Bántó és érzéketlen gesztusnak nevezik Kornis Gyula, a numerus clausus egyik atyjának rehabilitációját.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@reagens: @Eriksson: Ti most akkor büszkék vagytok arra, hogy antiszemiták vagytok?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Mariska megint félrenézett?? Elég gáz!!!
reagens
Járjanak kocsmába, majd vidámabbak lesznek! :-)
Eriksson
"A kor sok más antiszemita politikusához hasonlóan később Kornis is fellépett a zsidóellenes erőszak és a nácizmus ellen."
Nem irtott egyetlen zsidót se. Akkor mi a baj vele kedves MAZSIHISZ?
kereső
@Eriksson: Csak a numerus clausus.Le van irva.-"Bántó és érzéketlen gesztusnak nevezik Kornis Gyula, a numerus clausus egyik atyjának rehabilitációját."
Eriksson
@kereső: Ha utánanézel, a numerus clausus csupán egy anomáliát próbált feloldani. A felsőoktatásban erősen túlsúlyban voltak a zsidó tanulók, a többi népcsoporttal szemben, ami visszatetszést váltott ki.
Az intézkedés nem kifejezetten zsidók ellen szólt, csupán az igazságosság mellett.
kereső
@Eriksson:" Mert mi is történt hazánkban 1920. szeptember 26-án? A nemzetgyűlésben meghoztak egy olyan törvényt, mely nyilvánvalóan diszkriminatív szándékkal – vallási közösségből – népfajjá nyilvánította a zsidóságot, és a defenzív szándék hangoztatása ellenére megpróbált gátat vetni ezen közösség érvényesülésének.

A numerus clausus ezzel megsemmisítette a kiegyezéssel megvalósult zsidó emancipáció eredményeit, ami elsősorban nem az akkori események, hanem a következmények szempontjából volt tragikus, ugyanis az 1938-tól meghozott zsidótörvények később az 1920/XXV. törvénycikkben találtak precedenst. A törvényt elbagatellizáló tábor érveinek emellett az is ellentmond, hogy annak következményei nyilvánvalóan a zsidóságot sújtották leginkább: ezt mutatja az az adat, miszerint a zsidóság egyetemi részvétele 1927-28-ra 8%-ra esett vissza, vagyis tíz éven belül negyedére olvadt, reprezentációjuk pedig a „versenyszakokon” még ennél is jobban csökkent. A numerus clausus antiszemita indíttatása tehát vitathatatlan, a törvényhozók ugyanis a népszerű stúdiumokban egyértelműen a zsidóság kárára próbáltak meg jobb esélyeket biztosítani a határon belüli és kívüli magyar hallgatók számára, vagyis diszkrimináltak egy nemzeti alapon meghatározott kisebbséget."
kereső
@Eriksson: Amúgy meg nagyon elegáns "zsidózni" Mária országában- aki maga is zsidóként született- és zsidó fiat szült. Nem éreztek egy ici-pici ellentmondást az egészben?
Eriksson
@kereső: Nézőpont kérdése. "1920-ban a diplomások 22,4%-a volt zsidó, miközben megközelítőleg a népesség 6%-át adták."
Eriksson
@kereső: Nem gondolom, hogy elegáns úton-útfélen belekötni mindenbe ami nem zsidó eredetű, vagy egy ici-picit is zsidó érdekeket sért. Történhetett az bármikor a történelem során.
nemkati
@reagens: @Eriksson: Ti most akkor büszkék vagytok arra, hogy antiszemiták vagytok?
CsipkeRózsa
@reagens: @Eriksson: Elolvasásra javaslom mindenkinek, részben azért, mert újat lehet megtudni belőle, részben azért, mert mindenkit érhet meglepetés:

varosikurir.hu/egy-friss-genkutatas-szerint-izrael-utan-magyarorszagon-a-legmagasabb-a-zsido-leszarmazottak-aranya/
kereső
@Eriksson: 1. az emberi fajnak mint biológiai egységnek közös alkati vonásokat feltüntető vmelyik változata; fajta, rassz.
2. Nép (1, 2), nemzet (1). □ Ki tudja, micsoda népfajok éltek már ezen a földön mielőttünk?… (Gárdonyi Géza) népfaji; népfajú.
A 2./ Czuczor Gergely értelmező szótárából van.
Na most akkor mi a zsidóság- nép, nemzet, etnikum- vagy biológiai/rasz/ jegyek alapján meghatározott faj.
Van-e olyan, hogy zsidó nemzetiségű?/ valaki? /
Te beszélsz "elegancia hiányról"?
CsipkeRózsa
@reagens: 10:15

