Az eddig az átalakítás ellen hevesen tiltakozó Lovász László akadémiai elnök szerint „reményre jogosít fel” az irányító testület konszenzusos tagsága

Néhány héten belül összeül az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete – értesült a Magyar Hírlap. A napilap úgy tudja, hogy a kormánytól és az MTA-tól is függetlenül működő szervezet székhelyének kiválasztása is zajlik.

A testület elnöke Maróth Miklós akadémikus lett, az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig hat-hat főt delegált. Maróth a Magyar Hírlapnak azt mondta, a testületnek gyorsan fel kell állnia, saját hellyel, minimális apparátussal, ami az Akadémiától származik majd.

Pár hét múlva felállhat a kutatóintézeteket irányító hálózat

Azt ígérte, az új intézmény működésének mihamarább formát adnak, a bürokráciát pedig nemzetközi mintára csökkentik. A lap információi szerint ebbe a folyamatba a nemzetközi tudományos élet szereplőit is bevonnák, olyanokat is, akik eleinte tiltakoztak az átalakítás ellen.

A menetrend szerint az ELKH szeptember elsejéig veszi át az Akadémiától a kutatóintézet-hálózatot, a folyamatra részletes akciótervet dolgoztak ki, ennek egyik első lépéseként átvilágítják a kutatóintézetek eddigi működését.

Cikk- és címlapkép. Pixabay

(magyarhirlap.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Kell a kutatóintézetek pénze? Mit világítanak át? Minek? Ami tavaly nem volt gyanús, idén az lesz? Bukjatok meg minél hamarabb!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Vajon mennyivel nőtt Lacibátyó havi jövedelme? De az is lehet, hogy egyösszegben kapta meg?
Gauntlet
Kell a kutatóintézetek pénze? Mit világítanak át? Minek? Ami tavaly nem volt gyanús, idén az lesz? Bukjatok meg minél hamarabb!!
Commenter
"Reményre jogosít fel"...nem hinném, hogy egy matematikaprofesszor ne vette volna észre, hogy sokadszor verik át.A kutatók most már mindenbe belemennek, csak élhessenek, kutathassanak (ha korlátok között is) és éljék túl a rendszert. Sehol nincs munkamegtagadás, bojkott. Az MTA halott, kézi vezérlésű a szenny MMA meg önállóan virágzik.
csipetke
Azt már jóideje lehetett tudni,hogy a fidesz idióta politikája,és a jogállamiság hiánya miatt sok-sok pénztől esik el az ország,így kevesebbet lehet lenyúlni.Erre lesz jó ez az új, maffiához kötődő bagázs,ahonnan majd jól elirányítják a pénzeket az ilyen-olyan zsebekbe.
advocat
Gyorsan törvényt. Oszt' majd előbb-utóbb lesz valami. Jellemző kormányunkra!
justhpeter
Egy 76 éves vénember fogja a 21. században a magyar tudományt felügyelni ? Már ott tartunk, hogy Viktorunkkal csak a szenilis-szervilis emberek állnak szóba ?
Commenter
@justhpeter: nem a korával van a baj, ahogy káslernek sem. Az emberi hozzáállásukkal a szakértelmük teljes hiányával van a gond, bár káslerrel szemben Lovász László nemzetközileg is elismert tudós. Vannak, voltak olyan politikusok is akik életük telén is szellemi frissességben töltötték be hivatalukat, Ronald Reagan az USA valaha megválasztott legidősebb elnöke volt. Már nem volt elnök amikor utolérte a súlyos betegség. orbánnak ezek a kásler típusú miniszterei is remélhetőleg csak a bukást hozzák el.
verőce21
Az irányító testületben az osztrák akadémiától is lesznek, úgy tudom...
namihami
@verőce21: Bocsáss meg, de attól, hogy egy matamatikailag és pozícióban masszív Orbán-párti testületbe, pusztán dekorációs célból (és gondolom, nem olcsón--bár még így is megéri nekik) beültetnek alibiembereket, attól az még fideszbrancs marad. A vattaembernek is és a "" szakértő döntnököknek"" is pénzt hoz. Nem is keveset.
Az önkormányzatok nagyrésze és az Abortusz Bizottság erre az ékes példa.
Qqberci
"Maróth a Magyar Hírlapnak azt mondta, a testületnek gyorsan fel kell állnia, saját hellyel, minimális apparátussal, ami az Akadémiától származik majd."

Lefordítom: elkezdik széthordani az Akadémiát...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.