Müller Cecília elmondta, a húsvéti sonkát és tojást is érdemes jól átfőzni, utóbbit hipós vízzel is átmosni, majd lecsepegtetni. Megjegyezte, a nyers tojás és hús fogyasztása nem ajánlott.

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett.

A húsvét közeledtével mennyire jelent fertőzésveszélyt az őstermelőtől származó sonka, a kolbász és a tojás?

- ilyen kérdést is kapott az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília.

Müller azt mondta, nem kell tartani ezektől az ételektől, de itt sem árt elővigyázatosnak lenni. Ezek a termékek mindig tartalmazhatnak valamilyen kórokozót a felületükön, amelyek normális esetben nem jelentenek semmilyen veszélyt az emberre.

A sonkát most érdemes alaposan átsütni.

A tojások alapvetően szennyezettnek tekintendők, bármikor is vásároljuk meg azokat

- mondta Müller. A tojást megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, fogyasztás előtt pedig meg kell mosni a héját. A tojás felszínén van egy filmréteg, ami valamilyen fokú védelmet ad az ellen, hogy a szennyeződés ne hatoljon be a tojás belsejébe.

Müller azt javasolja:

a mostani időszakban érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, majd nem megtörölni, hanem hagyni megszáradni, hogy a tojáshéjon lévő kórokozókat elpusztítsuk.

A tojást ezután jobb megsütni vagy megfőzni.

Most nem azok az idők járnak, hogy nyers tojást együnk

- mondta Müller Cecília.

A tojás hipós fertőtlenítését régóta alkalmazzák- teszi hozzá az Index. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy korábbi tájékoztatójában az olvasható, hogy az étkezési tyúktojás esetén "általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni." A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.

Forrás: Index

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Kézmosást is célszerű hypós vízzel kezdeni, majd meleg vízzel leölíteni...
Eladott Ország
Miért kellene meglepődnünk azon, hogy ez sem ért semmihez? Az elmúlt 10 év bizonyította, hogy a kormány és közvetlen környezete csak a lopáshoz és a hazudozáshoz ért. Mégis ők vannak ott ahol nem kéne lenniük. Ők ugyan úgy elpusztíthatatlanok ,mint a vírusok. Oprett-törzs, aperitif-törzs, fatörzs, vírustörzs, hogy csak a hirtelen gyűjtött variációkat soroljam. Ennyit is érnek, dehát minek kellenének ide szakemberek? Parancsra papagájok, pedig '45 óta tudjuk, hogy ez nem mentesít. Cecilia például hol a maszk viselését, hol a tesztelés fontosságát tagadja, amiért lehet, hogy közveszély okozásában felbújtóként kell majd felelősségre vonni. Én idáig úgy tudtam, hogy a tojás héját nem ettük meg.
olkt.hu/wp-content/uploads/2020/03/84498242_2766017870177936_2015700835744350208_n.jpg
Rózsika Hatházi
Csak olyan termelőtől vegyünk tojást, ahol hypóval itatták a tyúkokat. :))))
Rózsika Hatházi
Csak olyan termelőtől vegyünk tojást, ahol hypóval itatták a tyúkokat. :))))
libellle
Itt már egy gyermek is tudja, hogy a hypo csak egyes bakteriumokat öl meg de a coronavirust 101 %-ban nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.