Csaknem nyolcmilliárd forintot kaptak a falusi kisboltok tulajdonosai a napokban a Magyar falu program forrásából, a támogatás lehetővé teszi életben maradásukat – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta:

2783 falusi kisbolt jutott átlagosan több mint 2,9 millió forintot állami támogatáshoz.

A politikus emlékeztetett: a kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy pályázati lehetőséget biztosít a kétezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő kisboltoknak, ezzel támogatva, hogy a lakosság helyben meg tudja vásárolni az alapvető élelmiszereket. A cél az, hogy ezek a szolgáltató egységek ne zárjanak be, hanem továbbra is kiszolgálják a falusi embereket. A pályázatokat január 31-ig lehetett benyújtani.

Jó hírt kaptak a falusi kisboltok – Nagy bejelentést tett a kormánybiztos

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Fotó: MTI/Soós Lajos

Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint

minden érvényes pályázatot benyújtó üzlet támogatást kapott, és szinte mindenkinek a maximális összeget tudták folyósítani.

Az elnyert összegek egyebek között működési támogatásra, azaz rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatók el.

A program népszerűségét és egyszerűségét mutatja, hogy a pályázatra jogosultak csaknem hetven százaléka igényelt támogatást – emelte ki a kormánybiztos.

Rámutatott:

a pályázat 1700 település kisboltjainak megmentését teszi lehetővé. Közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kisbolt működik, amely nélkül a kistelepülés vásárlási lehetőség nélkül maradna.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy hétfőn hirdettek pályázati lehetőséget a kistelepülési civil szervezeteknek a Falusi civil alapban. – A nemzeti kormány számára a vidék érték, a falusi, önszerveződő civil szervezetek, így a polgárőrök, az önkéntes tűzoltók, a hagyományőrzők, a dalárdák, a néptáncosok, a sportegyesületek, a jótékonysági egyesületek, szintén pótolhatatlan tevékenységet végeznek a kistelepüléseken – érvelt Gyopáros Alpár.

Ismertetése szerint a pályázatban ingatlanberuházásra és -felújításra, gépjárműbeszerzésre, eszközbeszerzésre és programszervezésre igényelhetnek támogatást a civil szervezetek. Az igényelhető támogatási összeg felső határa ingatlanberuházásnál és -felújításnál, illetve gépjárműbeszerzésre hétmillió forint, a másik két alprogramnál kétmillió forint.

A pályázati igények benyújtási határideje augusztus 31. 14 óra.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy

2020-ban bővült a Magyar falu program kedvezményezetti köre, és a kistelepülési önkormányzatok, az egyházközségek és tankerületek mellett az ötezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő, a civil törvény hatálya alá tartozó falusi civil szervezeteknek is pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy az elmúlt három évben több mint hatezer falusi civil szervezet kapott támogatást 1946 településen, a kiutalt támogatások összege megközelíti a húszmilliárd forintot. A nyertesek között önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, jótékonysági alapítványok is megtalálhatók.

Ezek a pályázatok is azt igazolják, hogy a kormány az elhúzódó háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett – szögezte le Gyopáros Alpár.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
1 falusi kisboltot nem az államnak ,hanem a lakosságnak kell eltartania!!
Esetleg kibővítve postai patikai szolgáltatással de ez már az önkormányzat kompetenciájába tartozik!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
" a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos" Érted, modern települések a falvak, ahol lassan középkori állapotok uralkodnak. Ami kis települést ismerek, ott se bolt, se patika, se posta, de a templomot felújították, az szép.
- Gyurcsánynál még templom se lenne! Település se! De hát az őket megválasztóknak: épül, szépül... nem tetszik? Eezeknek nem baj, ha nem kerül az asztalra semmi, de legalább szíp’ templomba lehet O1G-t imádni és hányni a kereszteket. Ma hosszú utam lesz...Hol vanm legközelebb magyar posta? – Mindenhonnan háromnapi járásnyira.
uploads.disquscdn.com/images/2dd41f53c07f998adc3b186c1e65d23f7841caaf479c9a6bcc9cc07faa60f5ea.png?w=800&h=351
Az boltonként biztos van vagy 10.000 forint. Így kaphat minden dolgozó egy 1000 forintos vásárlási utalványt. Amit csak a Mészáros szállóiban költhet el. Rogán meg pluszban 30 milliárdot elpropagandázott. Érdekesek a kormányunk prioritásai...
tothjani
"Az elnyert összegek egyebek között működési támogatásra, azaz rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatók el."
A 30%-os sikerdíj megfizetése mellett!
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Pontosan. Meddig elég ez az összeg? Most lőjünk vissza, hogy nem segélyezni kell a jónépet, hanem biztosítani a boldoguláshoz való jogot? Mi a fenének van kormány, ha nem tudja a dolgát? Szerintem sok kisebb-nagyobb közösség tudna hatékonyan működni, ha szabadon gazdálkodhatnának, igazgathatnák a településüket.
infinity
A kormány "lekenyerezi" őket. Gondosan ki van számolva az összeg: még ne adják fel, de éhen se haljanak.

Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz!

www.youtube.com/watch?v=N7Tp6bzHZSA
terlasz
A kormány nagyszerűségét hirdető boltos jó reklámbefektetés lehet.
Clavigo
Gondolom ki is lesz plakátolva,,kötelezően önkéntesen..
ómió
Már őket is "támogassák"!? Biztos a "lopottból"! Így píszi hazudni, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.