Lehetnek még áldozatok a Dunából kedden kiemelt Hableány sétahajóban, ám ezt a vizsgálatot már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a rendőrség végzi el – közölte a TEK főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

TEK: "lehetnek még áldozatok a hajóroncsban" – A koreai fél képviselői nem mehettek be a Hableány belsejébe

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Mohai Balázs

Hajdu János elmondta, a május 29-én baleset következtében elsüllyedt hajóban vastag iszapréteget találtak, amely akár holttesteket is rejthet.

Ugyanakkor ha nem találnak senkit a hajóban, akkor valószínűleg az ütközéskor zuhantak ki a járműből, ezért a Belügyminisztérium megkettőzte az eltűntek kutatásában résztvevő erőket a Duna mentén.

A vezérőrnagy azt mondta, hogy

a TEK igen nehéz feladatot kapott a belügyminisztertől, hiszen olyan feladatot kellett teljesíteniük, amilyet még soha nem hajtottak végre, így rutinjuk sem volt.

Ugyanakkor a rendkívül sok résztvevő alkotta csapat tagjai hamar összeszoktak és "katonává váltak", attól függetlenül, hogy teljesítenek-e aktív szolgálatot.

A 13 nap rendkívül megfeszített munkával telt, a mentésben résztvevők naponta négy-öt órát pihentek, az éjszakai munkavégzést pedig csak azért nem rendelték el, mert veszélyesnek ítélték

- mondta Hajdu János.

A főigazgató köszönetet mondott a mentésben és a hajóroncs felszínre hozatalában résztvevő összes szervezetnek: a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztériumnak, az Országos Mentőszolgálatnak, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem szakértőinek, valamint a technikai eszközöket és tudást biztosító civil szervezeteknek. Ugyancsak köszönetet mondott az osztrák, a cseh, a norvég és a német segítő szervezeteknek, valamint a dél-koreai búvároknak és tanácsadóknak, akik – mint fogalmazott – sok hasznos ötlettel, tanáccsal segítették a munkát. Elmondása szerint nagy támogatást jelentett a sajtó munkája, tárgyilagos, korrekt tájékoztatása is.

Hajdu János leszögezte:

a TEK munkája véget ért a roncs kiemelésével, az összes többi vizsgálat a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata.

A művelet költségeit firtató kérdésekre Hajdu János azt mondta, azokat még nem összesítették, várják a mentésben résztvevő vállalkozások igénybejelentését, és azt követően összesítenek.

Szong Sun Keun ezredes, a Dél-Koreai Köztársaság Budapestre akkreditált katonai attaséja is azt hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is mindent megtesznek az eltűntek felkutatásáért.

Az attasé szintén köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak, a magyar kormánynak, a TEK munkatársainak, a magyar lakosságnak, a cseh, az osztrák, a norvég kormánynak, továbbá a civil szervezeteknek, a koreai nagykövetségnek és a koreai vállalatoknak, hogy segítették a mentési munkálatokat. Megköszönte Szlovákiának, hogy a Duna vízhozamának szabályozásával támogatták a mentést, valamint Szerbiának és Romániának, amiért továbbra is segítik az áldozatok felkutatását.

Az attasé külön köszönetét fejezte ki Hajdu Jánosnak, a TEK főigazgatójának a művelet irányításáért.

Kérdésre válaszolva azt mondta,

a koreai fél képviselői szerettek volna bemenni a már kiemelt hajótestbe, ám a magyar hatóságok ezt nem tették lehetővé. Csupán egy keresőkutyát engedtek be, ám az nem jelzett holttestet.

