Az elmúlt 10 évben nem volt ilyen alacsony a főállású tanárokÚjabb mélypontot ért el az ország, szomorú adatot közölt a KSHPDSZ/Facebook

Az elmúlt tíz évben soha nem volt olyan alacsony a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma, mint a mostani, 2023/2024-es tanévben – szemlézi aNépszava.hu a KSH friss oktatási adatait. A hivatal szerint jelenleg 145 589 főállású pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, ami 1610 fővel jelent kevesebbet az előző év azonos időszakához képest.

Ez újabb mélypontot mutat a fő munkaviszonyban foglalkoztatott pedagógusok számában – eddig a 2020/2021-es adatok voltak a legalacsonyabbak, akkor ez 146 730 fő volt.

A KSH az óvodákban, általános iskolákban, szakiskola- és készségfejlesztő iskolákban, szakképző iskolákban, gimnáziumokban, technikumokban és szakgimnáziumokban, valamint a fejlesztő-nevelés oktatásban dolgozó főállású pedagógusok létszámadatait összesítette. A legnagyobb visszaesés az általános iskolai tanárok számában történt, a tavalyi 73 675 főről 72 514 főre, ami 1161 tanárral jelent kevesebbet ebben az intézménytípusban. A szakképző iskolákban dolgozó tanárok száma 201 fővel, az óvodapedagógusok száma 174 fővel, a gimnáziumi tanárok száma 132 fővel csökkent. Az oktatók száma egyedül a technikumokban és szakgimnáziumokban emelkedett, 16 845 főről 16 950 főre.

A PDSZ szerint szerint ez a státusztörvény hatása, de az alacsony bérek és a megbecsülés hiánya is biztosan az okok közé sorolható.

Forrás: Népszava.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
hozsánna néked illipsi viktor, te aki stikában neolipsi és egy igazi náczibácsi!
csak úgy....
@Shikari: tibim,csak a te buta buksid nem tisztul,persze ez nálad születési rendellenesség!
csak úgy....
@Shikari: valami számodra kellemetlent, valami nagy hazugságot ,mint pld. ,hogy te pedagógus ? :) tibim, te ha sötétben nem félsz magadtól akkor te nagyon bátor!
csak úgy....
@Shikari: félelmetes vagy csíra tibike! - nem csoda,hogy a nök is menekülnek elöled! :)
lusta
A munkaalapú társadalomnak semmi szüksége a kiművelt emberfőkre.
justhpeter
Azzal, hogy az oktatást lezülleszti a kormány a fideSS-kdnp és a NER utánpótlásképzését teszik biztos alapra, hiszen minél butább valaki, annál biztosabban lesz fideSS-szavazó.
Péter2
@justhpeter: A kommentek közöl , a tiéd a legpontosabb meghatározás .
Nessy
Lojalitáshoz, talpnyaláshoz nem kell érettségi. Fidesz hívőnek elég az alsó tagozat két-három osztálya! Le tdja írni a nevét, és el tudja olvasni a "fidesz" és "Orbán" szavakat, felismerje a fidesz logót, hogy oda kell tenni az X-t.
namihami
De hiszen éppen ez a cél! Ennek a Fidesznek---Orbánnal az élen---ez a tanárvazallus- és az általuk ezen a szinten tanított szavazóréteg a célja! Éppen a gondolkodás a tabu!
Nem véletlen, hogy a hívek gyerekei már a középiskoláikat se itthon kezdik! Az alapozásuk pedig a havi 1 milliósban folyik!
jáger laszló
O1G újabb bazi nagy győzelme és ki tudja mennyi lesz még!!!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
@Shikari: 13:53 "Ez azt mutatja, hogy tisztul a tanári kar." Ezért lopod itt a napot. Kimostak onnan mint a szaros gatyát.
Nessy
A fél analfabéta diákok képzéséhez nem kell tanár! Szalag melósnak elég az előírt mozdulatokat megtanulni, és csinálni nap, nap után 10-12 órában.
Péter2
@KisTehen: Enyémek már kirepültek , hála isten " idejében készültek " így ennek a rendszernek már semmi hatása nincs rájuk , meg sohasem lesz , csak azt bánom mikor megszülettek , hogy nem feleségem állampolgárságát adtuk nekik , de már nem számít , mert nem itt élnek , hála isten .
Péter2
@KisTehen: Még azért 50 évesen korai volna .
jáger laszló
De hol van az még a Mariana árok mélységétől
az 11035 m mély!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
division
@Shikari: Mi tisztul? Menekülnek, de bírom ahogy ütöd a saját kommentjeidet. Legutóbb még a tanárok pártján voltál, most megint előjött a buta libsizés. Nagyon remélem, hogy amennyiben nem kapják meg a pedagógusok a beígért emelést, egy sem veszi fel a munkát, és szembe mennek a kötelező gyerek felügyelet törvénybe foglalásával is.A rendvédelmiseknek jár a 80 ezres nettó emelés, nem kell hozzá Brüsszel? Na ja, valakiknek meg kell védeni ezt a féreg bandát.
izéke
@m73: te átaludtad az utóbbi pár napot? A csapból is az a hír folyt
division
@m73: Amennyiben kevés volt az eddigi közel 600 ezres nettó bér, akkor igazad van. Barátom ugyanis mindenestől ennyit kap, ő is azt mondta nekem hogy ennyivel emelkedik majd a fizetése. Nyilván megérdemlik, a pedagógusok meg nem...
ómió
Túlzásba lett víve az efftársi "tünci"!?
Aki Én
@ómió: Azért kevés a tanár, mert sok a tüntetés?
Húúú baszki, te mennyire buta suttyó vagy...
Aki Én
varosikurir.hu/szucs-gabor-robert-hany-orszagban-ilyen/

