A mi üzenetünk a nemzeti szuverenitás és a keresztény civilizáció – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt: az Európai Unió ma bűnben élSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédet mond a Kereszténydemokrácia a 21. században – Felelősségünk Európáért címmel rendezett pódiumbeszélgetésen az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen 2023. november 13-án. MTI/Hegedüs Róbert

Semjén Zsolt a Kereszténydemokrácia a 21. században – Felelősségünk Európáért címmel, a Konrad Adenauer Stiftung és a Barankovics István Alapítvány által rendezett pódiumbeszélgetésen az Andrássy Egyetemen úgy fogalmazott: a keresztény civilizáció számunkra a megmaradást jelenti.

Rámutatott: a magyarságnak Európába érkezése óta mindennapos küzdelem volt a megmaradás. Nem volt olyan évszázad a magyar történelemben, amikor ne lett volna kérdés, hogy a magyarság egyáltalán meg tud maradni, vagy eltűnik a történelemből.

Felidézte, hogy Szent István király a kereszténység örök fundamentumára építette fel a magyar nemzetet.

"Azt gondoljuk, azért maradtunk meg, mert hűségesek voltunk a Szent István-i örökséghez"

- mondta.

Történelmi tény, hogy a magyar nemzet mindig akkor gazdagodott szellemiekben, anyagiakban és minden tekintetben, amikor hűségesek voltunk ehhez az örökséghez – közölte, hozzátéve: akkor torkollt katasztrófába a történelem, amikor akár balra, akár jobbra lecsúsztunk erről a Szent István-i útról.

Semjén Zsolt rámutatott: ma Európában pontosan meg kell határozni, mit értenek nemzeti gondolaton és elkötelezettségen.

"Mi azt gondoljuk, minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, olyan sajátos értékgazdagság, amit csak és kizárólag az a nemzet adhat az egyetemes emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel lengyelségét, a német a németségét, a francia a franciaságát" – mutatott rá, kiemelve: a nemzeti lét eltűnése az emberiség szegényebbé válását jelenti.

"Van egy csodálatos örökségünk, egy zseniális nyelvünk – kár, hogy rajtunk kívül senki nem érti –, van egy csodálatos kultúránk – kár, hogy nehezen lehet lefordítani –, és van egy heroikus történelmünk – kár, hogy szinte senki nem ismeri", de a küldetésünk, hogy ezt megőrizzük és megmaradjunk

- hangoztatta Semjén Zsolt.

Azért akarunk megmaradni, mert azt gondoljuk, ez a nyelv, kultúra és történelem az egyetemes emberiség számára olyan érték, amit csak mi tudunk adni – mondta, aláhúzva: azért nem nacionalisták, mert azt gondolják, minden nemzetnek ugyanez a küldetése.

Kijelentette: "semmi mást nem szeretnénk, csak megmaradni magyarnak".

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a puszta megmaradásunkat féltve nem akarunk olyan migrációt, amely az életformánkat és a keresztény civilizációt megváltoztatja.

Felidézte a török hódoltság idejét, és kitért arra, több millió magyar adta az életét azért, hogy nekünk ne kelljen a dzsihád és a saria árnyékában élni.

Semjén Zsolt kijelentette: mindenkit tiszteletben tartanak, de a keresztény civilizáció nem lehet alku tárgya. Mindenkinek szabad értékválasztása van, de azt mi, magyarok nem engedjük meg, hogy Magyarországon, a keresztény civilizációt kétségbe vonják.

"Más lehet más, de hozzánk képest más" – mondta.

Hozzátette: az Európai Unió ma bűnben él, de nem bűnben fogant, ezért hisznek abban, hogy az európai civilizáció megmenthető.

"Mi Európa-pártiak vagyunk, és a programunk, hogy vissza az alapító atyák örökségéhez, akik az európai nemzetek sokszínűségére és a keresztény civilizációra építették fel az Európai Uniót" – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Daniel Caspary, az Európai Parlament német CDU/CSU-képviselőcsoportjának elnöke arról beszélt, hogy hazájában és szinte egész Európában a társadalom heterogénebbé vált, a vallási és politikai spektrum egyaránt szélesedett.

A kereszténység felvétele óta Németországban idén először vallotta magát a lakosság kevesebb mint fele valamely keresztény felekezethez tartozónak – hívta fel a figyelmet.

Aláhúzta: a kereszténydemokrata politika azt jelenti, hogy a keresztény emberkép talaján állva politizálnak, a zsidó-keresztény kultúra jelentősen hozzájárult az alapvető európai értékekhez.

Kitért arra, hogy az állam csak korlátozottan képes beavatkozni a polgárok értékvitáiba, ugyanakkor "az értékalapot" valamilyen módon meg kell őrizni. Küldetésükként fogalmazta meg, hogy ezt a keresztény "értékalapot" megtöltsék, és ennek mentén politizáljanak.

A kereszténydemokrata politika lényeges eleme, hogy a társadalmat, a nemzeteket egyben tartsák – hangsúlyozta Daniel Caspary.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke Helmut Kohl egykori német kancellárt idézte, miszerint Európát a kereszténydemokraták nem azért építették, hogy átengedjék a szocialistáknak.

A politikus, aki az Európai Néppárt frakciójának szakmai vezetője az Európai Parlament fejlesztési bizottságában, rámutatott: nem tréfa az a helyzet, ami most van, Európában változásra van szükség.

