Biztosítás helyett akadályozták a tüntetőket, tájékoztatás helyett pedig félretájékoztattak a rendőrök a jogvédők szerint.

Panaszt tesz a TASZ: Nem a pénteki tüntetés, hanem a rendőrség volt jogellenes

Résztvevő az Egységes Diákfront más szervezetekkel közös, az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésén a Parlament előtt, a Kossuth téren szeptember 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Budai várba vonult

mint mi is beszámoltunk róla, a rendőrség ezt közölte a szeptember 15-i, pénteki tüntetés után. Lezárták a várba vezető Király-lépcsőt, ahol lökdösődés alakult ki emiatt, sokan pedig a veszélyesen meredek lejtőn felmászva próbálták megkerülni a sorfalat. Eközben beszámolók szerint a turistákat gond nélkül beengedték a lezárt területre.

Az egyetlen dolog, ami jogellenessé tehette volna a pénteki tüntetést, ha elveszti békés jellegét. Ez azonban nem történt meg

– mutat rá a történtekről írva a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A rendőrség ezt pontosan tudja, hiszen évtizedes hazai és nemzetközi szabályozás és joggyakorlat támasztja alá. A bejelentés elmaradása is csak egy olyan adminisztratív szabálysértés, ami miatt legfeljebb a szervezőt lehet felelősségre vonni – ha van ilyen. Ha pedig nincs szervező, mint a spontán gyűléseknél, akkor még ennyi szabálytalanság sincs.

Amíg nem válik erőszakossá egy demonstráció, addig biztosítania kell a rendőröknek, hogy a résztvevők hangot adhassanak a véleményüknek. Még akkor is, ha ezt a Várban szeretnék megtenni.

A TASZ szerint a rendőrök célja nem lehet az, hogy akadályozzák a tüntetéseket. A rendőröknek a lépcső és a Karmelita körüli terület lezárása helyett lehetővé kellett volna tenniük, hogy a tüntetők ott fejezzék be a tiltakozásukat. Ebben a szereptévesztésben különösen visszás volt, hogy a rendőrök arról beszéltek a hangosbemondón, hogy „a tüntetők magatartása tragédiához vezethet”, illetve hogy „vigyázzanak magukra és embertársaikra”. A várba vonulás egyáltalán nem volt fenyegető, nem veszítette el a békés jellegét – mint írják, a tüntetők dühét éppen a lezárás váltotta ki.

A rendőrség sem a helyszínen, sem az utólag kiadott közleményében nem indokolta meg a területzárat, sőt, közleményük erről említést sem tesz, pedig a gyülekezési jog korlátozása érdemi indokolást kívánna, hiszen az Alaptörvényben is védett jog

– húzza alá továbbá a TASZ. A jogsértést tetézi, hogy a turistákkal kivételt tett a rendőrség a tüntetők rovására, amikor őket átengedték a sorfalon. A jogvédők ezzel zárják a cikküket:

Mindezek miatt panaszt teszünk a rendőrséggel szemben, hiszen nem elfogadható, hogy biztosítás helyett akadályozzák a tüntetések megtartását, és félretájékoztassák mind a tüntetőket, mind a közvéleményt.