A Mazsihisz nem használta a "szomorú" szót, az a cikkíró cím-adása. Remélem, akkor nem küldöd őket a kocsmába.
Egy másik lapról:

444.hu/2019/09/04/tiltakozik-a-maszihisz-amiert-retvari-bence-es-schmidt-maria-egy-antiszemita-szerzetesnek-allitottak-szobrot
Eriksson
@nemkati: Fogalmazd meg, hogy mitől vagyok antiszemita?
Eriksson
@CsipkeRózsa: Éppen ezért nem kellene szidni egymást, mert nem tudni kiben, milyen gének öröklődtek.
RonaGyuri
még jó hogy a retardált dagadt törpének 0 a toleranciája az antiszemita disznókkal kapcsolatban! A birkái (lásd az itteni pribékjei)persze jól dekódolják! =))
reagens
@CsipkeRózsa: neokohn.hu/2019/09/04/szoborallitas-miatt-tiltakozik-a-mazsihisz/

Akkor olvasd el a közleményt, amelyben leírják, hogy szomorúak! Nem én találtam ki!
reagens
@nemkati: A cigány származás miatt adott tanulmányi ösztöndíjak nem rasszisták! Érdekes erkölcsi értékeid vannak!
Az sem elítélendő, hogy a kormányzat a cigány tanulók arányát tervezi növelni az oktatásban, mert számarányukhoz képest kevesen vannak ott? Ez nem megkülönböztetése a cigány tanulóknak!
:-)))))))))))))))))))))))))) Fejlődj még, ha érvelni akarsz! :-))))))))))))))))
nemkati
@Eriksson: @reagens: A cinikus megjegyzéseitek, mások érzéseinek sértegetése mögött kiérződik az antiszemitizmusotok, nem nehéz ezt észrevenni.

@reagens: A cigányok esetében csak negatív diszkrimináció tapasztalható. Hogy mit tesz a kormányzat a cigányokért, azt megtapasztaltuk az Út a munkához programjuk történetében is, nekem nem kell bemutatnod. Fényezheted itt a kormányt, akinek van szeme hozzá, az látja, mekkora hazudozások és mekkora lopások mennek itt a kormány részéről. Az antiszemitizmus és rasszizmus is nyilvánvaló, de persze ezt te nem látod, mert te is az vagy, és ez neked természetes.
reagens
@nemkati: A cigány tanulók pozitív diszkriminációja folyik. Vannak olyan ösztöndíjak, amelyekhez csak származási alapon lehet hozzájutni.
Aki ezt nem kaphatja meg, azt már diszkriminálták is származási alapon. Nincs ezen mit magyaráznod. Ez semmivel nem különb, mint a numerus classus. Ha most nem probléma, akkor 1920-ban miért volt az? Az nem indok, hogy akkor zsidókat érintett, ma pedig cigányokat. Hol a felháborodott tiltakozás? Ejnye! Ez nagyon rasszista beszólásod volt!
nemkati
@reagens: Vagy nem érted, vagy nem akarod érteni, hogy mi a különbség a numerus clausus (és nem classus, nemcsak nem érted, de nem is ismered a szót) és a cigányok diszkriminációja mögött.
Az meg, hogy mit mond a kormány, ugyanúgy köszönőviszonyban sincs a tetteikkel, mint ahogy ezt 0rbán magáról is elmondta.
Eriksson
@nemkati: Világos, mint a nap!
Ha a zsidók viselkednek ordenáré módon a Magyarországon élő bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, és más nemzetiségiekkel, az teljesen rendeben van. Ugye? Mert nekik mindenhez joguk van.
És kikérem magamnak, soha senkit nem szoktam sértegetni, ha nincs rá okom. Még ha van is, akkor is inkább nem. Teljesen mindegy, hogy zsidó-e, vagy sem.
csak úgy....
@reagens: @Eriksson: ti a napi hülyeségeitek között vesztek levegöt? az agynak szüksége van oxigénre...
CsipkeRózsa
@Eriksson: "Ha a zsidók viselkednek ordenáré módon a Magyarországon élő bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, és más nemzetiségiekkel, az teljesen rendeben van."

