A Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon – jelentette ki Novák Katalin államfő az általa életre hívott testület hétfői alakuló ülésén Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin szeretné, ha növekvő népességű országgá válnánk

Novák Katalin, aki a testület elnöki tisztét is betölti, azt mondta: az elmúlt tizenhárom évben komoly eredményeket tudtak elérni és olyan pozitív irányba mozdult el az ország demográfiai értelemben is, amelyre alig-alig van példa a fejlett nyugati országokban.

Magyarország a sereghajtókból a középmezőnybe került – mutatott rá. Emlékeztetett, 2010-ben fogalmaztak meg az igényt, hogy legyen családbarát fordulat.

Az államfő kijelentette: a családbarát fordulatot sikerült megvalósítani, a demográfiai fordulatot azonban még nem.

A Demográfiai Kerekasztal életre hívásának célja, hogy a demográfiai fordulatot is megvalósítsuk – hangsúlyozta Novák Katalin, majd úgy fogalmazott: "nem kevesebbet tűznék ki magunk elé, mint azt, hogy legyünk az elsők Európában, legyen Magyarországon egy olyan demográfiai fordulat, amelynek köszönhetően Magyarországon lesz a legmagasabb a gyermekvállalási kedv és amellyel meg tudjuk fordítani a több mint négy évtizedes negatív tendenciát, és egy csökkenő népességű országból egy növekvő népességű országgá tudunk válni".

Hozzátette: úgy gondolom, hogy elindíthatunk egy olyan mozgalmat, folyamatot, amelyhez ha sokan kapcsolódnak, akkor meg tudjuk valósítani ezt a demográfiai fordulatot.

Novák Katalin hangsúlyozta, Magyarország már több mint négy évtizede néz szembe a "demográfiai téllel", amely félő, hogy "demográfiai jégkorszakba fordul", ha nem teszünk ellene valamit.

Egyetlen olyan jóléti ország sincsen, ahol elegendő gyermek születne ahhoz, hogy fenntartsák a népesség számát – mondta.

A köztársasági elnök szólt arról, hogy a demográfiai probléma orvoslására lehet logikus válasz az, hogy "kívülről pótoljuk a szükséges erőforrásokat, a születendő gyermekek helyett a bevándorlása támaszkodunk".

Sok országban ezt a választ is adják erre a problémára, "mi viszont Magyarországon ezzel szemben azt mondjuk, hogy mi nem a bevándorlásban, a tömeges migrációban látjuk a népesedési problémáknak a megoldási lehetőségét, hanem a gyermekek születésének támogatásában" – mondta Novák Katalin, kiemelve: Magyarország a családokra, a gyermekekre helyezi a hangsúlyt a tömeges bevándorlás helyett.

Az államfő megjegyezte azt is, hogy a magyar emberek egyértelműen letették voksukat a gyermekvállalás és a családalapítás támogatása mellett.

Novák Katalin elmondta, a Demográfiai Kerekasztal nem döntéshozó, kormányzati fórum. A testület javaslatokkal tud tenni a kormánynak, és arra tudja felhívni az embereket, hogy ők is járuljanak hozzá a közös gondolkozáshoz – tette hozzá.

A Demográfiai Kerekasztal az állami és a civil szféra, az egyházak, valamint a tudományos világ képviselőinek együttműködésén alapuló konzultatív és javaslattevő fórum. A testület titkára Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

A kerekasztal tagjaként az alakuló ülésen jelen volt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke, Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elnöke, Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke, Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő vezetője, Marton Zsolt elnöki tanácsadó, Demény Pál György demográfus és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

