Csütörtökön ismét tüntetés kezdődött a Kossuth téren, a tömeg egy része a Margit hídról át Budára ment, majd a Bem rakparton keresztül a Lánchídhoz ért és visszament Pestre, aztán pedig vissza a Parlamenthez. Ott megindult a szokásos lökdösődés a rendőrökkel, a könnygáz is előkerült.

23:38: BRFK: A tüntetők két rendőrt sebesítettek meg

A Budapest V., Kossuth téren az agresszívan viselkedő tüntetők megtámadták a rendőröket, aminek következtében két rendőr megsérült. Egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg.

A rendőrség továbbra is higgadtságra és jogkövető magatartásra inti a demonstrálókat. (BRFK)

Egyre nagyobb dózisban fújják a rendőrök a könnygázt

A tömeg nem tágít a Parlament főbejáratától, repülnek az üvegek és mindenféle más tárgyak a rendőrök felé, akik egyre nagyobb adag könnygázzal oszlatják a közelebb merészkedőket – akik ettől eléggé felhergelik magukat. A hvg.hu tudósítójának egy újságíró mutatott egy felvételt egy rendőrről, akinek a kezében egy olyasfajta fegyver látszott, amellyel akár gumilövedéket is lehet lőni.
A könnygáztól fuldoklókat Gulyás Márton ismert aktivista ápolja. (hvg.hu)

A Jobbik elnöke szerint ha ez így folytatódik, vidékről jönnek fel a jobbikos a budapestieket megvédeni

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Kossuth térről jelentkezett be élőben. 

Elképesztő, hogy ugyanolyan napokat élünk meg, mint 2006-ban Gyurcsány idejében. Ha nem fog változtatni a kormány, akkor ennél sokkal nagyobb tömeg fog kijönni ide az utcára holnap, holnapután

- magyarázta a videóban és hozzátette, ha a kormány nem vesz vissza, vidékről fel fognak menni a jobbikosok a fővárosba, hogy megvédjék a budapestieket. (Mérce)

22:54: Így kapták ki a tömegből a Momentum alelnökét – videó

A Momentum Mozgalom videót közölt arról, hogyan kapták ki közülük a szervezet alelnökét, Donáth Annát. 

(Mérce)

Sörösüvegekkel dobálják a rendőröket – az első sorban álló tüntetőkre is jut

A hvg.hu tudósítása szerint többen sörösüvegekkel dobálják a rendőröket, volt, akinek a sisakján pattant az egyik üveg. De több a lépcső mellett álló oroszlánszobron törik szét, amikből a tüntetők is kapnak. (hvg.hu)

22:41: Elhangzott a rendőri felszólítás, de nem hallani a tömegben

A Mérce tudósítása szerint a Kossuth tér szélén a rendőrök arra szólítják fel a demonstrálókat, hogy aki a rendőröket dobálja, az bűncselekményt követ el. Mivel a tömeg a Parlament előtt tömörül, ebből nem sok hallatszik ott. (Mérce)

22:29: Hvg.hu: a Momentum elnökségi tagját vitték el a rendőrök

A hvg.hu értesülései szerint a Kossuth térről előállított ember Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja. (hvg.hu)

Friss képek az MTI-től

Újabb csokor képet adott ki a csütörtök esti tüntetésről az MTI.

Dulakodás és könnygáz a Kossuth téren:

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án.

MTI/Balogh Zoltán

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án.

Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án. MTI/Mónus Márton

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án.
MTI/Mónus Márton

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

A tüntetés vonulásos része:

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Margit hídon 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Lánchídnál 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

22:04: "Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hejj, hejj"

A tömeg fölrázta a hangulatot, több százan ugráltak a Parlament főbejárata előtt a címben írt rigmusra, többen előtte tojásokkal és füstgyertyákkal dobálták a rendőröket a lépcsőn. (hvg.hu)

Egy embert előállítottak a rendőrök

A BRFK közlése szerint egy embert előállítottak a rendőrök hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. (BRFK)

21:47: Gumibotokkal mentek neki a rendőrök a tüntetőknek

Egy tüntetőt próbáltak kiemelni a tömeg elejéről a rendőrök (akik előtte több sorral toldották meg a sorfalat) a Parlament főbejáratánál, ám az akció nem sikerült, több rendőr is elesett.

Közben a demonstrálókat gumibotozással oszlatták, ebből pár újságíró is kapott.

Mivel a kiemelés nem jött össze, ezért a "sünöző" tömeget könnygázzal oszlatták. (hvg.hu)

21:29: Repülnek a füstgránátok a rendőrök közé, jött az újabb adag könnygáz

A Parlament főbejáratánál még mindig nagy a tömeg, megy a huzakodás a rendőrökkel, a tüntetők füstgáránátokat hajítanak a sorfal közé. Zúg a 

Korrupt a kormány!