Európa kereszténydemokrácia nélkül nem jött volna létre, nem létezne és a jövőben sem létezhet enélkül – fogalmazott, hozzátéve: a felelősségük óriási. Biztonságra és normalitásra épülő Európára van szükség, a család legyen család, a nemzet legyen nemzet, a sokszínűség legyen sokszínűség – összegzett.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Szerencse, hogy ti nem!???!
Habár elsőre akár már a Tízparancsolat is elég necces lehet!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Szerencse, hogy ti nem!???!
Habár elsőre akár már a Tízparancsolat is elég necces lehet!
Sámannus
Csak azt a templomot mutassátok be amit felújítottatok úgy hogy szarabb lett mint előtte, és azután kezdjél rókázni a tükörbe te fostalicska.
Yoda69
Inkább menj vadászni zsoti. Helikopterbol renszarvasokra golyoszoroval. Ehhez értesz. Csak nehogy a Mikulást is mert közeleg a karácsony.
tothjani
Nemzeti szuverenitásnak nevezzük, amikor az országot Putyin és Erdogan parancsai szerint egy keresztény fasiszta rezsim irányítja.
izéke
István a kereszténységgel együtt a Nyugatot is választotta,ezt elfelejtetted említeni zsótika...
jáger laszló
A végén még azt is +tudhatjuk.hogy bűnben fogant Ergo eleve erkölcstelen jogintézmény!
Semjén doktor még ezt is +próbálja bebizonyítani!!
Azért nem isten és a kijelentésér illik némi kérkedéssel fogadni!!
Én speciel eleve nem fogadom L!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
"Nemzeti szuverenitás"- ami orbán szuverenitását, diktatúrájának kiteljesedését, és nyilttá tételét jelenti. A parlamentarizmus, és a pluralizmus teljes felszámolását. Az orbáni "kereszténységet" meg nem kell bemutatni ugyebár- amelynek ihletője ezek szerint a kdnp.- és semjén. Micsoda förtelmes hazugságba kényszeritették ezt az országotMegbetegitették a gonosz , minden erkölcsöt nélkülöző "kereszténységükkel", a gyúlöletre alapozó hatalmukkal,
Szegény Magyarország!
Qqberci
@tothjani: Ezek lennének keresztények? Ne má'!...
kereső
Orbán ezt a "nemzeti szuverenitást" akarja Európában is- egy európai NER-t, melynek kakasülőjén ő kukorékol.!

Európa- állitsátok meg Arturó Uit=orbán viktort!
balos
@kereső: A megállítás a fal előtt kéne véget érjen!Ott pedig jó magyar szokás szerint ízzó vastrónon öt megégetének!Húsából pediglen a fattyai egyenek!
Giovanni Alba
A küldetéstudatos idiótáktól ments meg Uram minket!
CsipkeRózsa
"az Európai Unió ma bűnben él"

Egy atya szerint Tóth Gabi is bűnben élt.
zenebohóc
@namihami: Jézus elmegy a rómaiakhoz:
- Hoztam nektek parancsolatokat!
- Minek az nekünk? Mire jó az?
- Hát például: Ne ölj!
- Áááááááááááá! Meghibbantál? Mi abból élünk!
Tudomásul veszi, majd útrakél, s azaraboknál köt ki:
- Hoztam nektek parancsoaltokat!
- Mi akar az lenni?
- Hát például: Ne lopj!
- Ááááááááááááááá! Bolond vagy te! Mi abból élünk!
Továbbmegy szó nélkül, majd a zsidóknál köt ki:
- Hoztam nektek parancsolatokat!
- S mibe kerül az nekünk?
- Ingyen adom...
- Óóóóóóóóóó, akkor adjál mindjárt 10-et!
Clavigo
Ezt az ökröt kötelező " megnézni- meghallgatni "? Ha " közönség " önként ment az előadásra,,akkor qrva nagy gáz van ebben a trágya országban..
terlasz
"semmi mást nem szeretnénk, csak megmaradni magyarnak"
Ha a magyarokat sikerül a saját képetekre formálni, akkor biztos pusztulás a sorsunk.
simmering73
Mondja ezt egy velejéig romlott kormány velejéig romlott körösztényszájú politikusa.
kereső
A magyar autokratikus rezsimet ugyanakkor a magyar történelem perspektívái között különlegessé teszi, hogy e rendszert nem külső hatalom erőltette a népre (sőt, a külvilág éppenséggel idegenül tekint e rendszerre, és aligha érdekelt a fenntartásában), hanem belső okok következtében alakult ki. A legutóbbi elnyomó rendszerrel, az államszocialista diktatúrával szemben ugyancsak egyedi vonása az, hogy a magyar közvélemény mostanáig lényegében úgy gondolta, hogy nemigen fog sokáig tartani.

Ama rendszernek a fenntartása nem rajtunk múlott, és egyébként is azt hittük, hogy sokáig tart majd. Kezdetben az lehetett a benyomásunk, hogy e mostani rendszer fennmaradása rajtunk múlik, és nem hihettük, hogy sokáig velünk marad, holott igen erősnek látszott.

Talán hozzá kell szoktatnunk magunkat a gondolathoz, hogy a mai magyar politikai rendszer stabilitása immáron nem rajtunk múlik, és alighanem sokáig fog tartani. Egyrészt azért, mert semmi ráhatásunk sincsen a fenntarthatóságára, megdönteni végképp nem tudjuk, másrészt azért, mert olyan szilárdan megkötött már a magyar talajon, mint a beton.

E förtelmes rendszer vége akkor jöhetne el, ha társadalmunk felismerné a rezsim végtelen erkölcstelenségét, és még lenne elég erkölcsi érzéke, maradna annyi erkölcsi tartása, összekaparna annyi erkölcsi erőt, hogy nemet mondjon rá."
nepszava.hu/3214859_szentpeteri-nagy-richard-a-rendszer-erkolcsei

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.