,,Hány ország leggazdagabb embere analfabéta?
Várjá’, folytatom.
Hány ország kormányfője diagnosztizált elmebeteg?
Hány országban hiszik el, hogy „Brüsszel” folyósítja a tanárok fizetését?
Hány országban fizeti ki a költségvetés a miniszterelnök vejének csalás miatti büntetését?
Hány országban beszélhet következmények nélkül a miniszterelnök a „fajkeveredés” elkerüléséről?
Hány országban nem kell bírói engedély ahhoz, hogy bárkit bármikor bármilyen titkosszolgálati eszközökkel megfigyeljenek?
– milliókat papírzacskóban, a minisztérium kapujában elfogadó államtitkárt és megvesztegetőjét, akik szerencsétlen, fizetőképtelen emberek tönkrement életének roncsain gazdagodnak meg, és még nekik áll feljebb, ha lefoglalják a Porschét? Hány országban lehet első számú Európai Parlamenti jelölt az ezt felügyelő miniszter?
Hány országban hoznak létre a Gestapóra feltűnően hasonlító szervezet, amely „szuverenitást védi”, miközben az ország már régen önként feladta szuverenitásának egy részét az EU-nak (és azóta is abból él), és teljes szuverenitását Moszkvának és Pekingnek (és elitje ebből kapaszkodott fel az uborkafára)?
Hány országban ilyen iszonyúan buta és primitív a gazdasági-poltikai elit?
Hány országban nem felelős egy igazgató az intézményében történt súlyos balesetért, amelyet ő maga okozott?
Hány országban egyenlő a közmédia a pártmédiával?"
ómió
@Aki Én: Csak nem a brüsszeli efftársi hazai lelopottaink okoznak létszámhiányt!? Bolsiék gyagyása, ennyire vagy "jól rájukismert" !?
Aki Én
@ómió: ,,Hány országban hiszik el, hogy „Brüsszel” folyósítja a tanárok fizetését?"
ómió
@Aki Én: Számítszd össze, gyagyás, az efftársaidat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.