A 90 esztendős Demény Pál György magyar származású közgazdász, demográfus, az MTA külső tagja a modern demográfia egyik legelismertebb tudósa. 2017-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2018-ban ő lett a Szent István Rend kitüntetettje.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Csodálkoztok hogy impotens ez a nép , ilyen alja pedofil, skizofrén, meleg kormnnyal az élen???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Csodálkoztok hogy impotens ez a nép , ilyen alja pedofil, skizofrén, meleg kormnnyal az élen???
Qqberci
B@szni kell, elvtársak!... Legelőször a csútkányt fejbe!...
lusta
Első számú házi víziszárnaysunk családbarát siker említése alkalmából azt az apróságot elfelejtette megemlíteni, hogy az átlag magyar név szerint ismeri ezeket a családokat.
Sakk Matt
Kellenek a biorobotok az akkugyárakba?!
Sakk Matt
@gina: Na..azért fapinákból sincs hiány :P
Péter2
@Shikari: 2050-re prognosztizálták a demográfusok , hogy többségben lesznek mo-n cigányok a prognózis még valamikor a 90 évek elején készült , több szakember egybehangzó véleménye szerint , mivel a 2 állampolgárság ennek is utat nyitott hamarabb meglesz mint 2050, Ukrajnában 80%-ban ekte cigányok a magyar ajkúak , és ezek többsége már itt van , és nem fognak elmenni , Romániából meg ki tudja mennyi jött , mert Mária Terézia , Erdély területére telepítette le a magyar ajkú vándorcigányokat mert állandóan loptak és miattuk volt rossz a közbiztonság a monarchia egyes területén , na ők is itt vannak nagy többségében 2 állampolgárság címen , a falunkba vagy 2 család , román területről , meg már ukrán is de azok többen vannak , szerintem itt 2030-ra sokkal többen lesznek mint az európai magyarok , még megérheti a magyar , hogy kiteszik a szűrjeiket , ha ezek így szaporodnak , igaz engem már akkor nem fog érdekelni , több okból sem az idő és amúgy is lépni akarok , ahogy a csalásom egy része , már régen megtette ,
Eladott Ország
Amíg fidesz van, jövő nincs. A szabadrablást a legmagasabb színtre, fejlesztette !
twitter.com/Jzsi18313051/status/1677941872407322625/photo/1
Eladott Ország
Arról mesélj Katika, hogy a 13 éves országlásotok alatt elmenekült vagy 800 ezer – 1 millió magyar a haldokló nyugatra és emiatt komoly munkaerőhiány lépett fel, de ezért ti 100 ezerszám hozzátok be a migráncsokat. Meg arról is mesélj, hogy mi van a magyar vidékkel? Ma már a vidéki kistelepüléseken, sok helyen nincs orvos, posta, de bolt sincs, és a kocsmák azért zárnak be, mert az alkoholnál, ( kannás bor és házi pálesz ) jobban és olcsóbban menekülnek a vidéki emberek a valóság elől a delíriumba. 13 éve rendszeresen kevesebb gyerek születik évente mint a patás Gyurcsányék alatt. Gondolom az is az ukrán háború miatt volt és Brüsszel meg Soros, meg át lettek műtve a bölcsiben/oviban. Hogy nem szakadt rád a födém te nyomorult senkiházi fideszkanca! Tinédzsernek könnygáz, a nyuggernek meg farhát.
ila51
2050 re az ország fele lakatlan lesz , másik fele lakatos
namihami
Nosza Fidelitas! Húzzatok bele!
Hic Rhodus, hic salta---adá ki a parancsot a Világjáró! Mi kell még!?!?!?
colibri
Álmodik a nyomor... Amig a ti kezetekben van a kormányrúd és olyanok az egészségügyi meg klíma kilátások, amilyenek, itt népesség növekedés nem lesz! Csak csökkenés. Mármint a magyar népességről szólva. Arról nem is beszéltünk, hogy hányan hagyják el az országot! Persze, ha idekötöztetik a közel és távolkeleti migráns népeket munkavállalás címszó alatt, esetleg szinten tarthatják a népesség létszámát.
balos
Ahitlerájban is a baszás a nemzethy büszkeség "forrása" lett!Aztán meghaltak a kitermelői!Remélem,hogy nálunk előbb halnak meg a kitalálói!Aki pedig nem szeretne ide gyermeket vállalni az jobban teszi,ha ezt valahol nyugaton teszi,mert ott még ezt nem a hülyeséggel kell össze kapcsolni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.