Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón, amelyen az operatív törzs a koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli új intézkedéseket jelentett be.

Koronavírus: Már a kormány szerint is kicsi az esély arra, hogy a vírus elkerülje Magyarországot – videó

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely úgy fogalmazott,

bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudnak.

A miniszter a kedd esti adatokat ismertetve azt mondta, 41 országban 81 ezer főre emelkedett a fertőzöttek száma, 2762-en vesztették életüket a vírus miatt. Európában 12-en haltak meg a vírus miatt, ebből 11-en Olaszországban, ahol a legsúlyosabb a helyzet.

Közölte, két határon kívüli magyar megbetegedésről tud a kormány, egy Bécsben élő nőről és a japán hajón tartózkodó férfiról.

Rögzítette: minden bajba jutott magyar állampolgárnak bárhol a világon azonnal igyekeznek segíteni. Akik igényt tartottak rá, azokat hazahozták Vuhanból – emlékeztetett. Hozzátette: figyelemmel kísérik a japán hajón megfertőződött magyar sorsát, illetve ha szükséges, karantént biztosítanak a haza érkezett magyaroknak.

Gulyás Gergely elmondta, azonnal tájékoztatják a sajtót, amennyiben a vírus miatt megbetegedett embert találnak Magyarországon.

Álhírterjesztésnek, ami bűncselekmény, nincs most tere

- hangsúlyozta.

Kérdésre a tárcavezető közölte: az operatív törzs dönt arról, el kell-e rendelni bárhol vesztegzárat. Mivel jelenleg nincs megbetegedés Magyarországon, nincs ok ilyen döntésre, azonban ha bizonyos térségekben tömegessé válnának a megbetegedések, az operatív törzs döntést hoz – fejtette ki.

A miniszter arra is kitért, hogy a világgazdaságra negatív hatással lesz a járvány, de egyelőre felmérhetetlen, hogy Magyarországra ez milyen mértékű lesz.

A Tenerifén karanténba helyezetteket illetően Gulyás Gergely emlékeztetett: egy hotel mintegy ezer vendégét helyezték karanténba, közöttük öt magyar állampolgár van, ők a legutolsó információk szerint jól vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük.

Megjegyezte:

a Kínából, Dél-Koreából és Észak-Olaszországból érkező repülőjáratok utasait lázméréssel ellenőrzik.

Gulyás Gergely elmondta, csütörtökre hatpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter.

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője közölte, a vírus előfordulása esetén sem kell pánikba esni. Nem jelenti azt, hogy járványveszély van, ha esetleg megjelenik a vírus – közölte.

Elmondta, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Akinek mégis Olaszországba kell utaznia, attól azt kérik, regisztráljon a konzuli szolgálatnál vagy az operatív törzsnél.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre.

Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus

- ismertette. Hozzátette, a büntetés-végrehajtás által legyártott szájmaszkokat el kell juttatni a patikákba.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe – mondta az őrnagy.

Láng-Bognár Kinga ismertetése szerint a határátkelőkön szigorították a közúti ellenőrzést, különös tekintettel az Olaszországból érkezőkre. A reptéri ellenőrzés is folyamatos, a Kínából, Dél-Koreából és Olaszországból érkezőket vizsgálják.

Honlapot és Facebook-oldalt is indítanak az emberek tájékoztatására.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a kormány elrendelte az operatív törzs ügyeleti központjának működését szerda estétől, annak vezetője az Országos Rendőr-főkapitányság főtisztje. Az operatív törzs minden nap tájékoztatást nyújt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget – tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami "kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye – fejtette ki – hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós elmondása szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet főtitkára is minden nyilatkozatát azzal kezdi, hogy kerülje a világ a pánikot.

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós arról is beszélt:

a betegség tünetegyüttese sokféle lehet, sokan úgy jutnak túl a megbetegedésen, hogy észre sem veszik vagy enyhe tüneteik vannak.

Elmondta azt is, a Japánban lévő koronavírusos magyar akkor térhet haza, amikor teljesen tünet- és panaszmentes lesz, illetve negatív lesz a tesztje.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@Béla333: 19:20 De Bélám! Szerinted a kerités a virus "elterelésére" nem alkalmas?! Pedig én reméltem, hogy ez a "mütárgy" még erre is jó:))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Nessy: Elkanyarodtál a témától...én a vírus veszélyességéről beszélek...és az indokolatlan pánik gerjesztésről!!! Az ominózus H1N1 idején is nagyjából azok haltak bele,akiket a sima influenza is elvitt volna!!!
szegfue
@Setét Torony: Még nem! De, ha van valamelyik fogadon korona, akkor már igen:)))
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Nessy: Én is több évtizedes eü-s múlttal rendelkezem és csak annyit tennék hozzá, hogy az influenza oltás sem véd. Ugyanis a vírus rendkívül változékony, mire kifejlesztik ellene a vakcinát, már meg is változik az antigén szerkezete. A vakcina észben védhet, de inkább csak fokozza az aktuális új vírus tüneteit, mert amíg az immunrendszer próbál megfelelő választ adni az oltásra, az új vírus ellen nem tud olyan hatékonyan dolgozni, ergo az egén betegebb lesz, mintha nem kapott volna oltást. És itt még meg sem említettem azokat, akik kifejezetten az oltástól betegszenek meg, nem kicsit. Itt jegyzem meg, hogy hosszú pályafutásom alatt bárhol dolgoztam, az ingyenes védőoltást SENKI ismétlem, SENKI nem adatta be magának a kollégaák közül. Én sem.
Ami Pedig betegen dolgozó kollégákat illeti, azt hiszem nem járnak táncot örömükben, hogy dolgozni kell menniük, mert KELL, maradjunk ennyiben. Sem a pénz nem elegendő, sem a főnökség nem veszi jó néven, ha otthon maradsz némi megfázással.
Csak jelzem, hogy komoly sérülésekkel járó közúti balesetem után 4 nappal már dolgoznom kellett, bucira dagadt fejjel, testszerte komoly zúzódásokkal, fájdalmakkal.
Kedves főnököm a baleset után feljött megnézni a kórterembe. Annyit mondott, hogy látja, csontom nem törött, hétfőn várnak szeretettel. Ez volt csütörtökön. Erről ennyit.
Nessy
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Nekem szerencsém van az oltással, évek óta nem voltam influenzás.
Ez mindig is így működött az egészségügyben. Kiment a bokád? Fáslizd be, és holnap reggel találkozunk. Lázas vagy? Feküdj egy napot aztán várunk.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Nessy: Ez engem nem érdekel, hogy mi a divat egészségügyben. 33 év után dobbantottam. Elég volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok