A Mediterranea nevű olasz civilszervezet hajója 48 menekülttel a fedélzetén kikötött Lampedusa szigetén kedd este – a hajót a hatóságok lefoglalták, a legénység ellen vizsgálat indult illegális migráció segítése címén.

Engedély nélkül kötött ki a civilek hajója Olaszországban

A Mare Jonio nevű hajó annak ellenére kötött ki a dél-olaszországi sziget kikötőjében, hogy erre nem kapott engedélyt a hatóságoktól. A fedélzeten tartózkodó menekültek elhagyhatták a fedélzetet. Elsőként a kiskorúak szálltak le a hajóról. Az olasz hatóságok gyakorlata szerint a szicíliai regisztációs központokba szállítják majd őket azonosításuk érdekében.

A hajót az olasz hatóságok lefoglalták, miután a szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított a Mediterranea-nak a hajón tartózkodó tagjaival szemben illegális bevándorlás segítése címén, ami Olaszországban bűncselekménynek számít. Az ügyészek szerdán hallgatják meg a legénység tagjait és a migránsokat annak megállapítására, hogy valóban "szükséghelyzet" miatt szállították-e Olaszországba a migráncsoportot.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán azt írta:

"Lefoglalták a baloldali szervezetek hajóját. Most Olaszországban olyan kormány van, amely védi a nemzeti határokat és tiszteletben tartatja a törvényt, főleg az embercsempészekkel. Aki megsérti a törvényeket, megfizet érte".

A Mare Jonio hosszú szünet után, szombaton indult el ismét a szicíliai Palermo kikötőjéből mentési műveletre. Líbia kutatási és mentési övezetében hétfőn vette fedélzetére az embereket, és azonnal elindult Olaszország felé, anélkül, hogy megvárta volna a líbiai parti őrség hajóit. A mentési műveletet koordináló Luca Casarini, a Mediterranea egyik felelőse arról ismert Olaszországban, hogy a G8-as csoport 2001-es genovai találkozóján ő vezette a várost szabályosan szétromboló, globalizáció ellenes csoportok szélsőséges szárnyát.

A több olasz és külföldi civil szervezetet tömörítő, Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Humans közlése szerint a hajón 49 kimentett ember, köztük 12 kiskorú, valamint tíz fős legénység volt. Az egyik utast, az afrikai Gambiából származó 24 éves férfit, akinek feltételezhetően tüdőgyulladása van, az olasz hatóságok már kedd délelőtt partra szállították. A szervezet hangsúlyozta, hogy a viharos tenger miatt az olasz partok számítottak a legközelebbi biztonságos kikötőnek, ahová a tengeri jog szerint a kimentett embereket szállítani kell.

Forrás és fotó: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.