Az ugyanolyan, mint ha a nem zsidókra, hanem a keresztényekre vonatkoztatod. Miért lenne rendben, akármilyen vallású ember teszi.

Amiről ketten vitatkoznak, az a cigányok pozitív megkülönböztetése, ami jogos egy hátrányos helyzetben levő csoportra.
csak úgy....
@CsipkeRózsa:csak belegabalyodtak a fideszes logikába,mint migráncs a kerítés drótba...
reagens
@nemkati: Kedves! Sima és egyszerű párhuzamot vontam amit most képtelen vagy kimagyarázni. Nem lepődtem meg. Ez avitaképtelenség.
Eriksson
@CsipkeRózsa: nemkati 16:50-kor írta:
@Eriksson: @reagens: A cinikus megjegyzéseitek, mások érzéseinek sértegetése mögött kiérződik az antiszemitizmusotok, nem nehéz ezt észrevenni.

Erre válaszoltam ezt 17:28-kor:
@nemkati: Világos, mint a nap!
Ha a zsidók viselkednek ordenáré módon a Magyarországon élő bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, és más nemzetiségiekkel, az teljesen rendeben van. Ugye? Mert nekik mindenhez joguk van.
És kikérem magamnak, soha senkit nem szoktam sértegetni, ha nincs rá okom. Még ha van is, akkor is inkább nem. Teljesen mindegy, hogy zsidó-e, vagy sem.
csak úgy....
@reagens: tibi,te örülsz ha kinevetnek? én azon lepödnék meg,ha nemet mondanál!
erölködsz mint egy kis güzü,próbálod játszani a zseniálist de ne is haragudj, fölösleges...
csak úgy....
@Eriksson: te mindíg ennyire zavaros? oszt csodákszol,hogy már az unokáid sem állnak szóba veled...
CsipkeRózsa
@reagens: 14:54

Mindkettőnknek igaza van, egy bekezdésen belül olvasható a szomorú és a tiltakozó szó is.

"A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. Sajnáljuk, hogy ismét így történt. Szomorúak vagyunk” - írta közleményében a Mazsihisz."

www.msn.com/hu-hu/hirek/politika/tiltakozik-a-maszihisz-amiért-rétvári-bence-és-schmidt-mária-egy-antiszemita-szerzetesnek-állítottak-szobrot/ar-AAGMN13?ocid=spartandhp
reagens
@CsipkeRózsa: Nem. Nincs mindkettőnknek igaza. Te csak annyit írtál hogy nem használták a szomorú szót. Nos használták. Arra nem hivatkoztam milyen szavakat használtak még.
csak úgy....
@CsipkeRózsa: Ön a fejébe vette,hogy össze zavarja a mesterséges inteligenciásokat?
ezeken az ima és a kereszt víz sem segít...
CsipkeRózsa
@reagens: Az idézett cikket nem olvastad el, ott megvolt, amit kifogásolsz. (Én viszont elolvastam az általad belinkelt cikket is.)
csak úgy....
@CsipkeRózsa: ettü a rejagens úgy érzi majd magát,mint a Gianni Morandi,...
www.youtube.com/watch?v=cazXehZBir8
reagens
@CsipkeRózsa: Ki hogy és mennyit adott le az eredetiből. Gondoltam a neokohn elég autentikus ebben az ügyben. Csak a szomorúakat emlegettem hogy lehetne vigadni. A kocsma erre a célra létrehozott szakintézmény. Ajánlani tudom csak. Kosher pálinka, sólet és libacomb. Az segít.
csak úgy....
@reagens: fogadok,hogy az orbán pálinkázásaira célzol,te setétben bujkáló,...,hogy a TEK gondoskodjon rólad!
csak úgy....
@reagens: minden mondatodban ott a burkolt fidesz kritika, tibi-tibi...,nem lesz ennek jó vége!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.