és a 

Rendőrállam!

A nagy nekibuzdulásnak a rendőrök közül érkező könnygázfelhő vetett véget. (hvg.hu)

21:12: A Parlament főbejáratánál nagy a tülekedés, könnygázt is bevetettek a rendőrök

Bár a rendőrök megpróbálták kisebb csoportokra bontani a tömeget, a Parlament főbejáratánál nagy a tumultus és a lökdösődés. A rendőrök könnygázt is bevetettek, sokan rosszul lettek. Több tudósító is kapott a könnygázból. Elvileg a rendőrök már egyszer felszólították a tömeget, hogy hagyja el a teret. (hvg.hu

A Mérce szerint míg tegnap először a paprikaspray-t, és utána a könnygázt, addig csütörtökön egyből a könnygázt indították a rendőrök a tüntetőkre.

21:05: Megindult a kiszorítósdi, kisebb csoportokra próbálják bontani a tömeget

A rendőrök a 2-3 ezer fősre becsült tömeget elkezdték kisebb csoportokra elkeríteni, majd megkérik a jelenlévőket, hogy a Kossuth teret az alkotmány utca irányába hagyják el. Ugyanakkor a Parlament főbejárata környékén még nagy a mozgolódás. (hvg.hu)

A Mérce tudósítása szerint a rendőrök trükkösen egy újabb sorfalat húztak fel a karácsonyfa magasságában, ezzel zárva el a tömeget a Parlament déli kapujától. 

20:59: A Parlament főbejáratától a déli kapuhoz indultak többen

A huzavonát megunva a tömeg egy része skandálni kezdte, hogy "Déli kapu" – szerda éjjel itt feszültek először egymásnak komolyabban a rendőrök és a tüntetők, a metrólejárattal szemközti részen pár demonstráló még be is jutott a Parlamentig, mert az elején még foghíjas volt a rendőri védelem. (hvg.hu)

20:52: Füstgránátokkal dobálják a rendőröket

Folyamatosan füstgránátokkal dobálják a rendőrsorfalat a Parlament lépcsőjén, akik azonban visszadobják azokat. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András is dobálja a füstgránátokat, több tüntető a szerdai dolgokból okulva maszkot húzott. (hvg.hu)

20:45: Elhangzott a "Sisak fel!" parancs

A rendőrök részéről elhangzott a "Sisak fel!" parancs. (Mérce)

20:42: Visszatért a tömeg a Kossuth térre, zúg a "Fidesz-maffia"

A bő kétórás városi séta után (Kossuth térről Margit híd, aztán Batthány tér, Lánchíd, Oktogon, Nyugati pályaudvar) a több ezres tömeg visszatért a Kossuth térre. 

A Parlament előtt zúg a 

Fidesz-maffia!

az

Orbán takarodj! 

és más hasonlóságok. 

A több sorban felálló rohamrendőröknek a 

Bűnözőket védtek!

skandálást szánták.  (Mérce)

Élő videók a helyszínről:

Hvg.hu:

Zoom.hu

Index:

20:31: A Legfőbb Ügyészségnél a legfőbb ügyészt is emlegették

A Markó utcában haladva az Ügyészség előtt is elhaladt a tömeg, ott Polt Pétert emlegették. Az épületet rendőrök védik, azonban a demonstrálók elhaladtak mellettük a Kossuth tér fel. Az Országos Mentőszolgálat épülete előtt álló mentősöket viszont nagy tapssal köszöntötték.

A tömeg több kisebb csoportban, több utcán keresztül közelíti meg a Parlament előtti teret, ahol már nagy a rendőri készültség, a tüntetők részéről egyelőre azonban csak ad-hoc beszédek hallhatóak. (Mérce)

20:18: Elhagyta a Nyugatit a tömeg, irány – újra – a Kossuth tér

A Nyugatinál fordult rá a Bajcsy-Zsilinszky utcára a tömeg, a cél a Parlament előtti tér. A kis utcákon nagyban zeng a 

Szabad bíróságot!

skandálás is, mivel szerdán a Fidesz a közigazgatási bíróságok létrehozását is megszavazta. (Mérce)

Volt némi fennforgás még az Andrássyn: a Momentumosok egyik aktivistája egy füstbombát durrantott el közel a rendőrökhöz, akik körbekapták és igazoltatni kezdték. A tömeg megállt és az aktivista szabadon engedését követelte, ami végül meg is történt (hvg.hu)

