A magyar rendszer sok autoriter jellemzővel bír, de van benne demokratikus elem is, hiszen mindenki szavazhat. Persze attól még, hogy a választás szabad, nem biztos, hogy fair – mondta a Hvg-nek Körösényi András politikatudós.

"Orbánt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel a követői, elfogadják a vezér vízióját” – Magyarországon vezérdemokrácia van Körösényi András politikatudós szerint

Körösényi András politikatudós szerint minden rezsim vegyes, mindenhol vannak demokratikus, monarchikus, oligarchikus elemek. Szerinte Magyarországon vezérdemokrácia van, ami azt jelenti, hogy egy karizmatikus vezető áll a politikai folyamatok középpontjában – írja a hvg.hu.

A vezetőt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel a követői

– mondja Körösényi András Orbán Viktorról, aki a választásokon nemcsak legitimációt, hanem szinte korlátlan hatalmat is szerez.

Tehát minden Orbán Viktor körül forog. Mindent hozzá viszonyítanak, sokkal kevesebb intézményi korlát veszi körül, és ezeket is folyamatosan alakítani tudja. Uralja a közbeszédet is. Négyévente kvázi népszavazás van Orbán Viktorról.

Körösényi szerint Orbán képes volt az egész politikai rendszert átalakítani és maga alá gyűrni, szinte korlátlan hatalma van, és még az elvileg független intézmények, mint a jegybank vagy az Alkotmánybíróság is végső soron az ő kontrollja alatt állnak.

A követők elfogadják a vezér vízióját, aki általában szembemegy az őt körülvevő normarendszerrel és status quóval. Sőt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel őt.

A politikatudós kifejtette, hogy jelenleg a szuverenitás és a szabadságharc a Fidesz mesternarratívája, mert a vezérdemokrácia sajátja a karizmatikus vezetés, a karizmát pedig veszélyhelyzetben lehet igazán felmutatni, a vezérnek van rá szüksége elsősorban. „A rendkívüli viszonyok igazolják a rendkívüli intézkedéseket” – mondta.

Orbán Viktor hősiesen küzd Brüsszelben az ellenséggel, védi a magyar szuverenitást mindenkitől. Most éppen Alex Sorostól és Ursula von der Leyentől. Egyfajta hősiesség mutatkozik meg ebben, már-már emberfeletti képességeket tulajdonítanak neki emiatt

– nyilatkozta a Hvg-nek. Körösényi szerint minden politikai identitásközösségnek szüksége van egy olyan csoportra, amivel szemben definiálhatja saját magát. A Fidesz-szavazók számára ez Brüsszel, a globális nagytőke és a migránsok.

