Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Erdő Péter: "A kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket"
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a nagyszombati feltámadás-körmeneten Budapesten, a Szent István-bazilika előtt 2019. április 20-án. MTI/Balogh Zoltán

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter homíliájában kiemelte: húsvét a remény és az öröm ünnepe.

A főpásztor szerint

"lehet körülöttünk tanácstalan a világ, lehet, hogy környezeti erőforrásaink kimerülése, az emberiség életlehetőségeinek szűkülése, (.) az önzés és a kegyetlenség, (.) a kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket, de a szívünk mégis tele van reménnyel és örömmel".

"Mert akit szeretünk, akiben bízunk, él és velünk marad mindörökre", mert a feltámadt "Jézus győztes", és "mi a győztes csapatához tartozunk" – fogalmazott.

A bíboros felidézte: az asszonyok, miután üresen találták a sírt és angyali jelenést láttak, örömmel számoltak be erről az apostoloknak. Az apostolok azonban még nem hittek nekik, de reménykedtek, hiszen emlékezhettek Jézus titokzatos szavaira, amelyekkel megjövendölte feltámadását.

Hozzátette: húsvét éjszakája és a felvirradó hajnal tehát a reménység időszaka. "A sír üres, az angyalok üzenete már elhangzott a feltámadásról, de a Krisztussal való találkozás még várat magára. Ha majd a mester megszólítja tanítványait, ha megjelenik közöttük, akkor lesz teljes a feltámadás öröme és bizonyossága".

"Akkor érzik majd az apostolok, hogy ezt a hírt tovább kell adni mindenkinek, mert ez örömhír, evangélium, és a tanítványok közössége, vagyis az egyház ennek a szabadító hírnek a továbbadásáért létezik" – mondta Erdő Péter.

"Legyen hát húsvét minden vasárnapunk", "fedezzük fel, hogy hétről hétre találkozunk a feltámadt Krisztussal és megújítjuk a szövetséget egymással", hogy "szenvedésben és örömben összetartva" "bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt"

- kérte a főpásztor.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, mindenkit meghív az örök életre.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
"mi a győztes csapatához tartozunk" – fogalmazott.
Mint ha orbánt hallanám.
Igaz, Erdőéknél ő a főszponzor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Ahelyett, hogy a BURZSUJ TÉVÉ ma az 1/2 8-as hírekben KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánt volna, nem akartam hinni a fülemnek, amikor bekapcsoltam a táskarádiómat, és éppen..a POHOS hadicseleit napvilágra hozó Sargentini asszonyt hülyézték le azzal, hogy NEM AZON A BEJÁRATON kísérték ki, tudtára adva, hogy NEM KÍVÁNATOS SZEMÉLY, és meg merte említeni, hogy SAJTÓSOK HADÁT szervezték oda!
.
Hogy EZEK a gazfickók még HÚSVÉTKOR is nyomják az USZÍTÓ DUMÁT, külföldieket is hülyének nézve, a BRANCSOT minősítve, hogy nem ismernek se Istent, se embert, úgy viselkedve, mint a csatornákban bujkáló PATKÁNYOK, és az Istennek sem JÖNNÉNEK KI A FÉNYRE!
fideszes gyökér
A szekularizáció megoldást nyújtott erre a problémára, nem kellett volna leszopni az Orbán Viktor, meg gyerekeket molesztálni, aztán nyugalom lenne.

De nyilván az Isten azt szeretné, ha a papjai a NER csöcsein csüngő korrupt maffiózó gecik legyenek.

Büdös Kurva Isten az ilyen, de gondolom már megbánta az egészet.
tudode
@tudode: .
Bocs!
.
Nem a BURZSUJ TV, a "rádió" volt a UNDORMÁNY, aki, amely falaz ennek a felcsúti bertyárnak!
GeoCravker
Erdő elvtárs hathatósan támogatja a gyűlöletkeltést... Kormányzati oldalról...
Miről beszél ez a marha?
kokopelli
Azé fizetik a "zetársat",hogy eljátsza a szerepét! Hányszor váltottak ezek már lovat!? Vissza-
köszön a reggelim!
wpym
Az osszes rohadt egyhazi unnepet szanalnam a picsaba az egyhazakkal egyutt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.