A 2023-as év egyrészt a több mint negyedszázados inflációs csúcsról, majd az év második felében annak meredek csökkenéséről szólt – írja a Portfólió.

Hiába csökkent az infláció, a magyarok számára még most jön a neheze

A lap szerint a neheze azonban csak most jön, hiszen a dezinfláció jelentősen lelassulhat 2024-ben, így reális annak a veszélye, hogy a korábbi éveknél még mindig lényegesen magasabb szinten ragadhat be az áremelkedés.

2023 elején még 25,7 százalékon tetőzött a magyar infláció, amihez hasonlóra 1996 óta nem volt példa.

Aztán novemberre 7,9 százalékra esett az áremelkedési ütem, a szakértők szerint decemberben a 6 százalékot is megközelítheti ez.

A fogyasztás visszaesése, ami beszűkítette a kereskedők és szolgáltatók áremelési mozgásterét.

A jövő év lesz az igazi kihívás

Vagyis mondhatjuk azt, hogy a 2023-as év egyszerre szólt a rekordmagas inflációról és a rekordgyors dezinflációról.

Ha most tippelni kellene, akkor 2024 valószínűleg a stagnálás éve lesz.

- írja a lap.

A szakértők legalábbis arra számítanak, hogy jelentős részben a bázishatás fokozatos kifutásával jövőre már sokkal kisebb lehet az esés az inflációban. Vagyis a fent említett két fontos tényező egyike szinte teljes egészében kifulladhat jövőre és a másikban is komoly fordulat jöhet. Megszületett ugyanis a megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum 10-15 százalékos emeléséről, ami ismét pozitív reálbért jelenthet, így élénkítheti a fogyasztást.

Akár az is előfordulhat, hogy a decemberi 6 százalék körüli érték után január-februárban ismét emelkedést látunk majd az inflációs rátában.

Forrás: Portfolio.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Repesünk a boldogságtól. A 100 ft-os tojás most már csak 106 ft-ba kerül, hála a 6%-os inflációnak. Nagy könnyebbség ez a családoknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@simmering73: Lesz az a tojás még 110 is.
Alfa
mivel ez az orbáni keresztényi szeretett országa
verőce21
Csökken az infláció, de ez nem azt jelenti, hogy innen aztán már könnyebb lesz..., hanem azt jelenti, hogy a nagyon magas árak már "csak" 8,8-9,6%-kal emelkednek tovább...! :)
Sakk Matt
@justhpeter: Ha magyar tojás, akkor 130 is!
jáger laszló
2024 sem lesz Kánaán a magyar emberek számára
Inkább a stagnálást fogják érzékelni semmint a gyarapodást!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
rücsü41
Már hosszabb idő óta csak a rosszabbja jön,és ez a bejelentés már senkit nem lep meg. Mi lenne ha most már jobbja jönne?Ehhez csak egy majdnem 180 fokos fordulat kellene, s ez nem lehetetlen hiszen Orbán Viktornál ez ilyen fordulatok nem kizártak.Volt már ifjú kommunista, liberális majdnem főnök, azután konzervatív, majd illiberális, keresztény demokrata és a többi , és a többi...Arra gondolni sem merek hogy ezek a változások csak azért következtek be , mert Orbán így lovagolta meg a kialakult helyzeteket és így tudott hatalomban maradni, mert akkor hatalom mániásnak kellene Őt tekintenem. De ugye ez lehetetlen?A fene sem tudja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.