Lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i, fővárosi bevonulására a Mi Hazánk Mozgalom szombaton Budapesten. Novák Előd, a párt alelnöke bejelentette, a Mi Hazánk és a Horthy Miklós Társaság kezdeményezi, hogy adományozzanak díszpolgári címet Horthy Miklósnak. Újbudai önkormányzati képviselőként pedig kezdeményezi egy Horthyt ábrázoló lovas szobor felállítását a Szent Gellért téren. A fáklyás menet egy, a későbbi kormányzó bevonulását jelképező fehér ló felvezetésével a Bartók Béla úton, az egykori Horthy Miklós úton haladt a Szent Gellért térig, ahol száz évvel ezelőtt elhangzott a Nemzeti Hadsereg akkori fővezérének beszéde. A téren a felvonulókat ellentüntetők várták "mocskos nácik" és "mocskos Horthy" rigmusok skandálásával. A rendőrök szétválasztották a két tábort, így atrocitás nem történt.

Több százan vonulnak a Bartók Béla úton a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényén, ami Horthy Miklós budapesti bevonulásának 100. évfordulójára emlékezik. A Szent Gellért téren több tucat ellentüntető várta a menetet "mocskos nácik" rigmusokkal, erős rendőri biztosítás mellett – számolt be a 444.hu. A lap azt írja:

Novák Előd, a Mi Hazánk önkormányzati képviselője köszöntőjében bejelentette:

közadakozásból szobrot állítanának a Szent Gellért téren, illetve kezdeményezik, hogy Horthy megkapja Budapest díszpolgári címét.

Novák Előd, a párt alelnöke a Tanácsköztársasághoz hasonlította a jelenlegi városvezetést. Azt mondta, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat szintén megtagadja a nemzet ezeréves múltját, amikor száműzi Szent István szobrát.

Az eseményen katonai nóták, indulók szóltak, a Betyársereg egyik különítménye is feltűnt.

Az MTI beszámolója szerint Toroczkai László, az ellenzéki párt elnöke a megemlékezésen Horthy Miklós egykori beszédére utalva azt mondta,

Budapest az októberi önkormányzati választásokon újra vörös rongyokba öltözött.

Ma pedig azért folyik a verseny a politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja – tette hozzá.

Szerinte a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, "elmeháborodott" Károlyi utódja lehet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kun Bélának pedig méltó örököse Jakab Péter jobbikos politikus.

Közölte, a modern vörösöket ugyanaz vezeti, mint 1918-1919-es elődeiket: a nemzet megtörése. A Mi Hazánk viszont szeretne méltó lenni azokhoz, akik száz éve bevonultak Budapestre – mondta Toroczkai László.

"Ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot, mert ez a mi hazánk" – fogalmazott a politikus.

Zétényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke Horthy egykori bevonulásáról azt mondta, a főváros ünnepelte és "keblére ölelte" a nemzet hű fiát. Egyben kezdetét vette a független és keresztény Magyarország építésének negyed évszázada – fűzte hozzá.

Az Index helyszíni tudósítója szerint legalább ötszázan vonultak fáklyákkal Budán, a Gellért tér híd felőli részén. Voltak ellentüntetők is, őket a rendőrség elkerítette.

A Népszava erről azt írta, hogy a Gellért téren mintegy száz ellentüntető várta a vonulókat. Az ellentüntetők uniós és magyar zászlókat lengettek, és egy ököllel széttört horogkeresztet ábrázoló transzparenst emeltek a magasba.

Szirénával, dudával, sípszóval tiltakoztak, "Mocskos nácik"

- skandálták.  

A lovas vonulást elítélendő szombaton sajtótájékoztatót tartott a DK, az MSZP és a Párbeszéd, Karácsony Gergely pedig Facebookon adott hangot ellenérzéseinek.

