Az Integritás Hatóság intenzív vizsgálatot kezdeményezett a lombkoronasétány-pályázatokon – írta meg a 24.hu.

Vizsgálódott az Integritás Hatóság – feljelentés a lombkorona sétányok ügyébén

Fotó: Heti Napló Sváby Andrással/Facebook

Azon pályázatok körül vizsgálódnak, amelyek "Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése" című európai uniós felhívás keretében adtak be.

A szervezet közleményében arról tájékoztat, hogy rendszer-szinten vizsgálták a teljes támogatási folyamatot, a pályázatok benyújtásától kezdve az irányító hatóság aktivitásán át a lombkoronasétányok létrehozásáig és a számlák benyújtásáig.

Az Integritás Hatóság dokumentumai alapján súlyos szabálytalanságokat tártak fel több projekt esetében is, ezek pedig sértik az európai uniós támogatások felhasználására vonatkozó előírásokat. A vizsgálat kiterjedt az alábbi projektekre:

- Nyírmártonfalvai lombkoronasétány (60 millió forint uniós támogatás)

- Tasó László nyíradonyi magánerdejében található hasonló építmény

- Tasi Sándor nyíradonyi beruházása

- Nyírmártonfalva petőrészi kirándulóhelyén épült lombkoronasétány (Balázs László kapott bruttó 68,5 millió forint támogatást)

Az Integritás Hatóság megállapította, hogy a projektek során az összejátszás gyanúja merül fel, mivel a pályázók azonos tartalmú, megegyező projektleírással, műszaki tartalommal és költségvetéssel nyújtották be támogatási kérelmeiket.

A pályázati kiírás is szabálytalan volt, hiányoztak az ellenőrzési mechanizmusok, és az irányító hatóság nem alakított ki objektívan elbírálható értékelési keretrendszert.

Az Integritás Hatóság továbbá azt is kifogásolta, hogy a támogatás nyertesei valószínűleg korlátozták a versenyt a kivitelező kiválasztása során, és a projekt-megvalósítás során tapasztalt eltérések és túlárazások is észlelhetőek.

Az Integritás Hatóság ezekre a szabálytalanságokra hivatkozva feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen, többek között költségvetési csalás és közbeszerzési szabálytalanságok miatt.

Emellett kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatalnál versenyfelügyeleti eljárás megindítását és felszólítja az irányító hatóságot szabálytalansági eljárások lefolytatására. Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke kiemelte, hogy a hatóság örömmel látja azokat a projekteket, amelyek megfeleltek a kiírás alapelgondolásának, de elítéli az összeférhetetlen gyakorlatokat, amelyek hátráltatják az uniós támogatások hatékony felhasználását.

Forrás: 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
@KisTehen: Igen, de télen nincs is látnivaló, bazmeg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
A lényegek fő egyike , " túlárazások is észlelhetőek." ez a fidesz fő profilja , az uniós pénzek ellopására ! Minden beruházást ami történt az országba 2010 után felül kell vizsgálni valósan megállapítani mi mennyibe került , főleg azért mert a tojásszemű rogán egyszer kijelentette , hogy mások is feláraznak , evvel elismerte a rendszerszintű uniós források megdézsmálását, amiből habzsidörzsölnek a ner tagok, és ezt a korrupt mocskos rezsimet fenntartják !
Billibácsi
Ez az integritás izé tiszta felesleges. A fidesz által kötélen rángatott bohócok gyülekezete. Néha izmoskodnak egy kicsit aztán nem történik semmi, a jó fizetést meg elteszik.
almalibre
Annak az apróságnak a megemlítése hiányzik, hogy ugyan a lombkorona pályázat nyert, de a kivitelezés hiányossága miatt, végül kifizetés nem történt. Tehát ismét egy felfújt lufit ütöget a libsajtó hónapok óta.
Clavigo
@KisTehen: Gondolom,,téged basztak ki utoljára az Opni- ból... és azóta szabadon mászkálsz.. Azért ez nagyon gáz..
Sakk Matt
@KisTehen: Igen, de télen nincs is látnivaló, bazmeg!
Clavigo
@KisTehen: Kb. ennyit.. Óvakodjanak a pedofil görényektől...meg a " simogatóiktól " is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.