Egy svájci lapnak beszélt arról George Birnbaum, Arthur Finkelstein üzlettársa , hogyan dolgozták ki a Soros Györgyöt támadó kampányt a Fidesz számára.

Egy, már korábban elindult propagandahadjárat kicsúcsosodásának lehettünk szemtanúi 2017 júliusában, amikor országszerte megjelentek a hirdetőtáblákon az Orbán-kormány legújabb nemzeti konzultációját reklámozó óriásplakátok. A plakáton Soros György feje volt látható, mellette pedig a szöveg: „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”, amellyel arra utaltak, hogy az üzletember éppen Magyarországot készül megtámadni.

Külföldi kampányguru tálalt ki, hogyan építették fel a Fidesz Soros elleni kampányát

Fotó: Kormány.hu

A több svájci napilap hétvégi mellékleteként szolgáló Magazin nevű lapnak az egyik ötletgazda, George Birnbaum elmondta, hogyan alkották meg Arthur Finkelsteinnel közösen a tökéletes ellenségképet a Fidesz számára.

„Még azelőtt lesöpörtük a szocialistákat az asztalról, hogy elkezdődött volna a választás” – mondta a kezdetekről a kampánytanácsadó és még tíz év után is nehezen hiszi el, hogy mennyire könnyű dolguk volt. A következő kampányhoz viszont kellett egy újabb célpont. Kapóra jött, hogy a pénzügyi válságot követően külföldi hitelekre volt szüksége az országnak, amelyekhez a feltételeket a Világbank, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap diktálta. Az új ellenség a „finánctőke” lett, meg „a külföldi bürokraták” és a terv tökéletesen bevált.

A 2010-es és 2014-es Fidesz-győzelmek után viszont az ellenzék nagyobb pártjait, az MSZP-t és a Jobbikot már nem volt értelme főellenségként beállítani, a finánctőke is le lett győzve, másfelé kellett tehát keresgélni.

Arthur mindig azt mondta, hogy a szövetségesek annak idején nem a nácik ellen harcoltak, hanem Hitler ellen, az amerikaiak pedig nem az Al-Kaida, hanem Oszáma bin Láden ellen

Kellett egy személy, aki nem csak irányítja a veszélyes külföldi nagytőkét, de meg is testesíti azt – ő lett Soros György, a Magyarországot támadó, és közben a háttérhatalmat irányító tökéletes ellenség.

Külföldi kampányguru tálalt ki, hogyan építették fel a Fidesz Soros elleni kampányát

Fotó: Youtube

Soros valóban tökéletes ellenségnek bizonyult. Egyrészt rá lehet aggatni a liberális címként, másrészt megtestesíti azt, amit a konzervatívok annyira utálnak sikeres baloldaliakban: egy pénzügyi spekuláns, aki közben gyengébb kapitalizmust szeretne. Harmadrészt nem politizál, így nincsenek politikai eszközei a visszavágásra és még csak nem is él az országban.

Birnbaum láthatóan ma is büszke a találmányukra:

Annyira nyilvánvaló volt. Ez volt az összes termékünk közül a legegyszerűbb. Csak be kellett csomagolni és piacra dobni.

Felvetődött az a kérdés is, hogy a Soros ellenes támadásoknak van-e zsidóellenes felhangja – többekszerint erről volt szó. A két zsidó, Birnbaum és Finkelstein által felépített ellenségkép kísértetiesen hasonlít az egyik legrégibb antiszemita trópusra, a gonosz, kapzsi, világuralomra törő zsidóéra – hívja fel a figyelmet a Magazin cikke. A vallását gyakorló Birnbaumot azonban még a feltételezés is felháborítja, hogy köze lenne egy antiszemita kampányhoz:

Amikor kitaláltuk a kampányt, egyetlen másodpercre se jutott eszünkbe, hogy Soros zsidó. Sőt, azt mondja, hogy nem is tudta ezt a milliárdosról. Hozzátette azt is, hogy sohasem dolgozna antiszemitákkal és előzetesen még körbe is kérdezett, hogy Orbán hogyan áll a zsidókhoz és nem hallott semmi gyanúsat.

Ha valaki zsidó, akkor már nem is támadhatom meg?

– kérdezi a kampánytanácsadó.

Grassegger azonban figyelmeztet: Soros neve mind Birnbaum, mind Finkelstein előtt ismert volt évtizedek óta. Finkelstein ráadásul az 1980-as években egy kampány során már hasznosította az egyik jelölt választóinak antiszemita attitűdjét, ahogy attól se zárkózott el, hogy homoszexuálisként egy olyan politikus, Jesse Helms tanácsadója legyen, aki ellenezte a melegek egyenjogúságát.

(24.hu)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m73
Ebből is látszik,hogy orbán rendszere csak is hazugságokra épül!Még annyi eszük sem volt,hogy saját maguk találják ki a rémtörténeteiket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Erre számítani lehetett, mindent a hatalomért és a vele járó lopásért. Nos az ász bevetheti magát, de akasszanak fel hétszer, ha akárcsak napirendre is kerül az ügy. Osszátok mindenfelé, hadd jusson el minél több mindenkihez! Aljas, mocskos férgek!
Apoca
@Yoda69: de legalább is alkotmány-, bocs: alaptörvény ellenes.
Yoda69
@Apoca: Azt ok leszarjak. Torvenyt nem azert hoznak hogy ok is betartsak. Az csak a rabszolgakra nezve kotelezo.
Szeparepa2
NEm azért nem támadhattad volna meg, mert zsidó, hanem azért MERT AZ EGÉSZ HAZUGSÁG. Hazugsággal támadni valakit erre propagandát építeni, NETTÓ NÁCIZMUS... Hogy zsidó Soros, az a fizesSS náci maffiának csak hab a tortán... az sem baj, hogy ő pénzelte és oktatta őket vagy tíz évig legalább az elején és ő emelte fel őket... Ennél undorítóbb sztorik már csak polpotizmusban, maoizmusban sztalinizmusban és nácizmusban voltak, bár nem vagyok biztos benne hogy undorítóbbak, inkább ugyanilyen undorító a legtöbb (nyilván kivéve a konkrét gyilkosságok népirtások... bár szarbángeci is erősen gyanús jó nézány üzleti illetve politikai gyilkossági ügyben is)...
Apoca
@Yoda69: normális demokráciában ilyenkor az adott politikus fogja a kis golyóstollát és aláírja a lemondását, fülét-farkát behúzza és eloldalog. Egy normális demokráciában. :-)
Yoda69
@Apoca: Na ja, nalunk ilyen nincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél