A gyanú szerint nem tartotta be az előzés szabályait a Viking Sigyn kapitánya – mondta a két hete elsüllyedt Hableány balesetével kapcsolatban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az M1 aktuális csatornán péntek délelőtt.

Dunai hajótragédia: a Viking Sigyn kapitánya megsérthette az előzés szabályait a szakértő szerint – videó

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát szállító uszály az Újpesti-öbölben 2019. június 13-án. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Továbbra is a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a hiányzó három ember keresését. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A gyanúsítás tartalmazza azt is, hogy a kapitány nem jelezte előzési szándékát, valamint nem tartott biztonságos oldaltávolságot

- tette hozzá.

Arról szólva, hogy az ukrán kapitány 15 millió forintos óvadék ellenében kijöhetett a börtönből, a szakértő jelezte, hogy érvényesíteni kell a legkevésbé korlátozó kényszerintézkedés elvét. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte

a megfelelő mértékű óvadék a letartóztatási okok közül csak a szökés, elrejtőzés veszélyét csökkenti, a bizonyítás megnehezítéséét nem.

A Hableány sétahajó május 29-én este összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd közelében és elsüllyedt. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét embert sikerült kimenteni.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező, gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt. A kapitány letartóztatása a 15 milliós óvadék megfizetése után megszűnt, a gyanúsított Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá került, nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál.

A balesetet a Személyhajósok Szövetsége YouTube oldalán nézheti meg:

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
@Eladott Ország: nem véletlenül gereblézték a környéken a mederfeneket, mert a Hableány hátulján állók rémülten videózták a mögöttük ráúszó hajót, és a vízbeesett telefonok tartalma perdöntő...a Vikingről is látták, mi történt, csak a kapitány nem?
Ejnyemán...no..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
@jesz: .
Minden rossz eseménynek van tanulsága, mégpedig az, hogy az Adolf kommunikációs utánzat milyen jogon vásárolta be a főnökét a hajózásba úgy, hogy a fideritaszos tanonc már tengeri kikötő elfoglalásán fáradozik.
.
Képletesen így gázol azokon keresztül a pocak náci, akik nem állnak be a zsibizők sorába, és szóvá merészelnek tenni azt, hogy látlak ci...ny!
Eladott Ország
@jesz: ma, 11:29; A polgárok, meg a kártérítési milliókat fogják összegereblyézni, nem Sajátláb Kisasszony, Rogán Tonyó, Mészáros Lölö és társai fogják kifizetni. Május 31-én, pénteken este tűzijáték volt a Várban. Petárdák is durrantak, valakik nagyon örülhettek valaminek. Többen megjegyezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök aznap ünnepelte 56. születésnapját. Az MD902-es helikopterekkel 2017 elején dicsekedett el az ORFK, amikor egy közleményben arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy „olyan robotpilóta van rajtuk, ami segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is. A gépeken olyan hőkamerás kutató-felderítő rendszer is van, ami segíti az eltűnt emberek felkutatását.” Mert, valljuk be, furcsa volt pénteken este, hogy miközben a miniszterelnök rezidenciájától néhány százméternyire halottak hevertek a Dunában, a mentésükre, felkutatásukra rendszeresített helikopterek a földön maradtak. És akkor ki a felelős a túlárazott gagyikopterek vásárlása miatt? Nem lehet hogy véletlenül a nemzeti gázszerelő szerezte be, vagy o1g másik strómanja?
Akkor most a tűzijáték o1g, vagy a halottak tiszteletere szólt? Azt sem értem, hogy a Dunán ott kevert-kavart egy csomó hajó, mint a Vidámparkban a dodzsemek, mert azok a turisták látták a hajóról a várost, de a tragikopter a hiperszuper bazidrága katonai műszereivel nem érzékelt semmit, csak az esőcseppeket? Ahogy Hofi mondaná: Be kellett volna kapcsolni az ablaktörlőt! Nagyon remélem, ha újból demokratikus jogállam, s köztársaság lesz Orbanisztán, ez az ügy is oka lesz a büntetőeljárásnak, amit lefolytatnak majd az állammaffia ellen!
maci0427
Ellesz mismásolva , kihoznak mindenkit hibásnak, a nagy és kishajót és az áradó Dunát is ! Mit fog kapni ? Talán senki semmit , vagy jelképes büntetést ! A kérdés csak az, hogy Dél-Korea mit fog hozzá szólni, vagy őket is kiengesztelik !?
Lepényleső
A szakértő szerint ma még így áll a helyzet. Aztán holnap már nem ő lesz a szakértő?
Ahogy volt a vörös iszaptározó ügyében is,ahol a szakértő azt mondta;ez a gátszakadás
emberi beavatkozás nélkül nem történhetett meg. Másnap már nem ő volt a szakértő.
Peller Anikó
Gyanú szerint nem tartotta be a szabályokat az ukrán?? Hiszen átgázolt a gyanútlan kishajón vazze.

A következő mi lesz? Előreküld egy RPG-t ha útban van valami?

@jesz: 11:22, Muszáj volt riadóstartolnia mert egy másik érkező uszály pillanatokon belül letarolta volna hátulról. A híd alatt kevés hely van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.