A magyar rendszer sok autoriter jellemzővel bír, de van benne demokratikus elem is, hiszen mindenki szavazhat. Persze attól még, hogy a választás szabad, nem biztos, hogy fair – mondta a Hvg-nek Körösényi András politikatudós.

"Orbánt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel a követői, elfogadják a vezér vízióját” – Magyarországon vezérdemokrácia van Körösényi András politikatudós szerint

Körösényi András politikatudós szerint minden rezsim vegyes, mindenhol vannak demokratikus, monarchikus, oligarchikus elemek. Szerinte Magyarországon vezérdemokrácia van, ami azt jelenti, hogy egy karizmatikus vezető áll a politikai folyamatok középpontjában – írja a hvg.hu.

A vezetőt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel a követői

– mondja Körösényi András Orbán Viktorról, aki a választásokon nemcsak legitimációt, hanem szinte korlátlan hatalmat is szerez.

Tehát minden Orbán Viktor körül forog. Mindent hozzá viszonyítanak, sokkal kevesebb intézményi korlát veszi körül, és ezeket is folyamatosan alakítani tudja. Uralja a közbeszédet is. Négyévente kvázi népszavazás van Orbán Viktorról.

Körösényi szerint Orbán képes volt az egész politikai rendszert átalakítani és maga alá gyűrni, szinte korlátlan hatalma van, és még az elvileg független intézmények, mint a jegybank vagy az Alkotmánybíróság is végső soron az ő kontrollja alatt állnak.

A követők elfogadják a vezér vízióját, aki általában szembemegy az őt körülvevő normarendszerrel és status quóval. Sőt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel őt.

A politikatudós kifejtette, hogy jelenleg a szuverenitás és a szabadságharc a Fidesz mesternarratívája, mert a vezérdemokrácia sajátja a karizmatikus vezetés, a karizmát pedig veszélyhelyzetben lehet igazán felmutatni, a vezérnek van rá szüksége elsősorban. „A rendkívüli viszonyok igazolják a rendkívüli intézkedéseket” – mondta.

Orbán Viktor hősiesen küzd Brüsszelben az ellenséggel, védi a magyar szuverenitást mindenkitől. Most éppen Alex Sorostól és Ursula von der Leyentől. Egyfajta hősiesség mutatkozik meg ebben, már-már emberfeletti képességeket tulajdonítanak neki emiatt

– nyilatkozta a Hvg-nek. Körösényi szerint minden politikai identitásközösségnek szüksége van egy olyan csoportra, amivel szemben definiálhatja saját magát. A Fidesz-szavazók számára ez Brüsszel, a globális nagytőke és a migránsok.

A kérdésre, hogy van-e szavatossági ideje ennek a kitartásnak Orbán és a Fidesz mellett, Körösényi közölte, hogy „nincsen, nem lehet előre megmondani, akár még nagyon hosszú ideig kitarthat ez a ragaszkodás”. A politikatudós szerint a teljesen fragmentált ellenzékkel a Fidesz kényelmes helyzetben van, domináns párt maradhat.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
És mindez azért lehetséges, mert hazánkban túl sok az egy főre jutó agyhalott.
Ettől persze még nem kéne aljas hazaáruló tolvajnak lenni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Csizmás Kond: Te egyre bölcsebb vagy.
Húzz bele, már 12:55 van!
namihami
Évekkel ezelőtt már az volt a véleményem és bátorkodtam le is írni, hogy az Orbánt az imàdói istennek tartják és az orbánizmus már akkor vallás volt! És ez csak tovább fajult!
Mára a személy is és az elv is elkorcsosult! Nemcsak elvárja, de meg is követeli a vakhitet!
Péter2
Akkor személyi kultusz van ! Ami rettentően káros az adott országra nézve , lásd észak Koreát !
Kovács Máté
Nyolc vagy annál kevesebb osztályt végzett kisvárosiak és falusiak között 80 százalék a Fidesz szavazók aránya,az összes választani tudó között.
Ennyit a vezető isteni tulajdonságáról.
:)
Clavigo
@Maccska: Amúgy leszarom a Szartartály gazdádat,,akihez naponta imádkozol...
Lepényleső
Így volt ez a harmadik birodalomban is,- az erőszakos kisebbség vasmarokkal tartotta kezében az uralmat,
amit ugyan demokratikusnak mondhatóan kaparintott meg az első alkalommal,aztán soha többé,- mint itt
ahol még véletlenül sem volt szabad választásnak mondott esemény 2012 óta? Aztán a nagy közösnek
mondott,- valójában egy fős akarat,mely vissza a népirtásoktól sem riadt,- rántotta mélybe a cirka 50 000 000 áldozat?
(Érdekesnek mondható,hogy eredendően ő sem német,hanem osztrák volt,ahogy a bán felmenői sem itt
születtek,hanem erdélyiek voltak?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.