Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – nyilatkozta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, akit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) honlapján olvasható azon határozatokról kérdezett a lap, melyek kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállítását közölték.

Összeomlás szélén a magyar egészségügy, az államtitkár szerint nem kell aggódni

Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője Facebook posztjában hívta fel a figyelmet, hogy az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be. A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Szent János Kórház, már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani.

Több mint egy tucat fekvőbeteg ellátóhely ellátási palettája szűkül, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza centrumkórháznak, továbbá a Heves megyei Markhot Ferenc centrumkórháznak, ahonnan ügyeleti időszak alatt a szemészeti ellátásra szorulóknak Debrecenig kell utazniuk.

Január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást

– mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Így például a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetése. Az ő adataik szerint átlagosan 15-20 napnyi szabadságuk ragadt benn a szakdolgozóknak. Így év végén év elején elfordulhat, hogy „bezár a bolt.”

Az érdekvédő úgy vélte, hogy az emberhiány mögött ott lehet a kórházak eladósodása is, a költségvetési korlátok miatt nem is lehet annyi embert felvenni, mint amennyinek a kórházak szükségét érzik.

Az államtitkár azt mondta:

az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

Megjegyezte: általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket.

A fővárosban nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Arra a felvetésre, hogy például az egri kórházból szemészeti ellátásért Debrecenig kell utazni, azt válaszolta: a szemészeti kórházi ellátás éppen az a terület, ahol nincs is minden megyében szükség ellátóhelyre.

A szemészeti betegek 80-90 százalékát egynapos sebészeteken látják el, vagyis körülbelül tíz százaléknyi betegnek van szüksége kórházi kezelésre, akiknek viszont tervezhető az ellátásuk. Takács Péter hozzátette:

a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, azaz a pácienseket anyagi kár nem éri.

Forrás: Hírklikk, Népszava

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
az egész orbán familiát,és a fidesz hiveket ilyen megszünő korházba kell elzárni korházi koszton tartani gyógyszerek nélkül , az általuk gyakorolt keresztényi-fasiszta szeretetből
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Őrnagyagyás: ...mindenre ugrasz, segget csinálsz a szádból. Jó gyagyás vagy :)
Pont úgy táncolsz, ahogy fütyülök.
Aki Én
@Giovanni Alba: ...valóban nem vicces, de jól ki lehet nevetni. Imádom, ahogy tehetetlenül toporzékol.
Lassan talán megérti, mennyire buta.
Dr. Proktor
@Őrnagy: Már korán sok volt a sör - sőrnagy!
Ne idd hülyére magad, az alkohol már úgysem fokozza a bajodat...
SÍva
Máe bocsánat de én minden hónapban teszek félre az egészségügyi ellátásomra és a nyugdíjamra! Arról, hogy ti lenyúljátok én nem tehetek!
Kovács Máté
Az biztos,hogy maguknak nem kell aggódni semmilyen téren,maguknak nincs több hónapos esetleg éves várólista.
A NER1g
ómió
@Aki Én: Szarkupac efftárs! Ennyire "mellette szorultál" a még 2001-ben az efftársiasatok mellett ragadt kórházbezárási trendetek közt lehunyáskodnodnon!? Ennyire fix gyagya maradtál, hogy másokra mutogatnál!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.