A politikailag kellemetlen ügyekről döntenek majd az újonnan felálló bíróságok. Egy olyan bíró vezetheti majd, aki korábban a Fidesznek kedves döntéseket hozott.

A parlamenti képviselők hangos szirénaszó közben döntöttek a közigazgatási bírósági rendszer felállításáról. A kétharmados többséget igénylő részeket 131 igen, 2 nem, tartózkodás nélkül, az egyszerű többséget igénylő részeket 130 igen, 3 nem szavazattal fogadták el.

Áder beindult: a különbíróságokról szóló törvényt is aláírta

Fotó: MTI

Leegyszerűsítve arról van szó, hogy míg eddig a rendes bíróságoknál lehetett pert indítani egy vitatott hatósági vagy önkormányzati döntéssel szemben, ezentúl erre egy külön bírósági rendszer lesz.

Az új közigazgatási bíróságokon döntenek majd adóügyekben, építési ügyekben és 

itt mondják majd ki a végső szót tüntetésekről, sztrájkokról, választási ügyekről, közérdekű adatok kiadásáról.

Mivel a politikailag kényes ügyek itt dőlnek el, nagyon nem mindegy, hogy az ítélkező bírók mennyire függetlenek a kormányzó hatalomtól. Éppen emiatt érte sok kritika a Trócsányi László által benyújtott javaslatot.

Az ellenzék azt kritizálta, hogy a jogvédelem szintje alacsonyabb lesz, hiszen egy kormánytól független hatalmi ágat – a közigazgatási bíráskodást – most a végrehajtói hatalom ellenőrzése alá vonnak. A most megszavazott törvény szerint ugyanis a miniszter dönt végső soron arról, kik kerülnek a közigazgatási bíróságokra.

Trócsányi erre korábban azt mondta, hogy a jogszabály tele van garanciákkal, amelyek éppen a miniszer jogosítványait korlátozzák. A törvény 2020-tól lép hatályba. 

Áder beindult: a különbíróságokról szóló törvényt is aláírta

Fotó: Pixabay

A Közigazgatási Felsőbíróság elnöki posztjára Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati egyetem, illetve a Nemzeti Választási Bizottság korábbi vezetője a legesélyesebb. Ő most a Kúrián ítélkezik. A Kúria mostani elnöke, Darák Péter szintén közigazgatási bíró, de ő múlt héten kitért a válasz elől, hogy a mandátuma lejárta után a közigazgatási felsőbíróságon folytatja-e.

A most aláírt törvény alapján feláll a Közigazgatási Felsőbíróság is, amelynek székhelye Esztergomban lesz.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Elgurult ennek is a gyógyszere. Mit gondol a bajszos szar mit fog majd kapni a diktatúra kiszolgálásáért, ha újra rend lesz ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Ezt a törvényt is erősen kifogásolhatták volna a tüntetők, sajnos csak a nagyobb felháborodást előidéző rabszolgatörvény vitte el a tüntetés témáját.
kamazuka
A szó nem a legszebb de ez van.
Bazdmaeg van isten!
Na gyerekek akkor a liberót föl lehet kötni!
Mintha az uisten is velem lenne!
tudode
Mit tehet szerencsétlen, nem szegény "AA", ha nem szeretne kiesni a pikszisből, és elmenni PECÁSNAK azon spekulálni, hogy O1G-től büdösödik a HAL, vagy az ŐFELSÉGE, vagy mije pecázott HALTÓL BÜDÖSÖDIK O1G se ilyen, se olyan .. R E N D S Z E R K É J . E/KÁJA, hiszen kikotyogta a NEMZET EGYSÉGÉT MEGTESTESÍTENI képtelen pártkatona:
.
---- Orbán a túlóratörvényről: „Most fogadtuk el és működni fog”
.
444.hu/2018/12/20/orban-a-tuloratorvenyrol-most-fogadtuk-el-es-mukodni-fog
.
Szerencsétlen Á-DER, DIE, DAS van, mint a befőtt, és csak akkor cselekedhet, ha a "csuti" előkapja BOSZORKÁNYKONYHÁJA polcáról, mint az egyik CINKOSTÁRSÁT!
.
Azért nem semmi, ha bárkit a NÉP mellékterméknek titulál a BAJSZA MEG a GADZDIJÁVAL "egyetemben", amely TUDÁSUK GYAKORLÁSA közben olyanra sikeredett, mintha a BOLHAPIACON vették volna!
.
És a GYAKORLOTT megélhetési jog-ászok hallgatnak, mint a SÍR a vándorbotjukkal, esküjükkel egyetemlegesen!