Forrás: TASZ

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@Shikari: Látom egy vodkától erős vagy és bátor.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Még szerencse, hogy a vár meg a kolostor tele van jogásszal - bár látszólag csak papírjuk van, még egy egyszerű közigazgatási bírságot se bíznék rájuk. Justicia szerencsétlen meg fetreng a koporsójában. Nyilvánvalóan jogtalan volt a területlezárás, de nyilvánvaló volt az is, hogy a rendőrséget ez nem érdekli. Eljutottunk oda, hogy már a jogszerűég látszatát sem akarja megőrizni a fidesz, egyszerűen erőszakkal, szükség esetén a rendőrséggel, szerez érvényt annak, amit akar. A fidesz 2006-ban már megmutatta, mit gondol a jogállamról, amikor kivitte a gyújtogató csőcseléket az utcára. A fidesz csak az erő(szak) nyelvét beszéli, tehát velük szemben semmi értelme a jogállami bábszínháznak. Egy maffia államban pláne vészhelyzet esetén az a jogszerű és jogellenes amit a Keresztapa ( dagadt geci) annak minősít. Úgynevezett "jogállam". Küldheti a pénzt Brüsszel, a svédek majd leigazolják. Ja nem!
rakitics41
A fagyi vissza nyal.A rendőrségnek is vannak kötelezettségei amit neki is mindig, akár ki tüntet, be kell tartani.
simmering73
@Shikari: Látom egy vodkától erős vagy és bátor.
csak úgy....
@Shikari: @Philip Marlowe: ti élettársak ? - oszt egyikötöket sem zavarja a másik faxa? :)
csak úgy....
@Shikari: "Legközelebb kimegyek és mindet egyenként lefényképezem." :)
erre már 1 X rábaxtál,hogy fatalkorúakat ruha nélkül...tibim neked ez a hobbid?
Péter2
@Philip Marlowe: Akik a feljelentést teszik azok jogot tanultak magas szinten, pontosan tudatosan járnak el , 100% biztosra mennek , volt rá pár napjuk , hogy áttanulmányozzák a helyzetet bizonyítékokkal alá tudják támasztani " kép hang anyag ", hogy a feljelentés megállja a helyét , ellenben veletek orbán kapcabetyárjai , nektek csak Gyurcsány , Soros , Brüsszel és migráns , csak ennyi jutott , tanulatlan himbállózó lótökök vagytok !
csak úgy....
@Péter2: nézd el nekik, ezek ebböl élnek, a vett véleményükért egy kis krumplit és pénzt kapnak..., ök 0rbán piramist építö buta rabszolbái!
csak úgy....
@Philip Marlowe: azt tudod,hogy te sokkal butább csak kicsit olvasotabb mint dózsa parasztjai az 1500 as években,akik ettek belöle mert rákényszerítették öket ?
justhpeter
Tisztázzuk: a rendőrség nem azt teszi, amit a törvény előÍr, hanem azt, amit a kormány elvár tőle. Ostoba, egypártrendszert építő kormány Magyarországon nem újdonság, a mostani is csak a korábban megismert mintákat követi. A kormánypárt és a NER vezetői közt sok a volt mszmp tag és volt besúgó. Amiből akkor megélt, azt jónak tartja ma is.
csak úgy....
a tipikus semmitmondó ondó = @Pegero: - kaptál tölem egy lájkot,szerintem téged és a tudásodat a fidesz nem kellö képpen honorálja! :)
csak úgy....
@Philip Marlowe: az egyedüli tény veled kapcsolatban,hogy te egy szervilis idióta elmebeteg! - remélem nincs jogosítványod,mert a hozzád hasonlók szoktak fölhajtani az autópályákra a forgalommal szemben,hogy bizonyítsanak!
Aki Én
@Philip Marlowe: @KisTehen: nekem tetszik, hogy ilyen buták vagytok és nem féltek megmutatni.
Gondolom nincsenek barátaitok, hogy itt töltitek az életeteket, ahol utál titeket mindenki :)
Az mondjuk nem lenne hátrány, ha néha megértenétek amit olvastok.
justhpeter
@Philip Marlowe: Ha erre a mesére időben elalszol, akkor rendben van.
csak úgy....
@Aki Én: csak az utolsó mondatodhoz! mióta is ismered ezeket a szolgalelkü éhbéren tartott pribékeket ? - az viszon szép töled,hogy még mindíg reménykedsz és nem adod föl!
csak úgy....
@Ezodabasz: ma azt hazudná,hogy gyurcsány brahiból akasztotta az ö nyakába a táblát! -vagy a soros..., ezek elvtelen lopós hazug tetvek akik bünbak szaporításból élnek!
Ezodabasz
@Shikari: ma, 18:02 Oda kel baszni tanár úr! Kijössz fényképezni te szerencsétlen barom?!? Mit/kit fényképezel te idióta?
Gyere köcsög ott leszünk és mosolyogni fogunk a csoportképen! Hol és mikor akarod megtartani a fotózást?
csak úgy....
@Ezodabasz: tibibe csak röviden szabad belerúgni,mer különben átcsap a kecskézös másik énjébe! :) shikarinak itt a propelleren ,cca. 20-25 nickje van!
- tibi barátom már az iwiwen is így müködött, most a facebookon is több néven nyüzsög!
Ezodabasz
@csak úgy...: Neee ! Én ezzel a sügérrel vívok évek óta? Ugyanaz a suttyó van más neveken? Engem irritál, és mindegy mi az aktuális neve, megrugdosom ezt a férget:)))
csak úgy....
@Ezodabasz: tudathasadásos a faxi, erre abból jöttem rá,mikor már többször próbálta átfogalmazni a gyogyósságait más-más néven! tibink egy súlyos elmebeteg egy csomó énnel, akik uralják az elméjét!
csak úgy....
@Shikari: a pötschöd végéröl a levágott fitymát már sikerült korrigáltatnod egy ügyes sebésszel...,tudod amit még a dob utcában nyisszantott le a rabbi és a segédje!? :) tibim,te nem vagy magyar, nálad még a gyözike is magyarabb!
csak úgy....
@Ezodabasz: tibinket látomások gyötrik,ebben frankón passzolnak a cigánnyal ! kár,hogy még nem engedték föl posványoson a színpadra ezt a faxt, ott pedíg még 0rbánt is ámulatba ejtette vóna ! :)
csak úgy....
@Maccska: na megjött végre shikari ,most macsska képében! :)
tibim,lásd be ,hogy te egy komoly elmebeteg, vidd el végre a buksidat egy
elmebetegekkel foglalkozó dokihoz! -különben hülyén fogsz elpatkolni!
NKF
Megjelent a trumvirátus, Vigyori Geri,Szarházy Ákó,Nyikhaj Picsa Lili szép volt.
A nagy jogvédők elmehetnek melegebb éghajlatra!
Clavigo
@Maccska: Inkább pihengessél,Macskosz...
almalibre
A demonstrációs jog a bejelentett időre, helyre, útvonalra vonatkozik, olyan jog nincs, hogy ott és akkor fejezzük be a tüntetést, amikor és ahol akarjuk, ráadásul a rendőrségnek ezt még biztosítani is kell...
Ezodabasz
@KisTehen: Miért kellene bejelenteni egy igencsak "light" tüntetést egy normális demokráciában te szerencsétlen? Engedélyt kell kérni az elégedetlenségre? Jogsit és gyakorlatot nem ír elő az aktuális "törvény" ahol már képesítés nélküli kontárok is dolgozhatnak? Pszichológiai teszt és alkalmassági vizsgálat miért nem kötelező egy miniszterelnöknek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.