MSZP-DK-Párbeszéd: az újhorthyzmus írmagját is ki kell irtani

Az újhorthyzmus írmagját is ki kell irtani, és tiltakozni kell az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának századik évfordulóján "masírozik" Újbudán

- jelentették ki az MSZP, a Párbeszéd és a DK politikusai szombaton a fővárosi Szent Gellért téren.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke kiemelte: ha 2022-ben a köztársaságpártiak bizalmat kapnak Magyarországon, akkor a vörösterror áldozatainak emlékműve mellé azonnali hatállyal felállítják a fehérterror áldozatainak emlékművét is.

Horthy elutasította a köztársaságot, a demokráciát, és regnálása alatt végig Budapest-ellenes politikát folytatott. Olyan rendszert hozott létre, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz ma vállaltan példának és mintának tekint, és amely egyre inkább hasonlít a mai Magyarország világára

- közölte.

Úgy fogalmazott, a Horthy-rendszer az antiszemitizmust a hivatalos állami politika szintjére emelte, és kizárta a politikai váltógazdaságot, az Orbán-rendszerben pedig "sorosoznak" és törvényt alkotnak annak érdekében, hogy az ellenzéki képviselők ne emelhessék fel érdemben a szavukat a parlamentben.

Kunhalmi Ágnes arra is kitért, hogy Horthy háborúba vezette az országot, Orbán néhány napja pedig azt mondta, 2026-ra a magyar honvédség képes lesz egy helyi háború megvívására.

"Akik ma azt állítják, hogy az önkormányzati választások eredményeképpen Budapest ismét vörös rongyokba öltözött, azok semmibe veszik a választók akaratát, és szembeszállnak a demokrácia minden elemével" – mondta az MSZP politikusa.

Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke hangsúlyozta: amíg "a Fidesz és szövetségese, a Mi Hazánk Mozgalom újhorthysta társadalmat épít", az MSZP és ellenzéki partnerei 2022-ben vissza akarják vezetni az országot európai, demokratikus, szociáldemokrata hagyományaihoz.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője Horthy Miklós bűnösségét hangsúlyozta, hozzátéve: rendszere meggyilkolt nagy művészeket, elüldözött tudósokat, megalkotta a világ első zsidótörvényét, kétszázezer magyart küldött a halálba a Don-kanyarban.

"Az a feladatunk, hogy 2022-re a horthyzmus írmagját is kiirtsuk" – közölte.

Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere, a Párbeszéd szóvivője úgy fogalmazott: a "nácik" szombaton Újbuda kulturális főutcáján kívánnak egy ordas eszme mellett kiállva vonulni.

Forrás: 444.hu, Index, HírTV, Népszava, MTI

Címlapkép: Index/Indavideó

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Shikari: Vitéz Nagybányai Horthy Miklós bűnös népirtásban és háborús bűnökben. Akkor is, ha a szövetségesek révén elkerülte az akasztást.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Vazze,,,XXI-ik század,,EU tagság,,( míg ki nem basznak minket ),,oszt a tököm bojtja horti a legfontosabb probléma..??? ,,,Vazzze 2-3 naponta leírom,,( már én is unom ) ,,ez az ország egy komplett diliház.,tébolyda. .
csak úgy....
@Clavigo: ha szar a jelen és kilátástalan a jövö,akkor a föltételezett "dicsö" múlton lehet csemegézni..
kereső
@Shikari: Kuss! ott van fehéren, feketén! Horthy és "nemzeti hadserege" elárulták az országot- nem vették fel a harcot az antant/román seregekkel- csak a rongyos vörösök- és paktumot kötöttek az antant angol képviselőjével, a hatalom érdekében a békekötés aláirását igérve. Ez lett a "trianoni" béke, amit most előszeretettel varrtok Károlyi nyakába. És igen, kuss- mert qrvára elfogyott a tolerancia veletek szemben ,részemről.
kereső
@Shikari: Te szólitottál meg. És nem óhajtok sem veled, sem a hozzád hasonlókkal társalogni.
Rockxy
b@asszátok meg, de mindenki!
a múltat nem lehet se tervezni, se építeni!
mi lesz így a jövőnkkel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.