Karácsonyi képeslapokon üzentek a hajléktalanok az alkotmánybíróknak az őket diszkrimináló törvény miatt.

Az ünnepek miatt reméltek segítséget azok a hajléktalanok is, akik két hete egy karácsonyi dallal üzentek az alkotmánybíróknak az őket diszkrimináló törvény miatt. Azóta karácsonyi üdvözlőlapokat is írtak a testület tagjainak.

Tisztelt Elnök úr! Megjártam a hajléktalanság minden fokát, nekem elhiheti, hogy az emberek nem azért élnek az utcán, mert nem akarnak együttműködni

– ez az üzenet például Sulyok Tamásnak, a testület elnökének szólt, amelyet az Atv.hu idézett.

Üzentek  a hajléktalanok az alkotmánybíróknak

Az akcióban a TASZ és a Helsinki Bizottság mellett az Utcajogász Egyesület segítette a hajléktalanokat. A szervezet szerint felháborító az az állásfoglalás, amit az Alkotmánybíróság kiadott a hajléktanságot büntető törvényről. Bár még választ nem kaptak, azt ígérték, hogy kitartanak, és folytatják a harcot a hajléktalanok jogaiért.

A jogszabályt azért is bírálják, mert valódi hasznossága nincs, a hajléktalanság helyzetét nem kezelte még látszatmegoldásként sem, de a Budapest Intézet azt is kiszámolta, hogy egy hajléktalanság miatt indított szabálysértési ügy 46 ezer forintba kerül az államnak, ha felmentő ítélet születik. Ha a hajléktalant elítélik, akkor a 60 napos elzárással együtt az eljárás és a végrehajtás költsége a 400 ezer forintot is meghaladja.

A szigorító alkotmánymódosítást tavaly októberben írták, azóta pedig további lépéseket is belengettek, például az aluljárók éjszakai lezárását.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(atv.hu)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A kormány feladata azonban nem az lenne, hogy erővel próbálja meg eltüntetni az aluljárók és parkok lakóit, hanem az, hogy lehetőségeket kínáljanak nekik. A rendőrség előbb figyelmeztetni fog minden az utcán alvó hajléktalant, majd idővel akár elzárással is sújthatja őket csak azért, mert az utcán kénytelenek élni, hiszen sem munkahelyük, sem otthonuk nincsen. Magyarországon nincs elég férőhely a fedél nélküliek számára, még akkor sem, ha a kormány ezt hazudja. Még ha a 19 ezres szám – ennyi férőhelyről beszélnek – igaz is, ez akkor sem elég a körülbelül 30 000 magyarországi hajléktalan számára. Azonban nem elég, hogy akár elzárással is sújthatják a háromszori figyelmeztetés ellenére is az utcán alvókat, de minden személyes tárgyukat – ezzel pedig vagyonukat és nagy valószínűséggel minden emléküket – is megsemmisíthetik. Az embertelenség ezzel olyan szintre lépett, amelyet már tényleg nehéz lenne mivel magyarázni. Arról ugyanis, ahogy a kormány a saját állampolgáraival bánik, nem a migránsok, de még csak nem is Brüsszel, hanem Orbán, Rogán, Kásler és a többiek, a bűnöző, politikai prostituált szarháziak tehetnek. Mindazok, akik ezt az embertelen törvényt megszavazták. Mondhat az Emmi, Novák Katalin, vagy bárki más a kormány részéről amit csak akar, de szegénység és éhezés továbbra is van Magyarországon, sőt. Ugyan lehet a statisztikákkal babrálni és a fidesz hívőkkel elhitetni, hogy márpedig Magyarországon éhező ember nincs, de akinek van szeme, az látja mi a valóság.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@teuton: Nálunk van önkormányzati és állami fenntartású intézmény is a hajléktalanoknak. Sajnos a többségnek ez nem nyújt megoldást, hiszen ezekben szabályok vannak, amelyeket be kellene tartani.
Nálatok nincsenek szabályok, lehet például italozni a menhelyen? És talpra tudnak állni ezzel a segítséggel vagy egész életükben eltartjátok őket?
Nyírfa
@Eladott Ország: tegnap, 8,56

Igen, így!
teuton
@Málna: Hol üzemeltet az a magyar kormany/allam es az önkormanyzat külön hajlektalanszallast? Ha akkora az ajanlat, annyi a hely, akkor miert kellenek a karitativ szervezetek? Akiknek NEM AD a kormany penzt? Miert tiltakozott az egyhaz, hogy minusz 20 fokban akar a templomokat is megnyissak, hogy ne fagyjanak meg az emberek? Ez mindenütt Nyugat-Europanban megtörtent, az igen kereszteny MO-on nem! Mind a katolikus, mjind az evengelkikus gyülekezetnek van a varosunkban klubhaza, ahol napközben a gyerekekkel foglkalkoznak, barkacsolnak, rajzolnak, stb., a felnöttek pedig fütött helyisegben beszelgethetnek, tea, viz, keksz-sütemeny mellett. Tekintet nelkül arra, hogy ateista, kereszteny vagy muszlim!
Szabalyok persze mindenütt vannak, de nem hiszem, hogy valaki azert akar megint az utcara kerülni, mert a szalloi italozas miatt kitiltjak. Nagyvarosokban vannak, akiknek nem jut hely, de olyanok is, akik nem akarnak bemenni, mert az utcan koldulva szep penzeket keresnek. Mivel sem a hajlektalansag, sem a koldulas nem tiltott es büntetendö...
Aztan meg egy kerdes. Hogy lehet, hogy a 80 millios, eszakibb es hidegebb Nemetorszagban kevesebb ember fagy meg telen, mint a 10 millios MO-on??? Olyanrol meg egyik ujsag sem irt, hogy valaki a sajat lakasaban fagyott meg, mert nem volt penze füteni, bezzeg MO-on...
Málna
@teuton: Sok helyen, például a Dózsa György úti szálló is önkormányzati fenntartású. Azt pedig nemrég olvastam, hogy az egyházi szervezetek is kapnak az államtól pénzt a hajléktalanok ellátására.
Nálunk azért fagynak meg sokan, mert isznak, mint a gödény.
Lepényleső
Talán választ még azért nem kaptak,mert a megszólításukban az "úr"- nak még értelmet nem találtak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.