Komolyabb szóváltás és éles különbözőségek helyett inkább sok hasonló elképzelés hangzott el az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek első nyilvános vitáján. 

Karácsony Gergely és Kálmán Olga óvatos egymásnak feszülése volt az egyetlen vibráló pont amikor az ellenzéki előválasztásra bejelentkezett Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor vitázott péntek este a Gulyás Márton-féle Partizán szervezésében – olvasható a Magyar Hang összefoglalójában.

A lap szerint MSZP és a Párbeszéd által támogatott politikus ugyanis feltette azt a kérdést, hogy vajon hogyan fog felkészülni erre a komoly posztra az,

aki egy hónappal ezelőtt még nem is tudta, hogy főpolgármester akar lenni.

Egyértelműen az újságíró-műsorvezetőből néhány nappal ezelőtt váratlanul a Demokratikus Koalíció által támogatott jelöltté vált Kálmán Olgára célzott, aki ezt nem is hagyta szó nélkül.

Érdemi választ ugyan nem adott, de azt azért egyből megjegyezte, hogy nagyon díjazza, ha valaki egy éven belül kerületi polgármester, miniszterelnök, és főpolgármester is akart lenni.

Állandó téma, hogyha bármilyen vezetői posztra egy ellenzéki politikust választanak meg, vajon hogyan tud majd együttműködni a kormánnyal. Budapest szempontjából ez már régóta napirenden van. Az viszont nem derült ki, hogy a főpolgármesterségre aspirálók miként oldanák meg ezt a feladatot.

A momentumos Kerpel-Fronius Gábor csak arra hivatkozott, hogy ez a legfőbb közvetlenül választott pozíció, ami igenis komoly felhatalmazást jelent. Ehhez mindössze egyetlen konkrétumot társított, miszerint van, amikor egy városvezetőnek a tüntetések élére kell állni. Kálmán Olgától sem lehetett megtudni többet, ő eljátszotta, mit mondana Orbán Viktornak.

Miniszterelnök úr, ön nekem nem a főnököm, a budapestiek a főnökeim

– mondta, bármilyen további magyarázat nélkül. Karácsony Gergely is csak annyi magyarázatot adott a helyzetre, hogy most nem pártjelölteket keresnek, hanem azt az embert, „aki szembenéz Orbán Viktorral”, az erejét pedig a fővárosiak felhatalmazása adja.

Ugyancsak nem érkezett egyértelmű válasz arra, hogy amennyiben bármelyikük is nyer, mostani ellenfeleit vajon kinevezné-e bármilyen posztra. Annyit mondtak csak, hogy nem osztogatnak előre pozíciókat, bár Karácsony Gergely azt azért megjegyezte, hogy Kerpel-Fronius Gáborral szívesen dolgozna együtt.

Érzékeny kérdés a fővárosi közlekedés, az elmúlt időszakban igencsak felerősödtek azok a hangok, hogy valamilyen módon csökkenteni kell az autók számát, főként a belvárosban. Ezt az irányt mindhárom jelölt magáénak vallja, de a megvalósításban azért már voltak különbségek, főként a tervek árát tekintve.

Kálmán Olga például

megígérte, hogy jövőre a hármas metró minden szerelvényén klíma lesz, tíz év alatt pedig az összes BKV-buszt elektromosra cserélné.

Kerpel-Fronius Gábor ugyanakkor azzal kezdte, hogy elsőként a költségvetési fedezetet kell mindenre megtalálni. Addig is

újabb buszsávokat jelölne ki, összehangoltatná a menetrendeket, integrálttá tenné a bérletet, például a BUBI-ra is lehetne használni.

Karácsony Gergely a két véglet között maradt: említette a hármas metró és a kisföldalatti meghosszabbítását, majd annak átbeszélését, hogy a parkolási kedvezményeket hogyan lehetne például kiváltani a napi 100 forintért igénybe vehető BKV-ra.

A dugódíj bevezetését senki sem mondta ki egyértelműen, habár elvileg egy eldöntető kérdés volt, amelyre igennel, vagy nemmel kellett volna válaszolniuk. Ehelyett jöttek a hosszabb válaszok és azok sorolásra, hogy csak akkor lehetne a behajtási díjat bevezetni, ha meglennének a megfelelő feltételek. Alternatív közlekedési eszközök, vagy éppen a Momentum részéről a használatarányos útdíj bevezetése.

Ingyenes BKV-t egyébként senki sem ígért, határozott nemmel válaszolt mindhárom jelölt az ennek kapcsán feltett, ugyancsak eldöntető kérdésre. Karácsony Gergely volt az egyetlen, aki gyorsan annyit azért hozzátett, hogy a bérletek árát csökkenteni kell.

Számos olyan pont volt, amiben lényegében mindhárom jelölt ugyanazt mondta. Ilyen volt a fővárosi zöldterületek növelése, több nyilvános illemhely kialakítása, P+R parkolók építése, vagy éppen a Városligetben tervezett beruházások leállítása. Arról is hasonlóan gondolkoznak, hogy a belvárost tehermentesíteni kell, a külső kerületekben is kis városközpontokat kellene kialakítani, elsősorban a jelenlegi rozsdaövezeteket kihasználva. Mindannyian vállalnák azt is, hogyha felkérést kapnának, megnyitnák a budapesti Pride-ot.

