Újabb meghallgatásokra van szükség a hétfői után az európai uniós alapszerződés hetes cikke alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében, de az látszik, hogy a többi tagország kész kérdéseket feltenni, a magyar kormány pedig arra, hogy megpróbáljon ezekre választ adni – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Timmermans: a magyar kormány emberei mást mondanak a magyar sajtónak, és mást mondanak nekünk
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Euronews beszámolója szerint Timmermans azt is megjegyezte, 

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén sor került a magyar kormány első meghallgatására a jogállamisági eljárás részeként.

Tytti Tuppurainen, az EU soros elnökségét betöltő Finnország képviselője arról számolt be, hogy az ülés hosszú volt, de "nagyon együttműködő" szellemben zajlott, és a következő hetekben-hónapokban döntenek majd a további lépésekről.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy

az eljárás nem irányul senki ellen, minden félnek érdeke, hogy a kérdéses ország bemutathassa az álláspontját.

Frans Timmermans rámutatott, hogy a Sargentini-jelentés, amelynek alapján megindították az eljárást, meglehetősen összetett és sok területet lefed, ezért esetleg meg lehetne hívni a jövőbeli meghallgatásokra azon nemzetközi szervezeteket is, amelyek jelentéseire hivatkoztak a dokumentumban, például a Velencei Bizottságot, s így fókuszáltan végigvenni bizonyos témákat.

Hozzátette, tévedés azt hinni, hogy a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottsággal véget ér majd egy korszak, minthogy az új testület azonos eltökéltséggel fog fellépni a jogállamiság védelmében.

"A jogállamiság tisztelete nélkül nincs Európai Unió" – fogalmazott.

Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár ismertette a francia-német közös álláspontot, amelynek értelmében a magyarországi helyzet "aggodalomra ad okot".

Ezzel szemben Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes leszögezte:

Varsó szerint a magyar kormány intézkedései nem jelentenek rendszerszintű veszélyt a demokratikus normákra.

Varga Judit igazságügyi miniszter kiemelte, a meghallgatás a bevándorláspárti erők bosszúhadjáratának újabb állomása volt. Mint mondta, tételesen cáfoltak minden vádat és hamis állítást, de a politikai boszorkányüldözés oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra.

Az Euronews magyar adásának brüsszeli tudósítója megkérdezte Timmermanst és Tuppurainent, hogy ezeket a vádakat Varga a zárt ülésen is szemébe vágta-e a tanács tagjainak. Tuppurainen közölte, hogy nem idézheti az ülésen elhangzottakat, de szeretne mindenkit biztosítani, hogy az eljárás nem boszorkányüldözés, és annak a közös bizalmon kell alapulnia.

Timmermans már valamivel egyértelműbb volt. Kijelentette, hogy

sokszor tapasztalja azt a magyar kormány embereinél, hogy szemtől szembe nagyon barátságosak, de amikor meglátja, hogy utána miket nyilatkoznak róla a magyar sajtónak, alig akarja elhinni, hogy ugyanazokról van szó.

"Mást mondanak a magyar sajtónak, és mást mondanak nekünk" – tette hozzá.

Sajtóhírek szerint eközben az Európai Parlament illetékes bizottságának elnöke levelet küldött a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, sérelmezve, hogy az EP nem képviseltethette magát az ülésen.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
Ez nem uj Timmermans ur! A pavatanc tudasa alapkövetelmeny barmilyen fidesztisztseg betöltesehez! Enelkül nincs penzes allas! Azonkivül el kell sajatitani a heti lozungokat, most a bevandorlaspartiak bosszuhadjarata, az EU boszorkanyüldözese van napirenden, ez az aktualis, mert Soros szabadsagon van, nyaral...
tulipan
@kokopelli: Kíváncsi leszek és arra is, hogy lesz-e hatása???
verőce21
"Mi azzal a céllal mentünk oda, hogy megvédjük Magyarország érdekeit. És minden ellenünk felhozott hazug vádat cáfoljunk, és ezt a feladatot mi megfelelően abszolváltuk" – mondta az igazságügyi miniszter, az érdektelenségbe fulladt meghallgatás után.
tulipan
@verőce21: A kleptokráciát nem lehet "megvédeni"!
verőce21
@tulipan: Nincs ajánlás, nincs új időpont, mert bebizonyosodott, hogy az egész SZARgentini jelentés kamu.
Peller Anikó
Kérdéseket tesztek fel hülyék? Pont nekik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.