.
mackoka46
Elgurult ennek is a gyógyszere. Mit gondol a bajszos szar mit fog majd kapni a diktatúra kiszolgálásáért, ha újra rend lesz ?
CsipkeRózsa
Ez a törvény azt is jelenti, hogy még több nagy fizetésű ember fogunk eltartani, Orbán tovább éltetésére.
tudode
@tudode: .
Nem fejeztem be a gondolatot:
.
,(...) """ hiszen kikotyogta a NEMZET EGYSÉGÉT MEGTESTESÍTENI képtelen pártkatona, a napnál is világosabb ÁLLAMTITKÁT a POLGÁROK házából kijövet, (nem volt neki leírva, kútfejéből) hogy
.
Orbán a túlóratörvényről: „Most fogadtuk el és működni fog”
.
(..)
CsipkeRózsa
@kamazuka: Miért írod, hogy veled van a Jóisten, miért jó ez a törvény?
Eladott Ország
A közigazgatási bíróságokról szóló törvény aláírása utolsó szög a demokrácia koporsójába. Ezeket a bűnöző patkányokat nincs mese állandó tüntetésekkel, blokáddal/polgárháborúval, de el kell takarítani a hatalomból. Nincs más út!
Nessy
Azért majd más színű papírra nyomtassák a vádat és az ítéletet, nehogy lelkes biráink összetévesszék, és az ítéletet olvassák fel előbb!
kamazuka
@CsipkeRózsa:Ez egy nagyon jó törvény.Annyi a lehetőség benne amennyit ki tudsz hozni belőle!
Engem sosem a kishitűség vezérelt,
Ebben jó vagyok!
justhpeter
Áder ma már alulról éri el elődjének, az "álamfőnek" a szintjét. Hitelessége elérte a nullát és élete végéig ott is marad.
papa.49
A káderjszarjankó az állam 18 mintájú ALÁÍRÓ GÉPE !!!
Clavigo
...és felkészülhet Gyurcsány Ferenc,,,,,mint első számú ,levadászandó " páciens "...
Jozefina
@mackoka46: minimum élve kellene megennie egy jó szálkás halat!!!
Jozefina
@tudode: nincs veszteni valója. Élete végéig kapja a "törvény" szerinti 1 millás havi összeget!!! Plusz egyébb szolgáltatásokat!! Plusz népharag!!!
Jozefina
Én nem tudom ezeknek nincs anyukájuk aki felvilágosítaná őket??!! A feleségről nem beszélek, mert vagy verik, vagy több lábon álló "vállalkozó"
tudode
@Jozefina: .
Ajajj!
.
Elsütöttem egy hivatalos helyen, néztek ki a fejükből, de bezzeg EZEKNEK a kupac melléktermékért
.
vs.hu/kozelet/osszes/ami-jar-az-jar-igy-halmozza-a-cimekkel-jaro-forintokat-schmitt-pal-1121
.
Még HATVANÖT ÉVVEL ez előtt sem ÉLTEK VOLNA meg az államigazgatásban ezek a silány POFAKARATÉSOK!
kamazuka
@bakcsubakka: na akkor figyeljél Csubika!nem azért mert ilik de válaszolok.Rabszolgatörvény...12 óra szalag mellett?Írtad?nem illik űberelni,de mégis.havi 410 órát melózom,két munkahelyen.
kamazuka
@bakcsubakka: megsúgom neked,hogy e pillanatban is dolgozom.
kamazuka
Ez tipikus,a hogyan tegyünk szert új barátokra!
Emlékezem annak idején Hedöndöde,előző nevén Luigilongó nagytiszteletű barátom harcostársam,és kommenttársunkkal nyugodjon békében!,is így jöttünk rá,hogy mi tulajdonképpen a valóéletben is ismerjük egymást.Ez csak erősítette a barátságot...Én ezt így gondolom!
kamazuka
@bakcsubakka: Tisztelettel akkor már ketten vagyunk...Magam is rendpárti vagyok.Neked is boldog karácsonyt...Azóta is dolgozom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.