Az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor "közös bűnös üzelmei" – jelentette be Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az osztrák szélsőjobbos lebukásának magyar szálát vizsgálná az MSZP

A politikus szerint Heinz-Christian Strache, lemondott osztrák alkancellár a nyilvánosságra került ibizai felvételen Heinrich Pecinát egy olyan befektetőnek nevezi, aki az elmúlt tizenöt évben minden magyar lapot "megvett és előkészített Orbánnak", illetve arról is beszél, hogy a magyar miniszterelnökéhez hasonló médiakörnyezetet akar.

Ujhelyi István – aki a Népszabadság egykori, Bécsi úti székháza előtt tartotta sajtótájékoztatóját – kiemelte: a magyar nyilvánosságnak joga van tudni, hogy Heinrich Pecinának és Orbán Viktornak milyen kapcsolata volt, Pecina milyen megegyezéseknek és "bűnös alkuknak" köszönhetően záratta be a Népszabadságot, illetve vásárolta fel és készítette elő Orbánnak a sajtópiac egy jó részét.

Az MSZP EP-képviselője közölte: azért az osztrákokhoz fordulnak az ügyben, mert az MSZP nem bízik a magyar hatóságokban, és tisztában van azzal, hogy a magyar Országgyűlés kétharmados "fideszes gépezete" és Polt Péter legfőbb ügyész sem lesz hajlandó vizsgálatot folytatni.

Közölte azt is: felvették a kapcsolatot testvérpártjukkal, az osztrák szociáldemokratákkal, akikkel közös politikai és büntetőjogi lépéseket tesznek majd.

Arra a felvetésre, hogy az osztrák belügyminiszter szerint azért hozták most nyilvánosságra ezt a pár évvel ezelőtti felvételt, mert gyengíteni akarták a bevándorlásellenes politikát, Ujhelyi István azt mondta: nem erről van szó, itt az Európa-pártiak küzdenek az "Európa-ellenes, maffiamódszereket alkalmazó és egyre inkább orosz érdekekből történő politikai mozgásokkal" szemben.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Strache-botránynak köszönhetően ma egész Európában arról van szó, miként "orbanizálják" orosz pénzből a médiát. Közös érdeknek nevezte az európai médiatermékek valódi tulajdonosainak feltérképezését, hogy ne lehessen "elpecinázni" különböző újságokat és tévécsatornákat.

Hangsúlyozta: az EP-választás tétje az is lesz, hogy meg tudják-e védeni Európát az orosz befolyástól, attól, hogy az Európa-ellenes szélsőjobboldali populisták orosz pénzből lenyúlják az európai médiatermékeket.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Egy tanulsága máris van az ügynek, egy régi közmondás szerint, "Madarat tolláról, embert barátjáról" lehet megismerni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@papa.49: Pontosan! Ez a nagy lehetőség!!!
Commenter
@papa.49: már elmulasztották, még tegnap rá kellett volna repülni, és el nem engedni. Az EP kampány egyik nagy és utolsó utáni fogása és lehetősége lett volna! Nálunk Ki bukott eddig? A bajszos elődje, de csak azért, mert a csuti így akarta!
SystemError
Hát Orbánból sem lesz már Európa királya, pedig mennyit gyakorolhatta a kis sámliján begyógyszerezve a geci :)
tulipan
@Pegero: Na, narancsos hantaboy,akkor majd TÉGED egy alapos vízsugár elintéz!!
tulipan
A Fidesz-KDNP koalícióra szavazni NAGY VESZÉLY félnetek jó lesz!
Hja, hiszen ami a ezeknek a narancsos férgeknek nem tetszik, az ugyibár nincs is?
hirklikk.hu/kozelet/strache-ugy-a-fid...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.