A főpolgármester szerint már csak négy kerületben van érdemi vita az ellenzéki polgármesterjelöltekről. Úgy véli, valójában a Fidesz javaslata a listás választási rendszer visszaállítása Budapesten, de annyira gyávák, hogy maguk előtt tologatják a „zsebnácijaikat", a Mi Hazánk Mozgalmat. Karácsony arra számít, hogy a közvetlen főpolgármester-választást is eltörlik, szerinte a Fidesz legszívesebben a földdel tenné egyenlővé Budapestet. 

A DK-val könnyű volt megállapodni, nagyon reális tárgyalási stratégiájuk van

– mondta Karácsony Gergely a Telexnek, miután csütörtökön eldőlt, az ellenzéki pártok közül elsőként Gyurcsány Ferencék állnak be a főpolgármester-jelölti kampánya mögé.

Orbán Viktor "maga előtt tolja a zsebnácijait" – Karácsony Gergely szanaszét szedte a nindzsakormányt

Karácsony Gergely főpolgármester. MTI/Hegedüs Róbert

Ez az első lépése annak, amit az október 23-i beszédemben megígértem. Teljesen racionális politikai egyezség. A DK-val koalícióban irányítjuk négy éve a várost, most is könnyű volt zöld ágra vergődnünk. A DK-nak nagyon reális tárgyalási stratégiája van, és nincsenek olyan mélyre menő konfliktusaik, mint például a Momentumnak Zuglóban – közölte Karácsony.

Hozzátette:

Az ellenzék keresi a kiutat a 2022-es választási vereség után, én ezt legtöbbször mély empátiával figyelem, mostanában néha értetlenkedve is. Úgy azonban nagyon nehéz lesz ellenzéki egységet teremteni Budapesten, ha közben erős szavakat mondanak egymásra azok a felek, akik amúgy az együttműködésben érdekeltek, és ezt várják tőlük a választóik is. A Momentum új politikai stratégiája kétségtelen módon nem könnyíti meg azt, hogy egy tárgyalóasztalnál üljenek a felek, úgyhogy én próbálok közvetíteni a pártok között.

Karácsony arról is beszélt, hogy négy kerületben van még érdemi vita az ellenzéki polgármesterjelöltről, az előválasztást azonban már nem feltétlen támogatja a főpolgármester. Szerinte valójában a Fidesz javaslata a listás választási rendszer visszaállítása Budapesten, de annyira gyávák, hogy maguk előtt tologatják a zsebnácijaikat, a Mi Hazánk Mozgalmat.

Elég komoly tétben mernék arra fogadni, hogy nem a Mi Hazánk-frakcióban kodifikálták a javaslatot. Láttam már ellenzéki törvénymódosítókat, és olyanokat is, amelyeket profi apparátus írt. Ez egy nagyon profi javaslat. A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát. El tudom róluk képzelni, hogy nem ebben a formában fogják elfogadni a javaslatot. Ha valóban megszavazzák, akkor bekerül majd az is a törvénybe, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés választja.

Szerintem erre megy ki igazából a játék, és azért tologatja a Fidesz maga előtt a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki.

Zavarkeltésnek kiváló, és nyilván az a szándéka, hogy megnehezítse az ellenzék dolgát. Érdemben azonban nem befolyásolja szerintem az ellenzéki többséget a közgyűlésben, ötven százalék felett van a támogatottságunk Budapesten. Abban a választási rendszerben fogom legyőzni a Fideszt, amiben a választást tartják.

Karácsony arra számít, hogy a közvetlen főpolgármester-választást is eltörlik, szerinte a Fidesz legszívesebben a földdel tenné egyenlővé Budapestet. Kevesebb pénzből fog tudni kampányolni, mint 2019-ben, de a szigorítások után is gyűjtenek adományokat.

A Mi Hazánk javaslatával valójában etetik a közvéleményt: először beteszik a lábukat az ajtóba, és utána azon bejöhet a közvetlen főpolgármester-választás eltörlése. Más kérdés, hogy ez a Fidesznek sem lenne jó szerintem. Az kevés szavazót érdekel, hogy a közgyűlés tagjairól milyen módszerrel döntünk, a főpolgármester-választás azonban teljesen más, az egy átélhető, demokratikus élmény. Ha ezt elveszik a budapestiektől, mi még nagyobbat nyerünk, és én ugyanúgy főpolgármester leszek

- közölte Karácsony.

Forrás: Telex, hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Sajnos, a lipsiknek most egy árnyék-nindzsakormányt kell alakítaniuk, ha lépést akarnak tartani a polgári-keresztény kormánnyal...! :)
Sámannus
Gabesz hamarosan több füled lesz mint fogad.
justhpeter
@verőce21: Most ugye nagy a választék, hiszen vagy a polgári szó, vagy a keresztény szó értelmét nem tudod, vagy mindkettőt. Mert ez a kormány sem nem polgári, sem nem keresztény. Igaza volt Orbánnak, ez egy nindzsa kormány, értelmező szótári és tartalmi értelemben is. Amúgy a valóságban egy szeméttelep.
surdilloFUJT
Karigeri,ha nem szarsz bele mzp-vel 2022-ben az ellenzéki összefogásba,most Dobrevvel a főváros és a Te helyzeted is stabil lenne!!!NEKED NEM CSODÁLKOZNI KELLENE,HANEM MÉJSÉGESEN SZÉGYELLNED MAGAD AZ ÁRULÁSODÉRT,MEG A FIDESS + 4 ÉVE MIATT!!!
csak úgy....
@verőce21: a tolvajokat magyarországon kívül,hol becézik még polgárinak és kereszténynek,te bimbó ? ez a lipsizés is egy nevetséges hungarikum,persze a gyogyósoknál nagyon bejött...
csak úgy....
@surdilloFUJT: te is fölcsaptál bünbak keresönek ? miért nem a nyomorgó,elbutult cigányokon és a velük együtt nyomorgó és szintén elbutult magyarokon kéred számon a buktát, akik 5 kg krumpliért + 500 ft ért a fideszre szavaztak?
dr. prédikátor
@Shikari: metszett faszú zsebnáci!!! húúúzzál a kurva anyádba izráelbe!!!
jáger laszló
Nyomják,mint Krahácsot A Mi Hazánk előtt szabad az út!!??
Na várjuk ki a végér uraim!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
dr. prédikátor
@Shikari: metszett faszú ZSEBNÁCI VAGY !!! a bunkóbb agymosott fajtából!!!
izéke
Egy dolog biztos,ha Karácsony veszít,vele nem lesz nagylelkű a következő polgármester,nem kap plusz 3 havi pénzt,se díszpolgárságot ahogy ő adta tarhálóspityunak. Inkább perek sokaságát fogják rázúditani.
verőce21
@csak úgy...: ellened nagyon bejön a "lipsizés", mert allergiás vagy rá, veszed az inget...! - akkor már megérte...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.