360 millió forinttal támogat művészeti és kulturális projekteket az Open Society Foundation (OSF), azaz a Nyílt Társadalom Alapítványok, Soros György alapítványa.

Soros nem ijedt meg Orbántól – 360 millió forintot költ el Magyarországon

Ezt a pénzt a tőle független Summa Artium kezeli majd, a 2003-ban létrejött mecénási tevékenységet segítő szervezetben az OSF-nek semmilyen képviselete nem lesz, így az függetlenül dönthet a pénz elosztásáról.

Az OSF azért látja elérkezettnek az időt, hogy újra, a Kádár-rendszer után ismét művészeket és az alkotást pártolja, mert a kormány ugyan nagyvonalúan támogatja a művészeteket, de "ezekhez a támogatásokhoz politikai elvárások tartoznak. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk egy olyan alaphoz, amely független alkotókat támogat, akik segítenek mások szemével látni a világot, meglepnek, örömöt okoznak és felcsigázzák az érdeklődést a nekünk mutatott lehetőségekkel", mondta el Patrick Gaspard, az OSF elnöke.

Amikor Soros György létrehozta az első alapítványát 1984-ben, a kísérletező, politikai elvárásoktól függetlenül alkotó művészeket igyekezett támogatni. Később a kortárs színházi műhelyeket támogatta, 1985-ben pedig létrehozta a Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központját.

A rendszerváltás előtt rengeteg kultúrmentő projekt valósult meg Soros-pénzből: hazakerült a sárospataki könyvtár, amit még a szovjet csapatok vittek el 1945-ben, vagy létrejött az Utolsó óra népzenei gyűjtés. A rendszerváltás után Soros a folyóiratkiadást támogatta (többek közt a Századvég című folyóiratot, amit Orbán Viktor is szerkesztett – a szerk.), a könyvkiadást, és számos művészeti ágat. "A Nyílt Társadalom Alapítványok reményei szerint a támogatás példát mutat a magyar társadalom számára, amely nem engedi kultúráját a napi politika szolgálatába állítva elszegényíteni", áll a szervezet közleményében.

Forrás: hvg.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Valakin egyszer majd megköszöni Soros Úrnak ezt a támogatást!!! A magam nevében én megköszönöm!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Valakin egyszer majd megköszöni Soros Úrnak ezt a támogatást!!! A magam nevében én megköszönöm!!!
Qqberci
Gyuri bácsi nem egy ijedős tipus. A csutkány hamarabb kezdheti a besz@rást...
nezelodo
Gyuri bá' ne bajlódjon ezzel a kis suskával, utalja mindjárt a Lölö számlájára, de ha nem akarja vele megsérteni kedvenc tanítványát a Viktort, rajzoljon még néhány nullát a 360 milla után, így legalább azt hiszi, a gáz üzletág osztaléka jött meg.
Borsodi
Gyuri bá ezt a pénzt inkább Orbán félre állításáért adta volna.
Lepényleső
Winston megijedt-e Adolftól? Soros miért ijedne meg egyik ösztöndíjasától?
F_Viktor
360 millió?
orbán propagandájára pl. évi 1,5 milliárdot ad a századvégnek, évi 1 milliárdot a piros pöttyös seggűek keresgélésére, évi 100 milliárd fölött az mtva-nak, s ki tudja mennyit az évi kötelező kétszeri konzultációjára, kormány (azaz orbán, a fityesz, a gyűlölet) hirdetéseire a NER-társak médiáiban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.