A több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett rendező ügyében nem sokára döntenek.

A morális veszteségen túl anyagilag is sokat bukhat Gothár Péter filmrendező azzal, hogy bevallotta, ő volt az, akit kitiltottak a Katona József Színházból, miután a teátrum közleménye szerint „több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”.

A több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett rendező ugyanis a jövőben az 1997-ben neki ítélt Kossuth-, valamint a 2014-ben kapott Nemzet Művésze-díjat is elveszítheti.

Súlyos bűncselekményről van szó, amelyet ki kell vizsgálni

– fogalmazott a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, szerinte Gothár minden állami kitüntetésre méltatlanná vált, de abban azért óvatosabb lenne, hogy korábban odaítélt állami díjait visszavonják-e.

A lehetőség viszont megvan erre, bár Kossuth-díjat, amely mellé egyszer adó- és illetékmentes jutalom is jár, a mindenkori éves átlagfizetés ötszörösével egyenlő (ez akár a 20 millió forintot is meghaladhatja), 1953 óta nem vettek vissza. A Nemzet Művésze kitüntetéssel azonban havi apanázs is jár, a mindenkori minimálnyugdíj huszonháromszorosa, azaz jelenleg körülbelül 655 ezer 500 forint havonta. Ez azonban a törvény értelmében érdemtelenség esetén visszavonható, amelyről az odaítéléshez hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által létrehozott bizottság dönthet. Ebbe három tagot a kulturális tárca vezetője jelöl, további nyolcat pedig az MMA elnöke kér fel.

A bizottság elnöke, Kubik Anna Kossuth- és Jászai-díjas színművész a Blikk megkeresésére úgy reagált, a napokban kiadnak egy állásfoglalást az üggyel kapcsolatban.

A Színművészeti Egyetemen is etikai vizsgálat folyik az ügyben, ennek lezárulta után határoz az intézmény a további lépésekről. A Katona József Színház vezetősége pedig pénteken arról tájékoztatta a Blikket, az eredetileg Gothár Péter által rendezett tavaszi bemutató pótlásáról egyelőre még nem született döntés.

Címlapkép: Facebook/Katona József Színház

(blikk.hu)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Shikari: És tedd hozzá még a Borkait is. Pusztán a keresztény erkölcs nagyobb diadala érdekében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@namihami: Nem kell túlkomplikálni. Egy egyszerű megjegyzésedre egy egyszerű választ adtam.
namihami
@Eriksson: Ja kérlek, az élet bizony bonyolult. Kivéve, ha ügyes üzletekkel megteremtheti valaki a kefélés, teniszpálya, csónakázás erre a célra biztosítható anyagi fedezetét. Úgy, hogy ezt a nála nagyobb cápák, a saját érdekükben sem, hajlandók egyáltalán észrevenni és vizsgáltatni.
Eriksson
@namihami: Kezdjük elölről.
"És tedd hozzá még a Borkait is. Pusztán a keresztény erkölcs nagyobb diadala érdekében."
"Ezért kifizetődőbb libsinek lenni, mert bármit lehet lelkiismeret furdalás nélkül."
namihami
@Eriksson: Mert:: Ismétlés a tudás anyja?
Na, neeeee...
Eriksson
@namihami: Csak azért, hogy ne beszéljünk össze-vissza és mellé.
Lepényleső
Eddig ha nem tette,lépjen be a fydesbe? Biztosan minden vád alól felmentve,sok közül példa erre Borkai esete?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.