Nemcsak a programok, hanem a jelöltek személye is célkeresztbe került, amikor Gulyás Márton egyenként, személyre szabott kérdésekkel bombázta őket. Kerpel-Fronius Gábornak azt hozta fel, hogy a Momentum rendre kritizálta az MSZP-t és a DK-t is, ez vajon milyen alapot szolgáltat az esetleges együttműködésre a Fővárosi Közgyűlésben. A politikus azzal kezdte, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében együttműködési kényszerben vannak a világról egészen mást gondoló pártok. A többszöri visszakérdezés után azért belelendült és elkezdett arról beszélni, hogy a Momentum éppen azért jött létre, mert

sem az óbaloldali pártokat, sem pedig a Fideszt nem tartják megfelelőnek. Pártjuk egy önálló entitás, de „időnként rá lesznek kényszerítve az együttműködésre”.

Karácsony Gergelynek amiatt kellett magyarázkodnia, mert az általa vezetett Zuglóban a köznyelvben parkolási maffiaként elterjedt jelenség kapcsán MSZP–Fidesz háttéralkuról beszélt úgy, hogy éppen a szocialisták most a legnagyobb támogatói. Most azt mondta, hogyha volt is ilyen alku, azt azóta már felrúgták. Esetleges saját felelősségét a zuglói parkolási rendszerrel kapcsolatban nem említette, csak azt mondta, hogy ő pontosan tudja, milyen a parkolási maffiával hadakozni.

Kálmán Olgának arra kellett választ adnia, hogyan mondhatta még két hónappal ezelőtt, hogy esze ágában sincs elindulni a főpolgármesteri jelöltségért. Az EP-választások eredményére hivatkozott, amely alapján szerinte a választók megmutatták, hogy újat akarnak. – Itt vagyok – mondta.

A többszöri visszakérdezés után kicsit belebonyolódott abba, hogy van-e programja, ez nem derült ki pontosan. Ahogyan az sem, hogyan ígérhet szabad oktatást, tudományt és sajtót, amikor ezekre a területekre egy főpolgármesternek nincs ráhatása. Csak annyit mondott, hogy Budapest első embereként nem hallgatna, ha „a Magyar Tudományos Akadémiát piszkálja a kormány”.

Cikk- és címlapkép: Facebook/Partizán

(magyarhang.org)

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@adrenalink: @lampa : Kérdés az, miért akkora probléma Kálmán Olga indulása? Hiszen az előválasztáson indul és ha jól tudom, az a terv, hogy aki megnyeri az előválasztást, az indul Tarlóssal szemben. Ha nincs elég induló, azért megy a javeszék, hogy nincs kire szavazni. Most van kire és nem is rossz jelöltekre. Szólnak érvek Karácsony Gergely és Kálmán Olga mellett is – a harmadik versenyzőről nem tudok eleget ahhoz, hogy véleményem legyen – és nem is túl késői Kálmán Olga indítása, hiszen őt már nem kell felépíteni a nulláról. A budapestiek dönthetnek, melyik jelöltben bíznának jobban. Azt értem, hogy fideszéknek mi ezzel a bajuk. Kálmán akár befutó is lehet és vele nem lenne olyan könnyű dolga a kormánynak, mint a nem éppen acélos jellemű Tarlóssal. Azt pedig nem lehet előre tudni, hogy melyik jelölt lenne alkalmasabb a főváros vezetésére. Az nem érv, hogy egy újságíró nem ért hozzá, hiszen nem is kell értenie. Ahhoz kell értenie, hogy a lehető legjobb szakemberekkel vegye körül magát. Egyetlen főpolgármesternek sem az a dolga, hogy megvalósítsa önmagát, hanem az, hogy a város érdekeit szolgálja. Mindenesetre biztos vagyok abban, hogy Kálmán Olgáról naponta fognak súlyos titkok kiderülni. Alighanem nővé operált férfi, melegházasságban él, de legalábbis egy kulák malmos felesége volt. A fidesz nem fogja megcáfolni önmagát, azt fogják csinálni, amihez mindenkinél jobban értenek: mocskolódnak, uszítanak, hazudnak, karaktergyilkolnak, zsarolnak, fenyegetnek. A kérdés az, a budapesti emberek bevihetők-e abba a zsákutcába, aminek a végén csak egy óriási fidesz plakát van, vagy túl tudnak lépni a "kivelvanaferi" kérdéskörön és az eszükre és a szívükre hallgatnak, amikor választaniuk kell. Meglátjuk.
Az a baj,hogy mindig van valami baj...
https://youtu.be/86mcFm2-rxE...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Eriksson: Az nem való a közéletbe, aki büdös suttyó bárkivel, különösen ha közéleti támában kérdezik, különösen egy nővel. Az a hülye, aki ezt némán tűri.
Eriksson
@Aki Én: S az milyen, ha valaki többletelnézést vindikál magának csak azért mert nő? A politika nem az a hely.
Aki Én
@Eriksson: Ezt már csak te gondolod.
(nem az idegenszó készletedet kellene bővíteni)
Eriksson
@Aki Én: Bocsi. Én a "büdös suttyó"-t nem értem.
csak úgy....
@Eriksson: kicsit furán vindikálsz ;) , rád dölt az idegen szavak szótára ?
csak úgy....
@Eriksson: magyarúl nem megy már néked, ... lásd a "büdös suttyó" ,de külföldiül,egyre jobban bozseválsz ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok