szulettek, es meg most is mereszelnek elni, - bar ugy latom, te ezt a szitut nem igen csiped, mert szerinted tobbet voltak nyugdijban, mint munkaban (sic!) - szoval allati erdekes, amin elmelkedsz. Ratko gyerek vagyok, es mar az en korosztalyom se szulte agyon a hazat, mert mi sem duskaltunk mar a javakban, ha felelosen akartunk csaladot vallalni.
Legyszives, es ne kopd le a szuleimet, mert a papam 13-ban szuletett, a mamam 19-ben, a papm orosz hadifogsagban volt, es ok 3 gyereket neveltek szeretetben, valamint folepitettek a hazat. Amikor a Papam elhunyt 2002-ben, 90 evesen, akkor kapott 65 000 forint nyugdijat, buszvezetokent, de nyugdijasan is eljart dolgozni, 85 eves koraig dolgozott, hogy ki tudjanak jonni a nyugdijukbol, a Mamam pedig 2012-ben hunyt el, 72 000 forintos nyugdijjal. Mit sajnalsz ezektol az emberektol? Vagy talan vegigcsinaltad volna azt, amit ok? Most meg eljohet az az ido, hogy ezt vegigcsinalhasd, de gondold vegig, miket irsz le, mielott hulyesegeket mondasz.
karma1
@papa.49: A tanarno baratnom tavaly oktoberben ment nyugdijba, es az indulo nyugdija 48.500 forint volt. Mert mar 15. eve apolja otthon 24 oraban az anyukajat, es nem tud melle keresni semmit sem, o tehat nem lett volna kisegitve a "legjobb 10 ev atlagaval", mert pont amikortol ra kellett volna meg jobban hajtania a melora es a magasabb berre, akkortol kezdve kellett a mamajat apolni. A dija pedig kimagasloan oriasi volt, o a 26.600-as alapot kapta a kezdetektol fogva, pedig az edesanyja vak is, tehat meg szorosabb felugyeletet igenyel.
Majd szolok a baratnomnek, hogy keresse meg azt, aki 380.000+ kap, es attol kerje a kulonbozetet.
papa.49
Ez borzasztó, egy tanár aki gondolom sok gyermeket indított el az életbe, ilyen megalázóan kevés nyugdíjat kap !!! De hasonlóképp jártam én is 2009. ben nem vették figyelembe azt hogy 76. tól 85ig. az átlagfizetés háromszorosát kerestem, mondván ,,régen volt,, !!!
karma1
@papa.49: A rohadt eletbe,... Nincs joguk azt mondani, hogy az regen volt... Mert akkor is befizetted a szukseges jarulekokat, akkor most mi a turo van? Akkor figyelembe veszik azt, hogy mennyit kerestel a multban vagy sem?
De nincs ez maskepp a tobbi osztalytarsammal sem: Van ket volt osztalytarsam, akik az ELTE-n tanitottak, de olyan keves nyugdijjal kuldtek el oket, hogy szegyellem leirni az osszeget: eppenhogy meguti ezt az "atlagot"... Az edesanyjukba az "atlaggal", amikor rengetegen elnek 28 ezerbol, vagy meg annal is kevesebbol...:o(((
papa.49
@karma1: Ahogy mondod a cégek levonták, befizették utánam a járulékot, sőt ugye amit a munkáltatónak kellett fizetni azt is, csak végül is én maradtam hoppon !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.