19:59 Irányt váltott a tömeg, mennek vissza a Parlamenthez

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Terror Háza, vagy a Lendvay utcai Fidesz-székház lesz a következő úticél, ám az Oktogonnál a tömeg irányt váltott, és visszaindult a Parlament irányába. (Mérce)

19: 43: A Terror Háza lehet a következő cél – de ez még nem biztos

A több ezres tömeg a Deák tér érintésével elindult az Andrássy úton. A cél elvileg a Terror Háza, de ez még nem biztos, a Fidesz Lendvay utcai székháza is szóba jöhet. (Mérce)

Hvg.hu: kb. 10 percig tartott, mire a tömeg átért a Lánchídon

A hvg.hu tudósítója megvárta a tömeg átvonulását, nagyjából 10 perc volt.

19:27: A tömeg eleje átért Pestre, de egyelőre nem a Kossuth tér a cél

A többezres tömeg, miután a Kossuth térről a Margit hídon és a budai Bem rakparton keresztül a Lánchídhoz ért, azon újra visszasétált Pestre, ám egyelőre nem a Kossuth tér, hanem vélhetően a Deák tér felé mennek. (Mérce)

Több ezren a Lánchídon:

Élő videókon a vonuló tömeg

Index:

Mérce:

Hvg.hu:

19:11: A tömeg eleje már a Lánchídon,

a vége viszont még a rakpartokon halad a híd felé. (Mérce)

19:08: Az alsó rakparton és a Bem rakparton halad a tömeg

A tömeg, miután elérte a Batthyány teret, továbbvonult a Lánchíd felé, ám nemcsak a Bem rakpartot, hanem az alsó rakpartot is elfoglalták. A tömeget rendőrök kisérik már a Kossuth tértől kezdve. (Mérce)

18:48: A Margit hídról a Lánchídra tart a tömeg

A Margit hidat teljes szélességében elzáró tömeg Budára érve a Lánchíd felé vette az irányt. Várhatóan a rakparton fognak odáig eljutni, a Batthyány tér érintésével.  A várakozni kénytelen autósok közül sokan dudálással jelzik, hogy egyetértenek a tüntetőkkel. (Mérce)

A BKK a vonulásos tüntetés miatt több járatát ideiglenesen tereli, ezekről bővebb információkat a társaság honlapján, illetve Facebook-oldalán lehet találni.

Közben az MTI kiadta az első két képet a csütörtöki tüntetés elejéről:

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

Tamás Gáspár Miklós filozófus felszólal a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstrációján a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

18:33: A fővárosi főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el január másodikáig Budapesten

A BRFK közleménye szerint december 13-án 15 órától 2019. január 2-án 8 óráig Budapest egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya. Az ok: az adventi időszak nagy rendezvényei, karácsonyi vásárok.

18:27: Pénteken egyeztetnek a folytatásról a szakszervezetek

A szakszervezetek pénteken egyeztetnek a továbbiakról, az országos sztrájk lehetősége sem kizárt – értesült több forrásból a Zoom.hu.

18:23: A rendőrök lezárták a Margit hidat, visszafordítják a forgalmat

A Margit hídra ért a tömeg, a rendőrök lezárták a forgalmat, az autósokat visszafordítják. A demonstrálók Budára tartanak egyelőre. (Mérce)

Ezerfős tömeg tart a Margit híd felé

A Zoom.hu élőben a Margit híd felé vonuló tömegről:

A Mérce videója ugyancsak az általuk jó ezerfősre saccolt tömegről a Margit híd felé

Szerdán így nézett ki a Margit híd elfoglalása

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A fénykép a szerdai tüntetésen készült

Fotó, címlapi kép: MTI/Mónus Márton

18:07: A tömeg egy része elindult a Margit híd felé

A tömeg egy része elindult a Margit híd felé, a csapat másik fele viszont marad egyelőre a téren. (Mérce)

17:55

A Mérce tudósítása szerint már ezernél is többen lehetnek a Kossuth téren, az egyik legnépszerűbb skandálás a 

Diák, munkás szolidaritás!

A másik népszerű rigmus az 

Orbán, takarodj!

és a 

Mocskos Fidesz!

- ahogy hallatszik az élő közvetítésben.

A lap szerint több ellenzéki politikus is feltűnt már a téren, ehhez csatlakozik majd a Szabadság téren gyülekező Momentum és szimpatizánsaik is.

Korábban írtuk:

A Mérce helyszíni tudósítása szerint csütörtökön is tüntetés indult a Kossuth téren. A Szabad Egyetem diákcsoport délután 5 órára hirdette meg a demonstrációt, a Momentum pedig fél hatra várja a Szabadság térre az elégedetleneket – onnan pedig majd átvonulnak a Kossuth térre ők is. 

Tüntetés: gumibotozással és könnygázzal dolgoznak a tüntetők ellen a rendőrök

A fénykép a szerdai tüntetésen készült a Kossuth téren

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

A tudósítás szerint jelenleg olyan 500 fő körül lehet a tömeg létszáma a Parlament előtt, de a szám folyamatosan nő. 

A rendőrség is okult a szerdai eseményekből, testpáncélos rohamrendőrök állnak a Parlament körül.

Vasárnapra is szerveződik már egy újabb megmozdulás a lap szerint.

TGM mondta az első beszédet

Tamás Gáspár Miklós filozófus mondta el az első beszédet a tudósítás szerint. TGM szerint a Fidesz olyan rendszert épített ki, amely a multiknak kedvez a munkavállalók helyett. 

Ennek a korszaknak vége!

- jelentette ki a filozófus, aki szerint új dolog, hogy a munkásság, az értelmiség és a diákság így összefogott.

Elég volt, elég volt, elég volt ebből az egészből

- zárta beszédét.

A diákok utána annak az öt fiatalnak a szabadon bocsátását követelték, akiket a rendőrség a tegnap éjszakai tüntetés után állított elő és még mindig a rendőrségen vannak. Mindezek mellett a rabszolgatörvény ellen is tiltakoztak. 

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
@Pegero: Baromságra nem szoktam válaszolni, de most kivételt teszek. Orbán hős "békés" tüntetői szétverték a televízió székházát, gépkocsikat gyújtogattak, Molotov koktélt dobáltak, több, mint 100 rendőrt sebesítettek meg. Orbán hősnek kiáltotta ki őket, a rendőrök vezetőit pedig bíróság elé citálta. A rendőrök feljelentéseit Orbánék semmisnek tekintették, ezzel tucatnyi magából kikelt vandál úszta meg a büntetést. Akkor kellett volna igazán felháborodnod. Gondolom nem tetted, mert Orbán nyalonca vagy. A provokációról pedig annyit, hogy egyedül Orbán provokálja saját népét amire nincs felhatalmazása. A féktelen hatalomvágy elvette az eszét. Igazad van, aki provokál az valóban úgy jár ahogy (00:04) írod.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Orbán ébredjen fel mert pont Ő kiabálta a kormány leváltható. Most meg érzi milyen is amikor ellene fordulnak.
Aki Én
fideszgnosis.wordpress.com/

A videó azért készült, hogy FIGYELMEZTESSÜNK: Legyünk óvatosak! Az Orbán-rezsim azért igazán veszélyes, mert magát kereszténynek álcázó gnosztikus, manicheus – annak minden következményével. Mi, keresztények, s különösen mi, katolikusok, emlékezzünk Pannónia egyik legbátrabb püspökére, aki szembeszállt a regnáló királlyal! Szót emelt a népnyúzó hatalom ellen, a manicheusok ellen – Jézus Krisztusért: “Ezek ugyanazt ugatják, ugyanazt mondják, mint a manicheusok, akik szemben állnak minden szent tanítással…”

Fidesz-nyelven is szólnunk kell, hogy ők is megértsék: A videó nem a libsikről szól, nem a komcsikról, nem a zsidókról, nem a Soros-bérencekről, nem a migráns-simogatókról, nem a genderhívőkről, hanem mindannyiunkról: magyarokról.
kereső
@Aki Én: Ez nagyon érdekes, és figyelemre méltó!! Köszönet érte.
advocat
És a tüntetők megkérdezhetik a rendőröktől, hogy nekik ki fogja kifizetni - 3 éven belül - a túlórát! Hátha elgondolkodnak. Bár...?
Aki Én
@Pegero: Sokszor elgondolkozom azon, hogy hol tartana ma a fidesz, ha nem csak ilyen agyalágyult szellemi fogyatékosok lennének a híveik mint te.
Te viszont gondolkozz el azon, hogy pont azt csináljátok, mint anno az általatok is sokat szidott átkosban, mikor még orbán csak KISZ titkár volt Rogánnal együtt, vagy bármelyik diktatúrában a hatalom és hívei.
Konkrétan azt, hogy mindennek elhazudjátok, fenyegetitek, gyűlöletet szítotok a kritikusok ellen. Ha valaki kimeri nyitni a száját a mindent átszövő korrupció és rezsim ellen, akkor azt ha tehetnétek likvidálnátok.
Lassan visszafordíthatatlan károkat okoztok a hazudozással, uszítással.
De te buta vagy ahhoz, hogy felfogd mit tesztek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.