Müller Cecília elmondta, a húsvéti sonkát és tojást is érdemes jól átfőzni, utóbbit hipós vízzel is átmosni, majd lecsepegtetni. Megjegyezte, a nyers tojás és hús fogyasztása nem ajánlott.

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett.

A húsvét közeledtével mennyire jelent fertőzésveszélyt az őstermelőtől származó sonka, a kolbász és a tojás?

- ilyen kérdést is kapott az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília.

Müller azt mondta, nem kell tartani ezektől az ételektől, de itt sem árt elővigyázatosnak lenni. Ezek a termékek mindig tartalmazhatnak valamilyen kórokozót a felületükön, amelyek normális esetben nem jelentenek semmilyen veszélyt az emberre.

A sonkát most érdemes alaposan átsütni.

A tojások alapvetően szennyezettnek tekintendők, bármikor is vásároljuk meg azokat

- mondta Müller. A tojást megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, fogyasztás előtt pedig meg kell mosni a héját. A tojás felszínén van egy filmréteg, ami valamilyen fokú védelmet ad az ellen, hogy a szennyeződés ne hatoljon be a tojás belsejébe.

Müller azt javasolja:

a mostani időszakban érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, majd nem megtörölni, hanem hagyni megszáradni, hogy a tojáshéjon lévő kórokozókat elpusztítsuk.

A tojást ezután jobb megsütni vagy megfőzni.

Most nem azok az idők járnak, hogy nyers tojást együnk

- mondta Müller Cecília.

A tojás hipós fertőtlenítését régóta alkalmazzák- teszi hozzá az Index. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy korábbi tájékoztatójában az olvasható, hogy az étkezési tyúktojás esetén "általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni." A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.

Forrás: Index

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Kézmosást is célszerű hypós vízzel kezdeni, majd meleg vízzel leölíteni...
Eladott Ország
Miért kellene meglepődnünk azon, hogy ez sem ért semmihez? Az elmúlt 10 év bizonyította, hogy a kormány és közvetlen környezete csak a lopáshoz és a hazudozáshoz ért. Mégis ők vannak ott ahol nem kéne lenniük. Ők ugyan úgy elpusztíthatatlanok ,mint a vírusok. Oprett-törzs, aperitif-törzs, fatörzs, vírustörzs, hogy csak a hirtelen gyűjtött variációkat soroljam. Ennyit is érnek, dehát minek kellenének ide szakemberek? Parancsra papagájok, pedig '45 óta tudjuk, hogy ez nem mentesít. Cecilia például hol a maszk viselését, hol a tesztelés fontosságát tagadja, amiért lehet, hogy közveszély okozásában felbújtóként kell majd felelősségre vonni. Én idáig úgy tudtam, hogy a tojás héját nem ettük meg.
olkt.hu/wp-content/uploads/2020/03/84498242_2766017870177936_2015700835744350208_n.jpg
Rózsika Hatházi
Csak olyan termelőtől vegyünk tojást, ahol hypóval itatták a tyúkokat. :))))
Rózsika Hatházi
Csak olyan termelőtől vegyünk tojást, ahol hypóval itatták a tyúkokat. :))))
libellle
Itt már egy gyermek is tudja, hogy a hypo csak egyes bakteriumokat öl meg de a coronavirust 101 %-ban nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.