A kérdésre, hogy van-e szavatossági ideje ennek a kitartásnak Orbán és a Fidesz mellett, Körösényi közölte, hogy „nincsen, nem lehet előre megmondani, akár még nagyon hosszú ideig kitarthat ez a ragaszkodás”. A politikatudós szerint a teljesen fragmentált ellenzékkel a Fidesz kényelmes helyzetben van, domináns párt maradhat.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
És mindez azért lehetséges, mert hazánkban túl sok az egy főre jutó agyhalott.
Ettől persze még nem kéne aljas hazaáruló tolvajnak lenni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
És mindez azért lehetséges, mert hazánkban túl sok az egy főre jutó agyhalott.
Ettől persze még nem kéne aljas hazaáruló tolvajnak lenni.
Béla333
Na hülyemagyar maffiahívők! Erre szavaztatok? Ez kell nektek?
Majd észhez tértek, amikor kizúgunk az Unióból és a fényestekinTETŰ újra behívja Putyin csapatait a biztonságunk érdekében...
jáger laszló
Azt mondogatják
Orbán az isten fádot,az isten fa,,át!!t!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
0rbán istenien tud lopni és hazudni a hüle híveit elkápráztatni!
Aki Én
@csak úgy...: Lassan azért újragondolhatná, mert így csak az ilyen @KisTehen: meg @Maccska: féle agyhalott csicskák imádják. Gondolom orbán sem erről álmodott.
csak úgy....
@Aki Én: 0rbán elégedett az elbutult férgesével,nem is álmodik arról,hogy a normális,gondolkodásra képesek közül rá voksolna valaki!
Eladott Ország
A “csengőfrász”-on kívül miben is különbözik az ‘50-es évek Magyarországa a jelenlegitől? Abban különbözik, hogy az akkori kormány és kormányközeli emberek nem vásárolták fel az országot! Nem hittem harminc éve, hogy valaha még ide jutunk. Az emberi értelemnél csak az emberi ostobaság szárnyal magasabban és Körösényi András politikatudós (?) ! Azért szervilis András vegyél néha levegőt is seggnyalás közben... "pénzért szopok nyalok gombot varok" + édes phaszom.
kereső
"Vezérdemokrácia"??? Ennek alapján a náci Németország is demokrácia volt, meg a sztálini Szovjetúnió is. Megáll a józan paraszti eszem attól, hogy milyen ideológiákat ki nem találnak még az "irástudók", hogy erősitsék orbánt.
Eladott Ország
Inotai András: „Nem gondoltam volna korábban, hogy a „nemzeti önbecsülés és büszkeség”jegyében ilyen ütemben történik zajlik majd a szellemi népírtás, ahogy látjuk... Olyan emberek vannak döntési pozíciókban, akiknek fogalmuk nincs arról, hogy néz ki a világ.” Sajnos ezt hozta magával, ez a putriból szabadult mocsokos rabló bandájával együtt...
twitter.com/janos_hary/status/1697287226365821327/photo/1
Nem gondoltam volna 30 évvel ezelőtt , hogy ilyen szutyok diktatúrában fogunk élni. Ez az egyenes okozata annak, hogy 1989-ben nem csináltunk forradalmat, nem volt igazi rendszerváltás, csak gengszterváltás. Azóta sem oldották fel az ügynöklisták titkosságát! Pedig már 30. éve ígérgető és hitegető "szutyok pártok és politikusok" diktatúrájában élünk. Mi pedig 4 évente 1 napon gyakorolhatjuk a "demokratikus jogainkat", majd a további 1459 napon azt csinálnak velünk amit akarnak. Mert a jog szerint nem elszámoltathatóak, nem számonkérhetőek (mentelmi jog) és nem hívhatóak vissza, nem válthatóak le,csak ők mondhatnak le, de miért tennék?! Ez a rendszerváltás az akkor vezető beosztásban dolgozók életvitelének átmenteséről meggazdagodásáról szólt és maroknyi emberre vonatkozik akik nagy hirtelen különböző pártokat hoztak létre és azok árnyékában az állam támogatásával mindent szétvertek eddigre.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278182841_1319606398519264_6521127866838995873_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=4dF28j5WoEoAX8M8o8l&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCT7-zCyB7z8hSLCzSyzT0BReHkjIcQ5WqGRMxJpfXpxg&oe=65A4664C
qunta
@Aki Én: Sajnos rettentően sok. Főleg a balos bolsi-libsi-zöld ellenzékben és szavazóikban, Szinte csak olyan van,
qunta
@Eladott Ország: Ha nem is Mo. , de a mai Lo. sajnos egyre jobban hasonlít róóót manóó Mo.-ához.
NKF
Nem vagyok Fidesz imádó! Nézzük az ellenzéket! Fletó már leszerepelt! Igaza van a
politika tudósnak! Az ellezék darabokra tört! A DK a legnagyobb rőg a többi meg göröngyöcske!
Eladott Ország
„Olyan mértékű differenciálódás felé megyünk, amire a második világháború előtt volt példa. Visszatérőben a béresek, cselédek, illetve a nagybírtokosok, mágnások világa.” (Petschnig Mária Zita.) Sajnos, ez a NER, Orbán legtöbbünk életének tönkretételevel hozta létre a nemzeti tökésosztályt, a mi kárunkra. A maffiabanda addig él mint az élősködő galandféreg meg a rák, amíg a gazdatest el nem pusztul.
twitter.com/janos_hary/status/1686966466975866880/photo/1
Németh Miklós: „Ha nekem azt mondta volna valaki 30 évvel ezelőtt, hogy ebben az országban az után, hogy tagja lett a NATO-nak, hogy tagja lett az Európai Uniónak, hogy az uniós tagságunk egyévnyi magyar GDP-nek megfelelő ingyenpénzt kapott az EU-tól, és körülbelül egyévi nemzeti ösztermékünkkel egyenlő működó tőke jött be, és mégis szörnyű állapotokat kell látni a kórházakban, iskolákban, az utakon és más területeken, akkor ezt nem hittem volna el.”
twitter.com/janos_hary/status/1566456348019200000/photo/1
Sámannus
A baj csak az, hogy a sátán tartja életben szellemileg és a valóságban is éhen döglene, akit imád, az pedig atommal és 7,62-el látna el bennünket, szép szóval kevésbé.
Cherry
A fidesz egy mocskos szekta, erre épült minden OV meg egy hataloméhes szemét beteges csaló , tolvaj ,önimádó féreg. az emberek büszke magyarságára apellál ,,ez a titka, semmi más egy kuruzsló beteg elme...velejéig romlott gyülöletet szitó emberi véglény !!!
Cherry
@NKF: Ennél a fidesz szektánál és OV zsiros hazug cigánynál mindenki jobb !!!
Eladott Ország
@NKF: Amikor a fideszesek a Gyurcsány korszak lezárta után 14 évvel még mindíg Fletóra mutogatnak, akkor onnan tudni hatalmas bajban van az ország gazdasága...
twitter.com/gergo_z/status/1742908024195326158
Ezek tényleg nem úgy táncolnak, ahogy Brüsszel fütyül...
twitter.com/janos_hary/status/1736795980039659638/photo/1
Budapest, 1989 lopni jöttem. Brüsszel, 2023. 12.14. Szopni jöttem.
twitter.com/janos_hary/status/1736275707410407638/photo/1
Cherry
@KisTehen: Te proli agyhalott az alsó 4 iskoládra hivatkozz román bocskoros hahahahhah
Eladott Ország
@qunta: ma, 09:49 ♦ Orbán, Rákosi és Horthy szerelemgyereke. Orbán a feudalizmus, Horthy, és a Rákosi rendszer különös keveréke. A mester és tanítványa! Már kinézetre is! Remélem ő is egy kis orosz faluban végzi. Már csak a karját kellene megnyújtani, hogy lépjen a térdig, mint az emberszabásúaknak, meg Róth Manónak! Világ potrohosai, egyesüljetek! A tanítvány túlnőtt mesterén. De csak térfogatban. Dagadt disznó. Matyi hozzá képest "darázsderekú" volt. Csak a tanítvány mindent a családjának nem a nép érdekébe tette.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/285761086_2107804519424271_3755646705984547292_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=zNLEG6wEgLQAX_CYAd9&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBlVu-n1KbH_vw6s4bscQerXIeuwGr1E_inOSCTVhh_eA&oe=65A553F5
Aki Én
@KisTehen: ...az ellenzék egy kalap szart sem ér, veled együtt. Ha lenne ellenzék, a román-cigány gazdád nem lenne.
Megérthetnéd végre te buta suttyó, hogy a túlnyomó többség, az ország négyötöde nem akar sem orbánt, sem a csicskáit. Akkor sem, ha ellenzéknek hazudják magukat.
Egyébként meg ha mindenki libsi aki nem orbánista, akkor megintcsak magadat baszod át, te agyhalott suttyó!
Aki Én
@KisTehen: Ha egyetértesz azzal, hogy egy buta balfasz vagy, az jó irány...
qunta
@Cherry: számodra a 4 elemi is álom maradt.
qunta
@Aki Én: a buta balfasz az számodra is opció. nem is kicsi odds-al. amúgy irányilag te is nagyon + v vagy kergülve.
Aki Én
@qunta: Ezt most értenem kéne?
Irányilag megkergülve?
Ez pontosan mit jelent?
qunta
@Eladott Ország: Szerencsére o1g és Horthy között lehet vonni párhuzamot. O1g /félcigó/ és Rákosi - róth /full zsi..ó/ között ez hamis . Róóóót vmint az eu-s és "magyar" baloldal sokkal több a közös vonás. pl - mind1ik ideológiai alapon politizál. ez +is látszik mondjuk a No. -i eseményeken. Ilyen ökör vezetőket ritkán látni. stb
Csizmás Kond
Marhaság a köbön. A választás meg olyan amilyen de bármilyen akkor is van olyan mint nyugaton vagy a legújabban a lengyeleknél minden szempontból. Az sem igaz hogy Orbánt jobban istenítené valaki mint a zunió hebehurgyáit...mert minden attól függ honnan nézzük.
simmering73
@qunta: Neked viszont megvan a 8 általános. Négy első, négy második. Gyapotföldi faszparaszt.
Aki Én
@Csizmás Kond: Te egyre bölcsebb vagy.
Húzz bele, már 12:55 van!
namihami
Évekkel ezelőtt már az volt a véleményem és bátorkodtam le is írni, hogy az Orbánt az imàdói istennek tartják és az orbánizmus már akkor vallás volt! És ez csak tovább fajult!
Mára a személy is és az elv is elkorcsosult! Nemcsak elvárja, de meg is követeli a vakhitet!
Péter2
Akkor személyi kultusz van ! Ami rettentően káros az adott országra nézve , lásd észak Koreát !
Kovács Máté
Nyolc vagy annál kevesebb osztályt végzett kisvárosiak és falusiak között 80 százalék a Fidesz szavazók aránya,az összes választani tudó között.
Ennyit a vezető isteni tulajdonságáról.
:)
Clavigo
@Maccska: Amúgy leszarom a Szartartály gazdádat,,akihez naponta imádkozol...
Lepényleső
Így volt ez a harmadik birodalomban is,- az erőszakos kisebbség vasmarokkal tartotta kezében az uralmat,
amit ugyan demokratikusnak mondhatóan kaparintott meg az első alkalommal,aztán soha többé,- mint itt
ahol még véletlenül sem volt szabad választásnak mondott esemény 2012 óta? Aztán a nagy közösnek
mondott,- valójában egy fős akarat,mely vissza a népirtásoktól sem riadt,- rántotta mélybe a cirka 50 000 000 áldozat?
(Érdekesnek mondható,hogy eredendően ő sem német,hanem osztrák volt,ahogy a bán felmenői sem itt
születtek,hanem erdélyiek voltak?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.