Arra a kérdésre, mi okozta a legnagyobb nehézséget a mentés és hajó kiemelése során, azt mondta, a nyelvi különbség kezelése volt az egyik legnagyobb nehézség, ugyanis nem tudtak elegendő tolmácsot biztosítani, ám ezt a szakemberek áthidalták.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, hét holttestet még aznap éjjel megtalálták. Azóta több holttest is előkerült, négy embert viszont továbbra is keresnek. A hajót kedden emelték ki a Dunából.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Csak úgy dagadt a melle az öndicsérettől, szerintem ha valóban hozzáértők csinálták volna fele ennyi idő alatt végeznek mindennel !!!De ugye a ,,vagyonőri,, csipetcsapatot jelölte ki a sintér !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
nekem ebből az jött le, hogy kiemelték a hajót, ráhelyezték az uszályra, összepakol, és mindenki irány haza. Majd a rendőrök a csepeli dokkban átvizsgálják a hajó belsejét...ott a hídnál mindenki befejezte.
és? addig pénzt-paripát-fegyvert nem kímélve kutatnak a négy eltűnt után? ...mert vagy a folyóban vannak, vagy a hajóban?

mert így igencsak viccesnek tűnik.
luiz
még a végén kiderűl jéghegynek ment!... Simám kinézem ezekből
papa.49
Csak úgy dagadt a melle az öndicsérettől, szerintem ha valóban hozzáértők csinálták volna fele ennyi idő alatt végeznek mindennel !!!De ugye a ,,vagyonőri,, csipetcsapatot jelölte ki a sintér !!!
verőce21
Azért beszédes az a dolog, hogy a terrorelhárítás végezte a hajókiemelést. Ki volt a terrorista?
csak úgy....
@verőce21: a hablehányt kb. 5db. testes migráncs nyomta a dunna fenekére , szerinted is a terroristák voltak?
az eszedbe sem jut,hogy egy koccanástól szét hullot a több mint 50 éves bárka,mit még a rákosi pajtás avatott föl ?
SystemError
@verőce21: És még az is lehet, hogy soros blokk volt a hajóban, ami soros porton kommunikál a vezérlőegységgel. Úr isten ! :)
csak úgy....
@SystemError: keresi az összefüggést a soros-migráncs duetthoz ,a végére agyilag alig vergödszke 21
Mirabilis
Vastag iszap réteg? Mikor kotorták utoljára a Dunát?
verőce21
@csak húgy...: "...szét hullot" ? - Felejtsd el a magyar nyelvet! Még gügyögés szintjén is.
Meghaladta mindig az agykapacitásod, hát még a bonyolultabb dolgok!
verőce21
@SystemError: "...soros blokk volt a hajóban"? - Te vagy az okos, ma felvirradt az igazságod napja! :)
Mirabilis
Igen nagy gond, hogy szarnak a Duna kotrására orbánék. Ezért van leginkább a a Duna magas állása.
papa.49
Miért nem mehetnek be a koreaiak a kiemelt hajóba ???
Az a válasz CSAK nem kielégítő !!!
csak úgy....
@verőce21: óránkét kapsz 2 eurót ha bévezetsz a matyar nyelvtan rejtelmeibe! nekem ez a nyelves dolod sosem feküdt úgy ,mint néked a nagy nyelforgatónak...
verőce21
@csak húgy...: Majd két matrózomat elküldök hozzád alkalmasint nyelvórát adni, hogy legalább gügyögni megtanulj...:)
verőce21
@Mirabilis: Nemcsak a Dunán a többi folyón is hiányzik a kotrás. De ez nemcsak a Fidesz bűne, már évtizedekkel korábban is gond volt.
Mirabilis
@verőce21: De most a fidesz bűne. Hány éve is rontják itt a levegőt fideszes elvtársaid?
Az álkörnyezetvédő áderrel az élen? HM. Tán csak nem 9. éve? Tehát 9. éve a fidesz bűne.
verőce21
@Mirabilis: A dicsőséges fidesznek arra kellet ez a 9 év, hogy eltakarítsa a maszop-szadesz országdúlás és eladósítás, adósságba döntés éveit. :)
Mirabilis
@verőce21: Jajaj! Csak ennyi tellett aaaaaa fideszes agyadből?! HAHA! Várom a kiigazítást a sok a-ból és az agyadből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok